Sezer’in rektörleri

Sezer’in rektörleri
Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasının 12. dalgasında gözaltına alınan 5 rektörün, haklarındaki birçok şaibeye rağmen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından göreve getirilen isimler olması dikkat çekiyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasının 12. dalgasında gözaltına alınan 5 rektör, haklarındaki birçok şaibeye rağmen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından göreve getirilmişti.

‘Silahlı terör örgütüne üye olma, yardım ve yataklık etme’ şüphesiyle gözaltına alınıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorguya alınan İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmış ve bu rektörlerin tamamı şaibeli ve karanlık ilişkileri ile dikkat çekmişti. 

“HEYECANLI BİR DARBE SAVUNUCUSU”
Fatih Hilmioğlu, hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına rağmen 2004 yılında İnönü Üniversitesi’nde yapılan seçimlerde 2. sırada yer aldı, ama Sezer tarafından üst üste iki defa rektör olarak atandı. Hilmioğlu, görev süresi içerisinde üniversiteyi 4 trilyon lira zarara uğrattığı ortaya çıkmasının sonrasında, hükümet aleyhtarı çıkışları ve Tandoğan'da yapılan mitinge üniversite öğrencilerini götürmek için sınavları ertelemesi ile gündeme gelmişti. Hilmioğlu, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde gece yarısında yayımlanan ve kamuoyunda 'e-muhtıra' olarak değerlendirilen bildirinin sonuna kadar arkasında olduğunu açıklamıştı. Hilmioğlu ‘e-muhtıra’ sonrasında onuru ile seçime gitmemesi halinde hükümeti onursuzca indirmekle tehdit ederek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk ile birlikte temelleri atılmış, Cumhuriyet'in kuruluş felsefesine uyan uyar, uymayana bu millet gereken cevabı verecektir. Devletin çeşitli kurumları da gereken cevabı verecektir. Kim gelirse gelsin. Yüzde 35 ile değil isterse yüzde 95 ile gelsin. Onu da söyleyeyim" sözleri ile toplumun nefretini kazanmıştı. Mustafa Balbay'ın 'darbe günlükleri'nde Fatih Hilmioğlu'nun adı 'heyecanlı bir darbe savunucusu' olarak geçiyor. Emniyette işlemleri tamamlanan Hilmioğlu, İstanbul'da sorguya alındı. 

HEM REKTÖR HEMADD’Lİ
Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran da Sezer tarafından iki defa seçilenlerden. Rektörken ADD yönetim kurulunda görev yapan Yurtkuran, başörtüsü yasağının katı uygulayıcılarından. Yurtkuran’ın ismi Ergenekon iddianamesinde darbe destekçisi olarak anılmıştı. 

İDDİANAMEDE İSMİ 40 DEFA GEÇİYOR
ETÖ iddianamesinde adı 40 defa geçen Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın Ergenekon'un siyasi kanadında yer aldığı iddia ediliyor. Bir dönem adı cumhurbaşkanlığı için de geçen Haberal, yüklü mal varlığıyla da dikkat çekiyor. Rektör Mehmet Haberal, 'ulusalcı' isimlerle yaptığı toplantılarla dikkat çekiyor. Mustafa Balbay, Hurşit Tolon, Vural Savaş, Doğu Perinçek, Tuncer Kılınç, Hulki Cevizoğlu gibi isimlerle zaman zaman Ankara Patalya Otel'de bir araya gelen Haberal'ın, 2011'e kadar bir siyasi parti kurmanın peşinde olduğu belirtiliyor.

8 OY ALDI, REKTÖR YAPILDI
Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası kapsamında gözaltına alınıp İstanbul Emniyeti’ne getirilen bir diğer isim ise, Giresun Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk. Öztürk, Sezer tarafından 8 oy almasına rağmen Giresun Üniversitesi Rektörlüğü’ne getirilmişti. Emekli binbaşı olan Öztürk, Ergenekon davası tutuklu sanığı Doğu Perinçek'e yakınlığıyla bilinen Teori dergisinde de yazıyor. Ergenekon iddianamesinde yer alan kayıtlara göre Öztürk, 31 Aralık 2007 tarihinde yaptığı telefon görüşmesinde, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'e şöyle diyor: "Sizin güzel bir jestinizle orada kaldım iki gün efendim. Şimdi de Allah bize nasip etti Giresun Üniversitesi'nin rektörü oldum efendim. Kendimi unutturmayayım efendim, size tekmil vereyim. Komutanım, burası sizin emrinizde ve hizmetinizde. Onu özellikle arz edeyim. Benden ne emredersiniz, her zaman emrinizde hizmetinizdeyim." 

BERNAY HAKKINDA KOMİSYON KURULDU
Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki defa üst üste seçilenlerden. Üstelik her iki seçimde de en çok oyu almamasına rağmen. Başörtüsü ile ilgili Anayasa değişikliğini ve YÖK genelgesini hiçe sayan rektörlerden olan Ferit Bernay, “Hukuka aykırı gelmemiz söz konusu olamaz. Türbanlı öğrencilerin üniversiteye girmesi için yapılan değişiklikler yeterli değildir” açıklamasıyla hatırlanıyor. Maliye Bakanlığı, Bernay'ın görevini ihmal ettiği sonucuna varmış, Bütçe Kontrolörü Ali Sezer'in 15 Aralık 2003'te hazırladığı inceleme raporunda, rektör Bernay'ın, Ziraat Fakültesi inşaatında bedeli ödenen malzemelerin kaçırılmasına göz yumduğu belirtilmişti. Bernay hakkında Meclis Araştırma Komisyonu bile kurulmuştu.

MURAT ALAN-VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.