Geyve Han otopark sorunu turist getirmiyor

Geyve Han otopark sorunu turist getirmiyor
15. yüzyılda Ahi Bayezid'in oğlu Hacı İvazpaşa tarafından yaptırılarak Sultan Çelebi Mehmet'e armağan edilen Bursa Geyve Han (Lonca Hanı), otopark sıkıntısı sebebiyle turizme açılamıyor. Hanlar bölgesinde kalan Geyve Han'ın ön tarafına yapılacak bi

Geyve Han, hanlar bölgesinin bu güne kadar ihmal edilmiş yegane yapılarından birisiyken, geçtiğimiz yıl Osmangazi Belediyesi tarafından restore edildi. Geyve Han Yönetim Kurulu Başkanı Sami Ekin, 600 yıllık hanın turizmden yeterince yararlanamadığını söyledi. Hanlar bölgesinde sadece Ulu Camii önünde yabancı turistler için 3 otobüsün park edebildiği cep olduğunu belirten Ekin, "Çok fazla bir şey istemiyoruz, Cumhuriyet Caddesi'nde boşaltılan sağlık ocağı önüne konulacak bir ceple yabancı turist otobüsleri park edebilir ve hanımız rahatlıkla turizme açılabilir" dedi. Ekin, hanın orijinalinde var olduğu halde zamanla kapanan kuzey kapısının açılmasından sonra her şeyin daha güzel olacağını söyledi. 

Hanlar bölgesinde halen Kozahan, İpekhan, Fidanhan, Tuzhan, Emirhan, Geyve Han ve Pirinç Han'ın faaliyet gösterdiğini anlatan Sami Ekin, "Bursa, dünyada özel bir kent. Tarihi dokusuyla Avrupalıların bile kıskandığı bir kent. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth bile hanlar bölgesini geldi, gezdi. Ancak biz bu değerlere yıllarca sahip çıkamadık. Restorasyon sonrası Geyve Han, ihtişamlı günlerine kavuştu. Bu yapının turizme kazandırılması en büyük dileğimiz. Şehre gelen turistler uygun otopark olmaması sebebiyle Tophane'de mola veriyor. Ulu Camii önünde sadece 3 otobüs için park yapılacak cep var. Cumhuriyet Caddesi üzerindeki boşaltılan sağlık ocağı önüne yapılacak ceple yabancı turist otobüsleri bölgeye çekilebilir" diye konuştu. 


GEYVE HAN


15. yüzyılda Yeşil Camii'ne gelir sağlamak için Hacı İvaz Paşa tarafından yaptırılan Geyve Han'ın üç kapısı bulunuyor. Güney, batı ve ana kapı niteliğindeki kuzey kapısı. Geyve Han, yaşanılan Bursa depreminden sonra onarım görmesine karşın çevresini saran gelişigüzel yapılar ve yeterince sahiplenilmemesinin bir sonucu olarak oldukça kötü bir durumda kaldı. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu onaylı projeyle tarihi handa 2006'da geniş kapsamlı restorayon başlatıldı. Yüzyılın başlarında meydana gelen kapalı çarşı yangınları sırasında hanın kuzey kapısı, 10 metrekarelik bir dükkana dönüştü. Hanlar Bölgesi'nin en özgün yapılarından biri olan Geyve Han'ın yüzyıllık yalnızlığı, restorasyonla son buldu. Yapı ilk önce tabela kirliliğinden kurtarıldı. Aynı zamanda hanın doğu ve kuzey duvarları orijinaline uygun şekilde restore edildi. Nerdeyse yağmurların dükkanların içine yağmasına neden olan çatı sistemi, baştan aşağıya elden geçirildi. Ayrıca iç düzenlemeler kapsamında avluda zemin düzenlemesi ve iç cephenin bakımı gibi çalışmaları da tamamlandı. Halen 56 işyerinin bulunduğu tarihi handa çeyizciler ve kuyumcu tamircileri faaliyet gösteriyor. Elektrik, telefon ve su tesisatlarının tamamı yeraltına alınırken, 600 yıllık hana kablosuz internet hizmeti de verildi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.