Mumcu böyle tehdit etmiş!

Mumcu böyle tehdit etmiş!
367 krizinde ‘Ordu darbe yapacak’ diyerek vekilleri Meclis’e sokmayan ANAP eski Lideri Erkan Mumcu’nun, 28 Şubat’ta da aynı yönteme başvurduğu ortaya çıktı. 

Refah-Yol Hükümeti’nin yıkılmasına sebep olan milletvekillerinden Hikmet Aydın, ‘post-modern darbe’ olarak siyasi tarihimize geçen olayın perde arkasında yaşanan gelişmeleri ifşa etti. DYP’den istifa etmesi için darbeyle tehdit edildiğini kaydeden Aydın, bunu yapan ANAP’lı yöneticinin ise Erkan Mumcu olduğunu söyledi. Aksiyon’a konuşan Aydın, Erkan Mumcu’nun, kendisine, “Askerler darbe yapacak, ilk seni alacaklar” dediğini itiraf etti. Aydın’a göre, Refah-Yol’un ortağı DYP resmen kundaklandı ve ardından parayla Hüsamettin Cindoruk liderliğindeki Demokrat Türkiye Partisi kuruldu.

Aksiyon Dergisi, 28 Şubat sürecinin şahitlerini konuşturdu. Dün derginin piyasaya çıkan sayısında, 28 Şubat sürecine ilişkin çarpıcı bir dosya yayınlanıyor. Dergi, siyasi tarihe ‘post-modern darbe’ olarak geçen olayın 12. yılında dönemin iki şahidini konuşturdu. İstifalarıyla Refah-Yol Hükümeti’nin yıkılmasına sebep olan milletvekillerinden Hikmet Aydın ve DYP Lideri Tansu Çiller’in danışmanı Şükrü Karaca, derginin haberine göre, iki ismin anlattıkları o dönem perde arkasında yaşanan gelişmeleri ifşa ediyor.

Hikmet Aydın, 1977’de yaşanan ‘Güneş Motel olayı’nı hatırlatacak cinsten hadiselere şahit olmuş. DYP’den istifa etmesi için darbeyle tehdit edildiğini kaydeden Aydın, tehdidi yapan ANAP’lı bir yöneticinin ismini de veriyor. Daha sonra yardımcılığını yaptığı ANAP’lı yönetici Erkan Mumcu, Aydın’a, “Askerler darbe yapacak, ilk seni alacaklar” diyor. Mumcu bu iddiaya şu cevabı veriyor: “Ben o adamın yüzünü bile hatırlamıyorum. Kimsenin ciddiye almadığı adamla beni muhatap etmeyin. 28 Şubat’a karşı duruşum bellidir.” Aydın’a göre, Refah-Yol ortağı DYP resmen kundaklandı ve ardından parayla Hüsamettin Cindoruk liderliğindeki Demokrat Türkiye Partisi kuruldu. Aydın, transferde para döndüğünü de iki arkadaşının tartışmasında öğrenmiş: “Gözümün önünde ANAP’lı bir milletvekili, DTP’li arkadaşına ‘Sen şu adamdan 750 bin dolar almadın mı!’ diye tepki gösterdi.”

Çiller’in eski danışmanı Şükrü Karaca’nın anlattıkları da 28 Şubat’ı uygulamaya koyan askerler arasında yaşananları ortaya koyuyor. Karaca’ya göre, Susurluk kazasından sonra kamuoyunda oluşan tepkiyi 28 Şubat cuntası kullandı ve eleştirilerin hükümete yönelmesini sağladı. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da 28 Şubat sürecine ite kaka dahil oldu. Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, rol çalarak ön plana çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.