The Times'tan müthiş Türkiye-AB analizi

The Times'tan müthiş Türkiye-AB analizi
The Times: "Türkiye gittikçe AB'ye daha az ihtiyaç duyuyor"

İngiliz The Times gazetesi Türkiye-AB ilişkilerine geniş yer ayırdı. Türkiye'nin artık AB kapısında üyelik için yalvaran bir ülke olmadığını yazan gazete, reddedilmesi durumunda Türkiye'nin gidecek çok yeri olacağı yorumunda bulundu. 

Türkiye'nin son 50 yılda NATO'nun Güneydoğu Avrupa bölgesinde bir kale gibi durduğunu yazan The Times, Türkiye'nin aynı zamanda on yıllardır AB'ye tam üye olmaya çalıştığını ancak bu süre içinde sadece Doğu Avrupa ülkelerinin üyeliğini izlemekle yetindiğini vurguladı. Obama'nın ziyaretiyle birlikte Washinton'un Ankara'ya yaranmaya çalıştığını yazan Times, ancak diğer taraftan ise AB'nin Türkiye'yi 'çantada keklik' olarak gördüğünü yazıyor. Brüksel'in Ankara'nın üyelik sürecinde pek samimi olmadığına işaret eden gazete, "Ama artık modern Türkler de kendilerini 'çantada keklik' olarak görmek istemiyorlar. Yıllar önce ortada baş aktör olarak sadece AB vardı. Ancak bugün AB liderleri Türkiye'nin jeopolitik konumunu pek önemsemiyor. AB, Türkiye'nin enerji yolunda bir merkez olduğunun farkında değil. Brüksel, Türkiye'nin de artık kırsal kesimlerinin geliştiğini bilmiyor." yorumunu aktardı. 

"Türkiye AB'ye artık daha az ihtiyaç duyuyor" ifadesini kullanan The Times, Türkiye'nin Gümrük Birliği ile AB piyasalarına istediği gibi girdiğini ve AB üyeliğinden istediğini aldığına dikkat çekti Türkiye'nin AB tarafından reddedilmesi durumunda birçok alternatifinin bulunduğu belirtilen haberde, ülkede bütün partilerin resmi olarak AB üyeliğini desteklemelerine karşın Türkiye'nin Rusya ve Körfez ülkeleriyle yeni ilişkiler kurduğunu ve bunun da ticari anlamda olumlu etkisinin olduğunu yazdı. Gazete haberin devamında şu yorumda bulundu: "AB liderleri milyonlarca Müslüman'ı almaktan korkuyor. Ancak unutulmaması gerekir ki AK Parti'ye her ne kadar 'İslami' denilse de AK Parti İran ile karıştırılmamalı. Bu ülkede mollalar yok. Türkiye-Rusya ilişkileri gelişiyor. Türkiye çok sayıda enerji koridorları üzerine kurulu. Türkiye her zaman kapıyı Batı'ya açık tutar. Ama Eğer Batı Türklerin kalbini kırarsa o zaman Türkler de bunu Batı'ya ödedir. Washington, Moskova ve Tahran Türkiye'ye yaranmaya çalışırken, Avrupa Birliği Türkiye'yi 'çantada keklik' görüyor. Eğer Türk politikacılar artık AB üyeliğinden vazgeçerse bunun sonucunda görülecek deprem Avrupa'da da çok rahat hissedilecektir." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.