“Ergenekon”cu doçent aşırmadan mahkûm!

“Ergenekon”cu doçent aşırmadan mahkûm!
Ergenekon terör örgütü operasyonu kapsamında gözaltına alınıp savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulanan Doç Dr. Erol Mütercimler, yazar Ümit Aslanbay’ın bir yazısını kaynak göstermeden kitabına koyduğu gerekçesiyle İstanbul 4 Nolu Fikri ve Sınai

Yazar Ümit Aslanbay’ın bir yazısını isim belirtmeden kendi makalesiymiş gibi izinsiz yayınlayan Ergenekon zanlısı Doç. Dr. Erol Mütercimler’i İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi tazminat ödemesine mahkûm etti.
Ergenekon terör örgütü operasyonu kapsamında gözaltına alınıp savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulanan Doç. Dr. Erol Mütercimler, bilimsel aşırmadan mahkûm oldu.

Erol Mütercimler, yazar Ümit Aslanbay’ın bir yazısını kaynak göstermeden kitabına koyduğu gerekçesiyle İstanbul 4 Nolu Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi tarafından 5 bin TL tazminata mahkûm edildi.

YAZI KİTAPTA KAYNAK VERİLMEDEN YAYINLANDI
Mahkeme kararına göre; Ümit Aslanbay’ın, Savunma Strateji isimli derginin Ekim-Kasım 2002 tarihli sayısında yayınlanmak üzere “Medya ve Çok Yakın Tarih için bir komplo denemesi” başlıklı yazıyı Mütercimler’in verdiği e-mail adresine ve faksına gönderdiği, bu yazının belirtilen dergide yayınlandığını ancak aynı yazının Nisan-Haziran 2005 tarihinde yayınlanan davalıya ait “Komplo Teorileri” isimli kitapta isim vermeden ve kaynak gösterilmeden aynen üstelik kendi makalesiymiş gibi yayınlandığı kaydedildi. 

YAYINEVİ İNTİHAL OLAYINI YALANLAMADI
Tayin edilen bilirkişi de yaptığı inceleme sonucunda Mütercimler’in hukuki yükümlülüğü olduğunu tespit etti. Erol Mütercimler’in sözkonusu kitabını basan Alfa Yayınevi’nden mahkemeye verilen cevapta, intihal olayı yalanlanmazken; Erol Mütercimler’in ilk defa böyle bir olayla gündeme geldiği; yazarın okuyucu mektuplarının gerçek sahibini bilmediği için kaynağa yer vermediği ileri sürüldü. 

Mahkeme karar yazısında, “Davalılardan Erol Mütercimler kendisine başka bir dergide yayınlanmak üzere gönderilen bir yazının gerçek sahibinin adını belirtmeden ve iktibas sınırlarını da aşarak kendi makalesiymiş gibi dâvâ konusu kitapta yayınlatma suretiyle dâvâcının çoğaltma ve yayınlatma hakkı ile birlikte adın belirtilmesi hakkını da ihlal etmiştir. Bu sebeble dâvâlının intihal eyleminden dolayı dâvâcıya tazminat ödemesi gereklidir” denildi.

Mahkeme Erol Mütercimleri 5 bin TL tazminat ödemeye mahkûm etti.

MÜTERCİMLER ERGENEKON OPERASYONUNDA GÖZALTINA ALINMIŞTI
Erol Mütercimler 1 Temmuz 2008 günü gerçekleştirilen Ergenekon operasyonu kapsamında Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay’ın da aralarında bulunduğu 20 kişi ile birlikte gözaltına alınmış Mütercimler Savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakılmıştı.

HAKAN GÜNDÜZ-VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.