Ergenekon davasında PKK itirafları

Ergenekon davasında PKK itirafları
''Ergenekon'' davasının 49. duruşmasında, tutuklu sanıklardan Abdülmuttalip Tonçer'in çapraz sorgusu tamamlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık Tonçer'e, 22 Şubat 2008'de Hayrettin Ertekin'in bürosunda ve kendisinin de çalıştığı atölyede arama yapıldığı sırada nerede olduğunu sordu. Tonçer, arama başladığı sırada Mardin'de olduğunu, telefonla aranması üzerine İstanbul'a geldiğini belirterek, geldiğinde kendi çalıştığı atölyenin arandığını belirtti. 

''Atölyede Ertekin'e ait buzdolabı ya da başka malzeme olup olmadığı'' sorusuna, ''Evet, buzdolabı vardı'' yanıtını veren Tonçer, ''Bursa'ya ne amaçla gittiği'' sorulunca da eşinin bir akrabasını ziyaret amacıyla gittiğini söyledi. Savcı Pekgüzel'in, ''Birçok telefon görüşmende, 'Bunları telefonda görüşmeyelim, buraya gel konuşalım' diyorsun'' sözleri üzerine Tonçer, bu sözleri çoğunlukla Ahmet Kütük'e söylediğini ifade ederek, ''O adamı almak istedim. Devletime teslim etmek istedim. Bir türlü yanıma gelmedi'' diye konuştu. 
 
Savcının, ''Telefon görüşmelerinde senden emanet ve mühimmat isteyen kişiler var'' demesi üzerine de Tonçer, o sözleri söyleyen kişinin de yine Ahmet Kütük olduğunu belirterek, ''Onlar, sadece onun beyanlarıdır'' dedi. Tonçer, savcının, ''kendisini arayan bir kişinin, dövüldüğünü söyleyerek gereğinin yapılmasını istediğini'' hatırlatması üzerine de o kişinin arkadaşı olduğunu söyledi. Tonçer, ''Bana, 'senin tanıdığın vardır' dedi. 'Tamam, polis arkadaşlarım var, yardımcı olurum' dedim'' şeklinde konuştu. 
 
Savcı Pekgüzel'in, ''İfadenin alınması sırasında hiç savcıyla baş başa kaldığın oldu mu?'' sorusunu Tonçer, şöyle yanıtladı: 
 
''Evet efendim, hem de birçok sefer kaldık. Savcı Zekeriya Öz'le birlikte, benimle itirafçılığımla ilgili konuştunuz. O bölgelerde görev yaptığınızı, sizin de bölgeyi tanıdığınızı söylediniz. Silahlı Kuvvetler'le görev yaptığımı bildiğinizi söylediniz. 'Ancak o olaylarda faili meçhuller oluyor, kanunsuz işler oluyor. Bu konuda yardımcı olabilir misin?' dediniz. 'Hayır, ben bunu kabul etmiyorum' dedim. Sonra da mahkemeye gönderdiniz.'' Savcı Nihat Taşkın da Tonçer'e, ''örgütün içinde bulunduğu dönemde, Doğu Perinçek ve Ferit İlsever'in PKK'yla görüşmeye gelip gelmediğini'' sordu. 
 
Bu soruya, ''Hayır'' yanıtını veren Tonçer'e savcının ''Örgüt içinde bu kişiler nasıl konuşulurdu?'' sorusunu yöneltmesi üzerine Perinçek'in avukatı, ''Bunun davayla alakası yok. Burada PKK mı yargılanıyor, Ergenekon mu?'' diyerek itiraz etti. Tutuklu sanık Doğu Perinçek de Tonçer'e, ''PKK'nın silahları nereden sağladığı'' sorusunu yöneltti. 
 
Tonçer, 1990'da Irak'a ABD operasyonu sonucu Saddam'ın sınır karakollarındaki askerlerin kaçtığını belirterek, ''1990'da Çukurca'daydım. PKK, 1 milyon adet silaha el koydu. O dönemde Kuzey Irak'ta askerler küçük silahlarını alıp kaçtılar. Bütün büyük silahlar PKK'nın eline geçti. Bütün büyük mühimmat PKK'nın elindedir. Böylece 10-15 yıllık daha mermisi, cephanesi vardır'' diye konuştu. 
 
Perinçek'in, ''TSK'dan PKK'ya silah gitti mi?'' sorusuna Tonçer, ''TSK, hiçbir zaman bu tip şeylere girmez. Bırakın silahı, ilişki bile kurmaz'' yanıtını verdi.Tonçer, Perinçek'in, 'Cizre halkı Perinçek'i sever mi? sorusunu da ''Şu şekilde sever, milliyetçi olduğu için, ki bu PKK'nın işine yaramaz'' diye yanıtladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümüne, tutuklu sanıklardan Veli Küçük de katıldı. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.