Obama’ya çok ilginç ‘laiklik’ uyarısı

Obama’ya çok ilginç ‘laiklik’ uyarısı
Amerikan Los Angeles Times gazetesi, Türkiye’deki laiklik anlayışının Sovyetler’deki agresif bir din karşıtlığı şeklinde olduğunu yazdı.

OBAMA'NIN KENYA'DAKİ MÜSLÜMAN AKRABALARINDAN KARELER

Obama’nın Türkiye ziyareti öncesi gazeteye bir makale yazan Prof. Jack Miles, Amerika’dan farklı olarak Türkiye’de dine karşı bir baskı olduğunu ve devletin laiklik anlayışının dinin özgürce yaşanmasını kısıtladığını yazdı. Miles, bunun en önemli örneğinin de devlet okulları ve kamu kuruluşlarına başörtülülerin girmemesi olduğunu belirtti.

OBAMA’YA ‘SÖZÜNÜ TUT’ UYARISI

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama’nın Türkiye ziyareti öncesi Los Angeles Times gazetesinde bir makale kaleme alan California Üniversitesi’nden Prof. Jack Miles, Obama’ya önemli uyarılarda bulundu. Barack Obama’nın 2007 yılında başkan seçildiği taktirde ABD’nin İslam’la savaşta olduğu tezini değiştireceğine söz verdiğini hatırlatarak, “Başkan Obama Türk parlamentosunda konuşacağı zaman, bu sözünü yerine getirmek için bir şansı olacak. Müslüman çoğunluklu laik bir ülkede ve tüm İslam ümmetinin dinleyeceği konuşmasında Obama, ABD’nin İslam’la savaşta olmadığını açıkça söyleyebilir” dedi.

ABD’NİN RESMİ DİNİ YOK
Obama’nın İslam’la savaşta olmadığını söylemek için kendi aile geçmişini ya da Arab kökenli ismini (Hüseyin) kullanmasına gerek olmadığını yazan Miles, Obama’nın Türkiye ve ABD arasındaki dine yaklaşım arasındaki siyasi gelenekteki farklılığı konuşabileceğini belirtti. ABD’nin resmi bir dini olmadığını ve bu yüzden dine karşı tarafsız olduğunu kaydeden Miles, bu tarafsızlığın da tüm dinlerin özgür bir şekilde kendilerini ifade etmelerini güvence altına alarak sağladığını belirtti. 

TÜRKİYE’DE AGRESİF BİR DİN KARŞITLIĞI VAR
ABD gibi Türkiye’nin de laik bir hükümete ve dindar bir topluma sahip olduğuna dikkati çeken Prof. Miles, “Ancak Türkiye’deki laiklik anlayışı Amerika’daki anlayıştan farklı olarak dinin özgürce yaşanması konusunda noksanları bulunuyor. Devlet, dine karşı tarafsız durmaktan ziyade, genellikle Fransa’daki gibi dini hiyerarşiye karşı hatta Sovyetler’deki gibi agresif bir din karşıtlığı tutum izliyor. Mesela kadınlar devlet okullarında ya da kamu binalarında başörtüsü giyemiyorlar, erkekler fes giyemiyorlar” diye yazdı. 

AK PARTİ, AŞIRI ULUSALCI LAİKLER TARAFINDAN SALDIRIYA UĞRUYOR
Türkiye’nin AK Parti hükümetiyle birlikte dine karşı uygulamalarında Amerikan geleneğindeki gibi dine saygılı olan bir laiklik anlayışı benimsemeye başladığını yazan Miles, AKP’nin bu yüzden aşırı ulusalcı ve din karşıtları tarafından saldırıya uğradığını, bunların çoğunun da bir zamanlar güçlü olan ordunun içinde bulunduğunu kaydetti. Obama’nın Türkiye’deki konuşmasında hükümetinin Türkiye’de dinin özgürce yaşanmasından yana olduğunu söyleyebileceğini yazan Miles, Obama’nın ‘İslam’da zorlama yoktur’ hükmünü örnekverebileceğini ve tüm dinlerin ve inançların özgür bir şekilde yaşaması ve korunması gerektiğini söylemesi gerektiğini kaydetti. 

HÜKÜMET, ASKERİ ANAYASAYI DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR
AKP Hükümeti’nin 1982 askeri anayasasını değiştirmek için çaba sarfettiğini, bu çabaların sadece dini özgürlükleri kapsamadığını ayrıca fikir özgürlüğünü kısıtlayan ‘Türklüğe hakaret’ gibi suçları da ortadan kaldırdığını yazan Prof. Miles, Türkiye’de Erdoğan yönetimiyle birlikte etnik kesimlere karşı daha toleranslı olunduğunu, hükümetin şimdi faili meçhul cinayetleri ortaya çıkarmak için kazılar başlattığını yazdı. 

İSLAM’IN KAMUSAL ALANDA İFADESİ SAĞLANMALI
AKP, Türkiye’de İslam’ın kamusal alanda özgürce ifadesini liberalleştirmeyi başarır ve şiddetten yana aşırı ulusalcılığın önüne geçerse, Türkiye Avrupa Birliği’ne katılır” diyen Miles,bu şekilde Türkiye ve Avrupa Birliği’nin Batı ve İslam dünyasında uzlaşma sağlanması konusunda önemli bir adım atmış olacaklarını kaydetti. 
Miles, Batı’da tüm gözlerin G20 Zirvesi’nde olmasına rağmen, dünyanın başka yerindeki milyonlarca kişinin Obama’nın Ankara’daki konuşmasına odaklanacağını söyledi.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.