Doktor, tarladaki işçinin ayağına gidiyor

Doktor, tarladaki işçinin ayağına gidiyor
Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara eksiksiz sağlık hizmetlerini sunmak amacıyla Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdaresi bütçesinden alınarak özel donanımı yapılan ve maliyeti 840 bin TL'ye mal olan 4 gezici sağlık aracı hizmete girdi. Araçlar Suruç il

Gezici sağlık araçlarının hizmete girmesiyle Ağırtaş Köyü İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende konuşan Vali Yusuf Yavaşcan, Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözünü hatırlatarak, "Devletimizin de sıhhatimizin de kıymetini bileceğiz. Sizler olmadan devletin bir önemi yok. Elbette önce sizler yaşayacaksınız ki bu devlet olacak. Bu itibarla bu devlet bize önem veriyor." dedi.

Yol ve suyu vatandaşın ayağına kadar getiren devletin artık sağlığı da ayağına kadar getirdiğini vurgulayan Yavaşcan şunları söyledi: "İşte devlet, yolunuzu yapmak, suyunuzu getirmek ve sağlık hizmetlerinizi en üst düzeyde sağlamak için elinden gelen bütün gayreti sarf ediyor. Sağlık alanından birinci öncelik koruyucu sağlık hizmetleridir. Yeni aldığımız araçlara gezici diş taraması yapan bir aracımızı da hayata geçirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Tüm branşlarda özellikle acil vakalarda hizmet veren araçları vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu araçlarda yeterli derecede sağlık personeliyle köy köy dolaşarak vatandaşlarımıza hizmet vermeye devam edecek." 

Hükümetin uygulamaya koyduğu KÖYDES Projesi ile ilgili Şanlıurfa'da yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Yavaşcan, KÖYDES tarafından yapılan şu anki çalışmalarda yolu olmayan köyün kalmadığını asfaltı olmayan bazı köylerin bulunduğunu belirterek bunlarında en kısa sürede yapılacağını kaydetti. 

Şanlıurfa'da kırsal alanda 7 bin 500 kilometre yolun bulunduğunu belirten Vali Yavaşcan, Şanlıurfa'da şu anda ham yolun bulunmadığını da hatırlattı. 

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Demir ise 2008 yılının yaz aylarında İl Sağlık Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi (HRÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile yürütülen kırsal kesimdeki sağlık hizmeti çalışmalarının olumlu sonuçlarını gördüklerini söyledi. Demir, bu projeyle hayata geçirilen gezici sağlık araçlarında bir sağlık ocağında yapılan bütün işlemlerin yapıldığını ve bu hizmetin artık vatandaşın ayağına kadar götürüleceğini sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından Vali Yusuf Yavaşcan, 4 gezici sağlık aracında incelemelerde bulundu. Sağlık aracının içinde muayene olan vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Vali Yavaşcan, aşıları yapılan çocuklara çeşitli hediyeler verdi. 

Yavaşcan, daha sonra Suruç Kaymakamlığı tarafından yürütülmekte olan SODES Halı Dokuma Kursu Projesi'nin açılışını yaptı. Kursiyerlerle bir süre sohbet ettikten sonra projenin ilk halısını makasla kesen Vali, kursiyerlere başarılar diledi. Kursiyerler ise Vali Yavaşcan'a kendi eliyle kestiği ipekten yapılan halıyı hediye etti. 

Gezici sağlık araçlarının hizmete girmesi için düzenlene törene İl Jandarma Alay Komutanı Albay Şükrü Cumhur, Suruç Kaymakamı Muhittin Pamuk, HRÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Mutlu, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zeynep Şimşek, Onbir Nisan Belediye Başkanı Mithat Kılıç, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 


GEZİCİ SAĞLIK ARACININ ÖZELLİKLERİ


Özel proje çalışması ile üretilen gezici sağlık aracında birçok sağlık donanımı ve kontrol ünitesi mevcut. 

Şoför ve yolcu bölümü, tuvalet ve muayene bölümü ile laboratuvar bölümü olmak üzere 3 farklı bölümden oluşuyor. Muayene için gerekli ekipmanların yanı sıra araçta hastayı taşıyabilmek için sedye, malzemeleri korumak için güvenli dolaplar ve hijyeni sağlamak amaçlı tuvalet ile lavabo gibi genel sağlık hizmetlerini temin edebilecek her türlü detay yer alıyor. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.