Doğan Medya'nın yüzde 25'i İsrail devletinin

Doğan Medya'nın yüzde 25'i İsrail devletinin
Maliye Bakanlığı’nın vergi usulsüzlüğü sebebiyle yaklaşık 1 milyar TL’lik ceza kestiği Doğan Yayın Holding’in ortağı Alman Axel Springer Verlag AG’nin hisselerinin, yüzde 100’ünün İsrail devletine ait olduğu ortaya çıktı.

Adı en son Doğan Yayın Holding’e kesilen vergi hırsızlığı cezasıyla gündeme gelen Axel Springer Verlag AG’nin sahibi Yahudi asıllı Axel Springer, 1985 yılında ölmeden önce tüm hisselerini İsrail devletine bağışlamış. Hisselerinin tamamının İsrail devletinde olduğu anlaşılan Axel Springer, Doğan Yayın Holding’in de yüzde 25’ine sahip. Doğan ve Axel Springer arasındaki bu ortaklık, İsrail’in Doğan Yayın Holding’in yüzde 25’ine sahip olduğu anlamına geliyor. Doğan Yayın Holding, hisselerinin % 25’ini 22 Aralık 2006’da Axel Springer’e satarken, satışı 2007 yılında gerçekleşmiş gibi gösterdiği gerekçesiyle yaklaşık 1 milyar TL’lik vergi cezası almıştı.

AXEL SPRİNGER VERLAG AG’NİN YILLIK CİROSU

Doğan Yayın Holding’in ortağı Axel Springer Verlag AG’nin yıldızı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra parladı. 1946 yılında kurulan Axel Springer Yayınevi, Almanya ve dış ülkelerde 150 gazete ve dergiyi 27 ülkede çıkartıyor ve 11 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Springer yayınlarının sadece Almanya’da günde 35 milyona yakın okuru bulunuyor. Almanya’nın içinde bulunduğu ekonomik krize rağmen Springer Verlag, 2004 yılında operativ net kazancını 335 milyon 800 bin Euro’ya çıkarmasını başarabildi. 2003 yılında ise bu kâr 215 milyon 400 bin oldu. 1985 yılından bu yana borsalarda hisse senetleri satılıp-alınan şirketin yıllık geliri 2 milyar Euro’yu aşıyor.

AXEL SPRİNGER’İN GAZETE VE TELEVİZYONLARI

Almanya’da 35 milyon okuru olan gazete ve dergilere sahip Axel Springer’in çıkardığı bazı büyük gazeteler şöyle: Bild (günlük), Bild am Sonntag (haftalık), Die Welt (günlük), Welt am Sonntag (haftalık), Hamburger Abendblatt ve Berliner Morgenpost. Alman medyasını elinde tutan, aralarında 5 milyon tirajı bulunan Bild dahil olmak üzere 150 gazete ve dergiye sahip Axel Springer AG Yayınevi, Amerikalı medya devi Haim Saban’ın sahip olduğu ProSieben, Sat 1Televizyon grubunu satın aldı. Bertelsman Medya Grubunu, basın-yayın, televizyon, matbaacılık ve dünya çapında yayınevleri ağını elinde bulunduruyor.

DOĞAN VE AXEL SPRİNGER ORTAKLIĞI

2006 yılında hisse senetlerinin yüzde 25’ini Axel Springer’e satan Darak, daha önce yazmış olduğu bir yazıda, “Bild’in bağlı olduğu grup, Almanya’nın en büyük medya gruplarından Axel Springer. Axel Springer, Türk kamuoyu için bilinmedik bir isim değil. Doğan Grubu’nun en büyük yabancı ortağı. Doğan Grubu, Almana’da televizyon satın almaya kalkıştığı zaman, Doğan’ın bu işi Axel Springer adına yapmak istediği, Alman rekabet hukuku sebebiyle Springer tarafından satın alınması imkânsız olan bu televizyonu, Springer adına Doğan’ın alacağı konuşulmuştu. Bild bu grubun gazetesi. Ve grubun yayın ilkelerinin üçüncü maddesi ‘İsrail’in çıkarlarını dünya üzerinde korumak’ olarak yazılı” ifadelerini kullanmıştı.

Yener Dönmez

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.