Gazze’yi tek başına savunan gazeteci!

Gazze’yi tek başına savunan gazeteci!
22 gün süren İsrail bombardımanında neredeyse 24 saat canlı yayınlarla katliamın boyutunu tüm dünyaya duyurdu. El Cezire muhabiri Ayman Mohyeldin, tıpkı HAMAS’ın İsrail’e direndiği gibi, Amerikan ve Avrupa basınının İsrailci tutumuna karşı

ARAPÇA VE İNGİLİZCE YAYINIYLA KATLİAMI DÜNYAYA DUYURDU
İsrail’in, ABD’nin kendisine temin ettiği en modern silahlarla HAMAS’ın direnişi karşısında geri çekildiği Gazze’de, katliamı bombalar altında 24 saat canlı yayınla dünyaya duyuran Katar’ın başkenti Doha merkezli El Cezire televizyonu sorumlu ve önemli bir gazetecilik başarısı gösterdi. Arapça kanalıyla Arap dünyasını canlı görüntülerle Gazze’deki katliamla ilgili bilgilendiren El Cezire televizyonu, İngilizce yayınıyla tüm dünyaya İsrail’in vahşetini duyurdu.

AYMAN MOHYELDİN
İsrail’in 22 gün süren katliamı sırasında Gazze’de bulunan uluslar arası tek yayın kuruluşu El Cezire televizyonu, Batı medyasının tüm karartmalarına rağmen dünyanın her tarafına ulaşabilen yayınlarıyla Gazze’deki insanlık dramını dünyaya duyurdu. El Cezire’nin Gazze’yle ilgili bu başarısına en büyük katkıyı yapanların başında ise Ayman Mohyeldin isimli gazeteci geliyor.

İsrail uçaklarının çok yakınında bir binayı bombaladıkları zaman bile canlı yayındayken konuşmasını sürdüren Mohyeldin, kendisine sorulan sorulara, konuya olan hakimiyeti nedeniyle, bir an bile duraksamadan kesin ve anlaşılır bir şekilde aktardı. Sorulan sorulara verdiği otomatik, aralıksız ve anlaşılır cevaplarla Mohyeldin bir anlamda İsrail’in modern ve otomatik silahlarına karşı koydu. 

İSRAİL’İN YALANLARINI ORTAYA ÇIKARDI
İsrail’in ‘Fosfor kullanmıyoruz, HAMAS’ı vuruyoruz’ iddialarını öldürülen kadın ve çocuk görüntüleri ve yerdeki fosfor parçaları görüntüleriyle çürüten Mohyeldin, İsrail propagandası yapan Batı medyasının nasıl güvenilir olmadığını da ortaya koydu. Zira, saldırı boyunca Batılı gazete ve televizyonlar Gazze dışından İsrail’in kendilerine servis ettiği bilgileri geçerken, El Cezire ve muhabiri Mohyeldin Gazze’nin merkezinde, bombalar altında, İsrail’in üzerini örttüğü gerçekleri dünyaya duyurdu.

22 GÜN BOYUNCA GAZZE’DEN CANLI YAYIN
Mısır doğumlu Amerikalı Ayman Mohyeldin, El Cezire televizyonuna geçmeden önce CNN International’da yapımcı olarak çalıştı. CNN’nin Bağdat bürosunda da görev yapan Mohyeldin, El Cezire İngilizce’nin yayına başlamasıyla bu kanala geçti. Gazze’de 22 gün süren İsrail bombardımanında neredeyse 24 saat boyunca canlı yayınlarla Gazze’deki insanlık dışı durumu bildiren Mohyeldin, ilk bakışta sıkı Amerikan aksanından Arap olmadığı düşünülüyor, ancak Gazze Şeridi’ndeki mahalle ve semt isimlerini, İngiliz ve Amerikan meslektaşlarının aksine, Arapça’daki telaffuzuyla söylediği zaman, onun bir Arap olduğu anlaşılıyor. 

EL CEZİRE VE MOHYELDİN’İN BAŞARISI
Gazze’de 22 gün boyunca süren İsrail katliamında, El Cezire televizyonu sorumlu ve güvenilir bir yayın yaparken, bu yayında El Cezire televizyonunun spiker ve muhabirlerinin araştırmacı ve sorgulayıcı tutumu, örnek bir gazeteciliğin nasıl yapılabileceğini gösterdi. El Cezire muhabiri Ayman Mohyeldin ise ‘Gazze’yi tek başına savunan gazeteci’ olarak gazetecilik tarihine geçmeyi hak etti. 

Mehmet Nedim Aslan-habervaktim.com

El Cezire, Çağlayan mitingini dünyaya canlı duyurdu
 

El Cezire'ye 'Neden katliamı gösteriyorsun' küstahlığı 

El Cezire'den Mahmud Abbas'a ambargo! 

Canlı yayında konuşan Profesör'e bomba yağdı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.