Irak’ın imarı İran’ın gerçek yüzünü ortaya çıkardı

Irak’ın imarı İran’ın gerçek yüzünü ortaya çıkardı
Kuveyt’te düzenlenen Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı, bölge ülkelerinin iç işlerine müdahale eden ve bu ülkelerdeki terör örgütlerine silah desteği sağlayan İran’ın, söz konusu bölgenin imarı olduğunda ortadan kaybolduğunu gözler önüne serdi

Irak'ın yeniden imarı için en yüksek rakam ABD ve Suudi Arabistan'dan beklenirken Türkiye 5 milyarlar dolarlık bir rakam açıklayarak tüm dünyanın dikkatini çekti. Ancak listede İran'ın olmayışı da bir o kadar dikkat çekiciydi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hammad el-Sabah, kongrenin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Irak’ın müttefik ülkelerinin, Irak’ın yeniden imar edilmesi için 30 milyar dolar sağladığını ifade etti.

Körfez ülkeleri, Irak’ın yeniden imarı çalışmalarının başını çekerken, Kuveyt Irak’a 1 milyar dolarlık yatırım ve hibe desteği sundu. Kongrede, Suudi Arabistan da Irak ihracatının desteklenmesi için 500 milyon dolarlık destek sözü verdi.

 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kongrede Irak’ın yeniden imarı için 500 milyon dolar destek sözü verirken, bunun yanında, el-Reşid askeri üssü ve Um Kasr limanı projeleri için de 5.5 milyar dolarlık destek sağlayacağını bildirdi.

İran, Irak’a destek için toplanan kongrede yer almadı

Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Avad Salih el-Avad, sosyal medya ağı twitter hesabında yaptığı açıklamada, İran’ın kongrede yer almamasının kimin barışa destek verdiğini buna karşılık kimin terörü desteklediğini ortaya koyduğunu söyledi.

Avad, twitterda yaptığı açıklamada, şunları yazdı; “Kuveyt’te düzenlenen Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı’nda, Suudi Arabistan ile birlikte diğer katılımcı ülkeler, ülkenin yeniden imarına katkı sunma hususunda yarışırken İran, Irak’a destek için toplanan kongrede yer almadı. Bu durum barış, kalkınma ve istikrarı destekleyenlerle, mali gücünü teröre ve şiddete harcayanlar arasındaki farkı ortaya koyuyor.”

İran mezhepçi yöntemleri, fitne ve kaos yaratıyor
Konuya dair twitter aracılığıyla bir değerlendirmede bulunan BAE Dışişleri Bakanı Enver Karkaş, el-Avad ile aynı konuya dikkat çekerek, İran rejiminin bölgede nüfuz elde etme ve fitne ekme peşinde olduğunu vurguladı.

Karkaş, twitterda yazdığı değerlendirmede şunları kaydetti, “İran’ın Irak’ın yeniden imarına katkı sunmaması üzerinde yapılan eleştiriler, İran mezhepçi yöntemlerini, fitne ve kaos yaratarak bölgeye müdahale etmekle devam ettirdiği sürece yerinde eleştirilerdir.”

Şarku’l Avsat Gazetesi Yazarı Abdurrahman el-Raşid de, dün yazdığı “Devletlerin imar ettiği, tek bir devletin yıktığı Irak” başlıklı makalede, Suudi Arabistan ve BAE Dışişleri Bakanları’nın değindiği konuyu el aldı.

El-Raşid, yazısında, şu değerlendirmeye yer verdi;

“Irak hatalarının bedelini ağır bir şekilde ödüyor. Kuveyt, Irak’ın işgali nedeniyle tazminat olarak 46 milyar dolar aldı. Geriye 4 milyar dolar kaldı. Bugün, Irak’a yeniden imar edilmesi için 30 milyar dolar alma taahhüdü verildi. Türkiye 5 milyar dolar, ABD 3 milyar dolar, Suudi Arabistan 1,5 milyar dolar, Kuveyt 1,5 milyar dolar, Katar yarım milyar dolar, AB de yarım milyar dolardan az bir meblağ destekte bulunma sözü verdi.

Irak’ın yeniden imar edilmesi ve destek veren tarafların listesi hakkındaki değerlendirmemize gelecek olursak… Iraklılara yardım eli uzatmayan tek ülke İran! Irak’ın bugün bu durumda olmasının en büyük nedeni olan İran, merkezi hükümetin başarısızlığa uğramasından da sorumludur. Tahran’daki rejim, Irak devletinin kurumlarına egemen olmak için ülkeyi parçalara ayırarak paralel bir ordu olan ve Lübnan’daki Hizbullah’a benzer, onunla aynın işleve sahip ‘Haşdi Şabi’yi’ kurdu. Hamaney rejimi sivil bir devlet oluşturmak adına Irak’taki dini grupları desteklemeye çalıştı. Irak yönetimine askeri kurumları nasıl yöneteceğini dikte etmek, savaşlarını yönetmek, Suriye ve Lübnan’dan geçerek eylemlerini finanse etmek üzere Kasım Süleymani’yi gönderdi. İran Devrim Muhafızları’nın müdahalesi olmasa Iraklılar ülkelerinin siyasi kurumlarının ve uluslararası toplumun desteğiyle daha iyi bir hayat sürerler. Petrolünden, sularından ve gençlerinden istifade ederek büyük bir ülke inşa edebilirler.
Geriye tek bir soru kalıyor: Iraklılar, İran Devrim Muhafızları ve silahlı dini milisler halen ülkede iken, ülkelerini yeniden nasıl inşa edebilirler?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.