Erdoğan: Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim

Erdoğan: Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, forum toplantısını terk etmesi ardından bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim" dedi.

ERDOĞAN'IN BASIN TOPLANTISINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İŞTE O AN! (FOTO)

Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları sırasında kendisine yeterince söz hakkı verilmemesi nedeniyle toplantıyı terk etmişti. Bunun ardından Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Schwab Klaus ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi. Klaus, "Bu oturumun bu şekilde bitmiş olmasından dolayı ne kadar üzgün olduğumu tahmin edebiliyorsunuzdur." diye konuştu.

"Davos'a Ortadoğu barışına katkıda bulunmak için geldim" diyen Erdoğan, "Gazze'de yaşanan bu insanlık trajedesi ve krizle ilgili gözlem ve değerlendirmelerimizi Davos ruhuna ve usullerine uygun bir şekilde açık yüreklilikle paylaştım. Konuşmamda özellikle altını çizerek barış mesajlarını ön plana çıkaraktım. Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne (İsrail) Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i ne de Yahudi halkını hedef aldım. Aksine bugün öğlen yapılan panelde de bu akşam yapılan panelde de anti-Semitizmin bir insanlık suçu olduğunu ifade eden bir başbakan olduğumu bir lider olduğumu tekrar hatırlattım." diye konuştu. Öğlen saatlerinde katıldığı panelde usule ilişkin bir örnek veren Erdoğan, "Bugün öğlen katıldığım panelde 14.30'da başlaması gerekirken sadece ben ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev geldik. Maalesef 20 dakika bekledik. İki kişiden başka kimse gelmemişti. Ve panel yöneticisine dedik daha fazla beklemeyelim buyrun çıkalım biz iki kişi buna başlayalım. 14.50'de panele başladık." dedi. 

Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un akşamki toplantıda 8 dakika, kendisinin 12 dakika ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın da 12. dakikada sözünü kestiğini hatırlatarak, "Buna mukabil İsrail Cumurbaşkanı 25 dakika boyunca zaman zaman toplantı usul ve adabına aykırı bir şekilde doğrudan bana yüksek sesle hitap ederek Davos'ta alıştığımız özgür tartışma ortamının dışına çıkan bir tavır sergiledi. Uluslararası panel kurallarına göre objektif bir tutum sergilemesi beklenen toplantı yöneticisi de bu tür toplantılarındaki kriterlerin dışına çıkarak benim de dahil olduğum diğer konuşmacılara söz hakkı tanımadan paneli bitirmek istedi. Müdahele ederek söz aldığımda görüşmelerimi ifade etmeme imkan tanımadı. Toplantı moderatörüne karşı bir tepki ortaya koydum. Bitmek üzere olan toplantıyı da terk ettim. Bunu özellikle sizlere açıklamak istedim ki çünkü burada da hedef saptırılabilir. Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim." dedi. 

Gazetecilerin, "Davos'a tekrar gelecek misiniz?" şeklindeki sorusuna karşılık Erdoğan, "Bunu değerlendireceğiz. Benim tavrım moderatöre oldu. Ama bu tür moderatörlerin olduğu Davos zevk vermez. Barışa gölge düşürür." diye konuştu. İsrail'e ilişkin bir soruya da Erdoğan, "Tabii ben Peres'in yaşına saygım sebebiyle sesimi yükseltmedim. Yoksa sesim daha çok çıkar. Orada bir sıkıntım yok. Çok açık ve net söylüyorum doğru konuşmuyor. Tarih onu yalanlıyor. Siyaset bilimi onu yalanlıyor. Rakamların hepsi bizde var. Beraber olamadığımız için rahat konuşma imkanımız yok. 25 dakika o konuşunca 12 dakika biz konuşunca burada da adaletsizlik oluyor." diye konuştu. (CİHAN) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.