Şehir Tiyatroları’nda ‘İslam’ tartışması

Şehir Tiyatroları’nda ‘İslam’ tartışması
Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya’dan çirkin davranış...Şehir Tiyatroları’nda sergilenen ‘Kendi Gök Kubbemiz’ oyununun bir bölümünde geçen Yahya Kemal’in “Galib et, çünkü bu son ordusudur İslam’

SİYONİZM'İ ELEŞTİRDİ DİYE İŞİNDEN KOVDULAR!

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne geldiği günden belli çeşitli yasaklama ve sansürleme olaylarıyla adından sıkça söz edilen Orhan Alkaya’nın adı, şimdi de tiyatro sahnesinde sergilenen ve Yahya Kemal’in anısına, usta şairin yaşamından kesitlerden oluşan ‘Kendi Gök Kubbemiz’ isimli oyuna sansür getirmesi ile gündemde. Üstelik sansürlenen kelime “İslam”...

“İSLAM” LAFZINA SANSÜR
Şehir Tiyatroları’nda sergilenen ‘Kendi Gök Kubbemiz’ oyununun bir bölümünde geçen Yahya Kemal’in “Galib et, çünkü bu son ordusudur İslam’ın” dizelerinin, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya tarafından oyundan kaldırılması, sanat camiası tarafından tepkiyle karşılandı. Yahya Kemal’in anısına sahnelenen ve usta şairin yaşamından ve eserlerinden kesitlerden oluşan “Kendi Gök Kubbemiz” adlı eserin gala gecesinde, Orhan Alkaya’nın emriyle, Yahya Kemal’in 26 Ağustos adlı dörtlüğü yasaklandı. Yasaklanan dörtlük aynen şöyle: 
“Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi, 
Senin uğrunda ölen ordu budur ya Rabbi, 
Ta ki, yükselen ezanlarla müeyyed namın 
Galib et, çünkü bu son ordusudur İslam’ın.”
Şiirde Yahya Kemal’in sözünü ettiği ordu, 26 Ağustos’ta Yunan kuvvetlerine karşı saldırıya geçen Türk ordusu. O dönemde kurtuluşu için savaşan tek İslam kuvveti, Anadolu’daki kuvvetler.

ALKAYA İDDAYI KABUL ETMİYOR
Belediye sanat danışmanı Kenan Işık’ın genel sanat yönetmeni olduğu dönemde başlayan ve o günden bu yana ara ara oynanan oyunda okunan dörtlüğün birden yasaklanıvermesi manidar bulundu.
Alkaya, konunun Nedim Saban tarafından gündeme getirilmesinin ardından, iddianın yalan olduğunu belirtirken, Saban’ı iddiasını ispata davet etti.

BELGELERLE İSPATLANIYOR...
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Alkaya, “Bilmeden yazıyor, Sönmez Atasoy’un yazdığı bu oyunun hiçbir yerinde, Saban’ın kaldırıldığını öne sürdüğü dörtlük yer almamaktadır. Dolayısıyla olmayanın kaldırılması söz konusu değildir” dedi. Saban ise Alkaya’nın bu iddiasına karşı bir belge ile cevap verdi. Türkçe ustası Toron Karacaoğlu’nun yıllardır şiir gibi akıttığı “Kendi Gök Kubbemiz” adlı oyununun testinden kendi el yazısıyla yazdığı şiirin belgesini kamuoyuna açıklayan Nedim Saban, “Toron Karacaoğlu’nun olmadığını iddia ettiği şiir. Hem de sırma gibi el yazısıyla! Deseniz ki, değerli üstadımız bu dörtlüğü okumayı unuttu. Koskoca bir buçuk saatlik piyesi oynayan böyle bir virtüöz durup durup bu dörtlüğü mü unutur? Dünya repertuvarının en önemli eserlerini oynamış, üç dakikalık şiiri mi unutacak?” diye konuştu. 

ORHAN ALKAYA’YA TEPKİLER BÜYÜYOR
Orhan Alkaya’nın Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne gelmesinin ardından galalarda içki servisi de yapılmaya başlanmış, bu durum tepki çekmişti. Orhan Alkaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Ocak 2008 tarihinde Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne getirilmişti.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.