Emekli ve Yaşlılara Yapılan Yardımlar Sosyal Harcamaların En Büyük Bölümünü Oluşturdu

Emekli ve Yaşlılara Yapılan Yardımlar Sosyal Harcamaların En Büyük Bölümünü Oluşturdu
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı istatistiklere göre, sosyal yardımların büyük çoğunluğu emekli ve yaşlı bireylere yönlendiriliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan istatistiklere göre, sosyal koruma harcamaları arasında emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar önemli bir yer tutuyor. Toplam 1 trilyon 267 milyar 924 milyon liralık sosyal yardımların 567 milyar 450 milyon TL’si emekli ve yaşlılar için ayrıldı.

Yüzde 60,2 Artış Gösterdi: Toplam Sosyal Koruma Harcaması 1 Trilyon 291 Milyar 77 Milyon TL Oldu

TÜİK'in 2000-2022 yıllarını kapsayan Sosyal Koruma İstatistikleri'ne göre, sosyal koruma harcamaları 2022'de önceki yıla göre yüzde 60,2 artarak 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL'ye ulaştı. Bu harcamanın yüzde 98.2’si sosyal koruma yardımlarından oluştu.

En Büyük Harcama Emekli ve Yaşlılara: 567 Milyar 450 Milyon TL

Sosyal koruma yardımları içinde en büyük payı, 567 milyar 450 milyon TL ile emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar aldı. Bu miktarı 396 milyar 993 milyon TL ile hastalık ve sağlık bakımı harcamaları takip etti.

GSYH'nin Yüzde 8,6'sı Sosyal Koruma Harcamalarına Ayrıldı

2022 yılında sosyal koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 8,6 olarak gerçekleşti. Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise yüzde 8,4 oldu. Emekli ve yaşlılara yapılan harcamalar, risk ve ihtiyaç grupları bazında incelendiğinde yüzde 3,8 ile en büyük payı aldı.

Yarıdan Fazlası Aile ve Çocuk Yardımı: Şartlı Yardımların Yüzde 13'ü

Şartlı yardımlar içinde en büyük payı yüzde 47,5 ile aile ve çocuk yardımları oluşturdu. Bunun ardından yüzde 20,4 ile engelli ve malul yardımları, yüzde 13,9 ile hastalık ve sağlık bakımı yardımları geldi.

Nakdi Yardımların Yüzde 62,4'ü Emekli ve Yaşlılara

Sosyal koruma yardımlarının yüzde 62,4’ü nakdi olarak verildi. Bu miktarın yüzde 71,2'si emekli ve yaşlılara yapılan yardımlardan oluştu.

Sosyal Koruma Gelirlerinin Yüzde 41,4'ü Devlet Katkılarından

Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 41,4’ü devlet katkılarından oluştu. İşveren sosyal katkıları yüzde 28,4'ünü, koruma kapsamındaki bireylerin yaptığı sosyal katkılar ise yüzde 23,1'ini oluşturdu.

Sosyal Koruma Harcaması: İdari Masraflar ve Diğer Harcamalar da Kapsıyor

Sosyal koruma harcaması, sosyal koruma yardımları, idari masraflar ve diğer harcamalardan oluşuyor. Sosyal koruma yardımları ise hastalık ve sağlık bakımı, engelli ve malul, emekli ve yaşlı, dul ve yetim, aile ve çocuk, işsizlik, konut ve sosyal dışlanma gibi risk gruplarını kapsıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.