GATA, paşaların hülle merkezi mi?

GATA, paşaların hülle merkezi mi?
Ergenekon Terör Örgütü davası kapsamında tutuklu bulunan paşalara GATA dışındaki hastaneler ‘sağlam’ raporu verirken, GATA’nın tahliyeye yönelik raporlar vermesi, “GATA paşaların hülle merkezi” yorumlarına yol açtı.

Ergenekon Terör Örgütü sanıklarının, cezaevi hastanesi ve Adli Tıp Kurumu’ndan tahliye yolunu açan raporu alamayınca, özellikle asker tutukluların GATA’dan uygun raporu almak sureti ile tahliye olma yoluna gittikleri bir kez daha gözler önüne serildi. Ergenekon’un asker kökenli sanıklarının ya tahliye ya da GATA’da tedavi istemesi ve bu sanıklara Gülhane Askeri Tıp Akademisi hariç hiçbir hastanenin tahliye yolunu açan uygun sağlık raporunu vermemesi dikkat çekici bulunurken, hakkında ‘Aspirine bile ihtiyacı yok’ raporu verilen emekli Org. Hurşit Tolon’un da 23 Ocak 2009’dan beri yattığı Haydarpaşa GATA’dan tahliye olması, “Ergenekon’un hülle merkezi GATA” dedirtti. 

ERUYGUR DA, TOLON DA TAHLİYE ÖNCESİ HAYDARPAŞA KONFORUNU YAŞAYANLARDAN
Silivri Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmak istemeyen Ergenekon Terör Örgütü’nun emekli paşalarının GATA’ya gitmek istemesinin bir diğer nedeni ise askeri hastanelerde özel her türlü imkânın bulunduğu, ev konforunu aratmayan süit odaların bulunması. Bu odalarda LCD televizyondan tutun da telefon imkânına kadar her türlü konfor bulunuyor. 

Şener Eruygur; 1 Temmuz 2008’de yapılan 6. dalga operasyonda gözaltına alındıktan sonra sevkedildiği Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde ifade vermeyi beklerken, tansiyonunun yükselmesi nedeniyle fenalaştı. Kandıra F Tipi Cezaevi’nde emekli Orgeneral Hurşit Tolon’la beraber kaldığı koğuşta merdivenlerden düşerek beyin kanaması geçirdi. GATA’ya sevk edilen Eruygur, 2,5 ay tutuklu kaldıktan sonra 21 Eylül 2008’de tahliye edildi. 

MAHKEME REDDETMİŞTİ
Hurşit Tolon; 24 Eylül’de rahatsızlanarak Kocaeli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Avukatları tahliyesini istedi. Savcılık reddetti. Bunun üzerine mahkeme, Tolon’un Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verdi. Kurum, kilo kaybının strese bağlı olduğunu belirterek, herhangi bir hastalık teşhisi koymadı. Hatta ‘Aspirin kullanmasına dahi gerek yoktur’ diyerek geri gönderdi. Bunun üzerine mahkeme, tahliye talebini reddetti. Ancak avukatlarının mücadelesi sürdü. 23 Ocak 2009’da GATA’ya sevk edildi ve önceki gün tahliye edildi.

SEVK OYUNU DEŞİFRE OLMUŞTU
Ergenekon tutuklusu Tolon’un ‘hülle raporla’ GATA’ya sevk oyunu geçtiğimiz günlerde basında yer almıştı. Silivri Devlet Hastanesi’nde Uzman Dr. Ali Ulvi Yılmaz, “Tutuklular ilk olarak hastaneye gelirler. İlgili branşa giderler, eğer sorunu çözemezsek, sevk zinciri içinde bulunduğumuz hastaneye bu yönlendirmeyi yaparız. Ama GATA’ya normalde bizim hastanemizden sevk olmaz. Sevk zincirimizde de yok” demişti.

GİRDAP OPERSAYONU DA HAYDARPAŞA GATA’YA
GATA üzerinde yoğunlaşan şaibeli durum yalnızca bununla da bitmiyor. Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasının ilk ayağı sayılan ‘Girdap Operasyonu’na konu olan hastane de Haydarpaşa Gülhane Askeri Tıp Akademisi. Geçtiğimiz yıl Haydarpaşa’ya düzenlenen sahte çürük operasyonunda, sahte çürük raporu verilmesine ismi karıştığı belirtilen ve aralarında 4 albay, 5 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı, 5 teğmen ile 5 başçavuşun bulunduğu 5’i tutuklu 138 sanık hakkında dava açılmıştı. 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı Erhan Ermişoğlu’nun hazırladığı iddianamede, 2004-2006 yılları arasında rüşvet alıp vermek, zincirleme askerlikten kurtulmak için hile yapmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt adına suç işlemek ve görevi ihmalle suçlanan sanıklar için, 2 ila 982 yıl arasında hapis isteniyor. Ayrıca alınan rüşvetlerle, sahte rapor düzenleten er ve erbaşların TSK’dan aldığı hava değişimi paralarının tahsili ve 1 albay, 1 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı ve 5 başçavuşun ordudan çıkarılması isteniyor.

Paşa eylemlerde turp gibiydi!

Gözaltına alınmadan önce mitingden mitinge koşup, toplantılarda ön saflarda yer alan Tolon, gözaltına alınınca hastaneden çıkmaz oldu!

Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasının 6. dalgasında tutuklanan Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un tahliye edilmesi, kafa karıştırdı. Gözaltına alınmadan önce mitingden mitinge koşan, ulusalcılarla toplantı üstüne toplantı yapan Hurşit Tolon, 1 Temmuz 2008'de gözaltına alındıktan sonra hastane hastane dolaştı. 23 Ocak 2009'da GATA'ya sevkedilen Hurşit Tolon, tahliye oldu. Hurşit Tolon, gözaltına alınmadan önce Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü'ne çıkmaması çağrısının yapıldığı Cumhuriyet mitinglerine katılmış, ulusalcılarla toplantılar yapmıştı. Hurşit Tolon’un, gözaltına alınmadan önce sağlıklı olduğu ve mitinglerde ön sırada yer aldığı görülüyordu.

İŞTE TOLON’UN SAĞLIKLI GÜNLERİ!
Hurşit Tolon’un, gözaltına alınmadan önceki katıldığı eylemleri ve toplantılar şunlar:
• 14 NİSAN 2007 - Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ankara Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilen Cumhuriyet Mitingi’ne katıldı. Hurşit Tolon'un, mitingin güvenliğinden sorumlu emniyet yetkililerinin ve gazetecilerin, mitingi net bir şekilde yukarıdan izlemek üzere, bulunduğu Etap Altınel Oteli'ne giderek; "Bu iş oldu" dedi.
• 28 NİSAN 2007 - Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde düzenlenen “Atatürk’ün emrindeyiz” adlı mitinge elinde bayraklarla katıldı. Mitingde, “Çankaya laiktir, laik kalacak” ve “Amerikan Gül’ü Çankaya’ya çıkamaz” sloganları atıldı.
• 13 MAYIS 2007 - Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, İzmir Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen Cumhuriyet Mitingi’ne katıldı. Vatandaşları silah üzerine yemin ettiren Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Emekli Albay Fikri Karadağ ile Danıştay'a yönelik saldırıda adı geçen emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de mitinge katıldı.
• 16 OCAK 2008 - Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde istedikleri sonucu alamayan Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve ulusalcılar, ‘Milli İktidar Hareketi’ olarak isimlendirilen oluşuma gitti.
Ankara Gölbaşı'ndaki Patalya Oteli'nde sağ ve sol yelpazeden ulusalcı isimleri bir araya getiren ve AK Parti'ye karşı nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği tartışılan toplantıya; Hurşit Tolon’un yanı sıra, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Akşam gazetesi yazarı Güler Kömürcü, Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Vural Savaş, Ankara DGM eski Başsavcısı Talat Şalk, Yargıtay 8. Daire'nin eski Başkanı Naci Ünver katıldı.
• 20 ŞUBAT 2008 - Ulusalcılar, Patalya Otel'de yeniden bir araya geldi. Toplantıyı Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal organize etti. Haberal'ın Gölbaşı'ndaki Patalya Oteli'nde yapılan kokteylde gazetecilerin sorularını cevaplayan Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, MHP'yi hedef aldı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin danışmanı Deniz Bölükbaşı'nın, ‘Biz ulusalcılarla hiçbir zaman aynı safta olmadık, ulusalcılıkla milliyetçilik farklı..’ sözlerine de değinen Tolon, "Bölükbaşı'na söyleyin, Türk Dil Kurumu'nun sözlüğüne baksın. Ulusalcılıkla milliyetçiliğin ayrılığını bu topluma anlatsın, biz de öğrenelim" dedi.
• 12 NİSAN 2008 - Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) de içinde bulunduğu "Ulusal Platformlar Güçbirliği" tarafından organize edilen "Ulusal Egemenlik Buluşması" mitingine katıldı. Hurşit Tolon'un miting organizasyonundaki etkin konumu ise gözlerden kaçmadı.

TOLON, YARSAV BAŞKANI’NA BRİFİNG VERMİŞ
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ankara Kent Otel’de Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Danıştay ve Yargıtay üyeleri ile üniversitelerden öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu 70 kişi ile 4 saatlik toplantı yapmıştı.
Hurşit Tolon, mahkeme ifadesinde, soru üzerine yüksek yargı mensuplarıyla bir araya geldiğini kabul etmişti.

HURŞİT TOLON NE İLE SUÇLANIYOR?
Ergenekon Terör Örgütü kapsamında 1 Temmuz 2008'de gözaltına alınan Tolon, 7 ay tutuklu kaldı. Hurşit Tolon, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek”, “terör örgütü kurucusu ve yöneticisi” olmaktan tutuklanmıştı.
Tolon, Kandıra F Tipi Cezaevi'nde beraber kaldığı Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un sağlık sorunu gerekçesiyle serbest kalmasının ardından tutuklu kaldığı sürecin çoğunu hastanelerde rapor almakla geçirdi.
Tolon’a yurtdışına çıkış yasağı
Tahliye edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon’a yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Halen GATA'da tedavisi süren Hurşit Tolon'un Avukatı İlkay Sezer, 3 Şubat 2009 tarihinde İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunarak müvekkilinin tahliyesini istedi. Nöbetçi mahkeme, Avukat Sezer'in tahliye talebini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndererek bu konudaki görüşünü sordu. Savcılık, Hurşit Tolon'un tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi. Ancak nöbetçi mahkeme, savcılığın bu talebini yerinde bulmayarak, Tolon'un delil yetersizliğinden tahliyesine karar verdi.
Öte yandanTolon‘un avukatı İlkay Sezer, Tolon’un tahliyesinin sağlık sebebi ile değil, esasa müteallik hukuki gerekçelerle olduğunu ileri sürdü.

KENAN KIRAN / MURAT ALAN/İSTANBUL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.