Yargıtay'dan travesti sevindiren karar

Yargıtay'dan travesti sevindiren karar
Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel’i sevindiren karar!

Yargıtay ilginç bir karara imza attı. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi; Lambda İstanbul Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği’nin isminden dolayı kapatılmayacağına karar verdi. 

YARGITAY, BEYOĞLU 3. ASLİYE’NİN KARARINI BOZDU
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi; Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Lambda İstanbul Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği’nin kapatılmasına yönelik kararını bozdu ve “Lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transseksüel kişilerin de dernek kurma özgürlüğüne sahip olduklarını” açıkladı. Kararda, “Derneğin adında ve tüzüğünde lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transseksüel sözcüklerinin kullanılmış olmasının hukuka ve ahlaka aykırılığından söz edilemez” denildi. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin kararı oybirliğiyle alındı.

“HUKUKA VE AHLAKA AYKIRI DEĞİL”
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin 29 Mayıs 2008 tarihli kararında, davanın, derneğin feshi istemine ilişkin olduğu belirtilerek, “Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş ise de, varılan sonuç dosya içeriğinden toplanan delillere ve yasal düzenlemelere uygun düşmemiştir” denildi. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin, söz konusu kararında, davalı derneğin tüzüğünün 1. maddesinde derneğin uzun adının “Lambdaİstanbul Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transeksüel Kadın ve Erkekler Arası Dayanışma Derneği”, kısa adının “Lambdaİstanbul LGBTT DAYANIŞMA DERNEĞİ” olduğu yazılı olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:
“Mahkeme hükmünün gerekçesinde derneğin adının ve amaçlarının kanuna ve ahlaka aykırı olduğu belirtilmiş ise de, cinsel kimlik veya yönelim kişilerin kendi istemleri ile seçtikleri bir olgu olmayıp, doğuştan veya yetiştiriliş tarzından kaynaklanan ve kişilerin istemeyerek karşı karşıya kaldığı bir olgudur. Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transseksüel sözcükleri ile tanımlanan farklı cinsel yönelime sahip kişilerin varlığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Bu gibi kişileri tanımlamakta kullanılan sözcükler literatüre de girmiş olup, bilimsel yayınlarda, medyada ve günlük dilde sık sık kullanılmaktadır. Kişilerin kendi istemi dışında gerçekleşen böyle bir cinsel yönelime sahip olması ya da bu gibi kişileri tanımlayan sözcüklerin kullanılması ahlaksızlık olarak nitelendirilemeyeceği gibi, kanunlarımızda da yasaklanmamıştır. Hal böyle olunca derneğin adında ve tüzüğünde lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transseksüel sözcüklerinin kullanılmış olmasının hukuka ve ahlaka aykırılığından söz edilemez.”
Yargıtay 7. Hukuk Dairesi; lezbiyen, gay, biseksüel, travesti ve transseksüel kişilerin de dernek kurma özgürlüğüne sahip olduklarının gözetilmesi gerektiği belirtilerek, davanın reddine karar verdiğini açıkladı.

“AİLENİN KORUNMASI”, “HUKUKA VE AHLAKA AYKIRILIK”
Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, adı Türkçe olmadığı, anayasanın “ailenin korunması”, Medeni Kanunu’nun “hukuka ve ahlaka aykırı dernek kurulamayacağı” hükümlerine dayanarak Lambdaİstanbul derneğinin kapatılmasına karar vermişti.
Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın’ın hazırladığı iddianamede, İstanbul Valiliğinin, Lambdaİstanbul LGBTT Dayanışma Derneği tüzüğünün 2. maddesinin, anayasanın “ailenin korunması”na ilişkin 41. maddesi ile Türk Medeni Kanunu’nun “Hukuka veya ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz” hükmünü içeren 56. maddesine aykırı olduğunu bildirdiğine yer veriliyordu.

KENAN KIRAN / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.