Bu haber karteli utandıracak mı?

Bu haber karteli utandıracak mı?
Türkiye’de bazı gazetelerin ‘otobüsü indirip namaz kıldı’ şeklinde sık sık yaptığı asparagas haberlerin bir benzerini İngiliz bulvar gazetesi The Sun yaptı. Haberin asparagas olduğunun ortaya çıkmasından sonra ‘özür’ dileyen

Yalan habere ‘özür’ ve ‘tazminat’

İngiltere'de Müslüman bir otobüs şoförüyle ilgili ‘İslamcı fanatik, yolcuları indirip namaz kıldı' şeklinde asparagas haber yapan tabloid The Sun gazetesi, ‘iftira ve yalan haberden’ dolayı 30 bin Sterlin tazminat ödemeye mahkum edildi. Geçtiğimiz yıl Mart ayında “Herkes otobüsten insin, namaz kılmam gerekir’ başlığıyla verdiği haberinin asılsız çıkması üzerine The Sun gazetesi, otobüs şoförü Arunas Raulynaitis’ten manşetten özür dilemişti.

YALAN HABERİN HİKAYESİ

İngiltere'de, Türkiye'deki bazı gazeteler gibi İslam karşıtı haberleriyle dikkati çeken bulvar gazetesi The Sun, 29 Mart'ta yayınladığı ‘Herkes otobüsten insin, benim namaz kılmam gerekir' başlığıyla verdiği haberinde, Arunas Raulynaitis isimli Müslüman otobüs şoförünün yolcularını otobüsten indirdiğini ve namaz kıldığını yazmıştı. The Sun, Raulynaitis’in namazdan sonra yolcuları otobüse almak istediği ancak, yolcuların Raulynaitis'in yanında gördükleri sırt çantasından dolayı O'nun bir terörist olduğunu düşündüğünü ve otobüse binmediklerini öne sürmüştü.

'HABERİMİZ DOĞRU DEĞİL, KENDİSİNDEN ÖZÜR DİLİYORUZ'

Raulynaitis’in yasal hakkı olan dinlenme saati sırasında namaz kılarken, bir kişinin çektiği video görüntüleri The Sun’a göndermesinin ardından, The Sun gazetesi de buna uygun bir hikaye uydurmuştu. Haberin ardından başlatılan soruşturmada, Raulynaitis’in The Sun’ın iddia ettiği gibi hiçbir şekilde iş saatinde yolcuları otobüsten indirmediği ortaya çıktı. Soruşturmanın ardından beş ay sonra ‘özür dileyen’ The Sun Gazetesi “Sayın Raulynaitis hakkında yaptığımız haber doğru değildir. Kendisi bir fanatik değildir ve yolcularına ‘Otobüsten inin namaz kılacağım' dememiştir. Gerçekte ise, Sayın Raulynaitis kendisinin yasal hakkı olan dinlenme saatinde namazını kılmıştır” denilmişti..

THE SUN, BİR KEZ DAHA ÖZÜR DİLEDİ

The Sun gazetesi hakkında açılan tazminat davası önceki gün karara bağlanırken, mahkeme gazetenin 30 bin Sterlin tazminat ödemesine karar verdi. Gazetenin avukatı Patrick Callaghan, mahkemenin ardından tazminatı ödemeyi kabul ederken, hakkında asılsız haber yapılan otobüs şoförü Arunas Raulynaitis’ten bir kez daha özür diledi.

HABER, KİŞİLİK HAKLARINA TECAVÜZ ETTİ

The Sun gazetesinin asılsız haberle ilgili olarak internet sitesine koyduğu videonun, İslam karşıtı birçok sitenin yanı sıra YouTube’da yayınlandığına dikkat çeken Raulynaitis’in avukatı Stephen Loughrey, haberin hem kişi haklarına hem de özel hayata tecavüz ettiğini ve yolcuların müvekkili hakkında yanlış bir intiba edindiklerini kaydetti.

MEHMET NEDİM ASLAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.