Bunları batıya Osmanlı öğretti!

Bunları batıya Osmanlı öğretti!
İngiliz yazar Priscilla Mary Işın'ın Türk tatlı ve şekerlemeleri üzerine yazdığı ''Gülbeşeker/Türk Tatlıları Tarihi'' adlı kitaba göre, reçel, baklava ve ''Fondan'' diye adlandırılan çevirmeyi Batılı ülkelere Osmanlı öğretti.

Derlenen bilgiye göre, bugünün dünyasına uzanabilmiş geleneksel tatları ve artık adı bile hatırlanmayan tatlıları mutfaklara taşıyan ''Gülbeşeker''adlı kitapta, nöbet şekerinden peynir şekerine, kudret helvasından ağız miskine, badem şekerinden çarşı helvalarına, tatlı sucuktan güllaç, baklava ve kadayıfa, pelteden lokuma, aşureden zerdeye Türk tatlı ve şekerlemelerinin tarihi anlatıldı. Tarihi kaynaklarda karşılaşılan elmasiye, süngeriye, mafiş, kaygana, petule, demir tatlısı da isimleriyle ilginç tatlılar listesinde yerini aldı. 

Osmanlı öncesi peynir şekeri ve nöbet şekeri, Osmanlı döneminde ise reçeller, şerbet, sert şerbetlik şeker, Macaristan ve Avusturya'da ''strudel'' haline gelen baklava, Fransa'da ''Fondan'' diye adlandırılan çevirme ve önce ''lumps of delight'', sonra ''Turkish delight'' adlarıyla anılan lokum gibi ürünler Avrupa'ya geçti.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.