5 trilyonluk fatura muamması!

5 trilyonluk fatura muamması!
Başkent Üniversitesi'yle ilgili 2004 yılında patlak veren 5 trilyonluk naylon fatura yolsuzluğunda çok ilginç bir belge ortaya çıktı.

Ergenekon soruşturmasının 12. dalga operasyonlarında gözaltına alınan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’la ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na 5 trilyonluk naylon fatura yolsuzluğuyla ilgili bir belge intikal ettirildi. Ankara’da Haberal’ın özel sekreteriyken üniversiteye bağlı İzmir’deki hastanenin müdireliğine getirilen Sibel Akyel, üstüne yıkıldığını iddia ettiği, 2003 yılı itibariyle 5 trilyonluk özel harcamaları “Yargı, asayiş, emniyet, adliye, resmi daireler; başımızın bir türlü kurtulamadığı adli vakalar ve hukuki süreçler ertesinde onore amaçlı hediyeler” olarak açıklıyor.

“HARCAMALAR SİZİN DE BİLGİNİZ DAHİLİNDEYDİ”
Şubat 2004'te İzmir'in Karşıyaka İlçesinde, mal almadıkları halde 5 trilyonluk naylon fatura kullanarak kendisine çıkar sağlamakla suçlanan ve tutuklanarak cezaevine konulan Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Hastanesi Müdürü Sibel Akyel, henüz bu skandal yargıya intikal etmeden önce, kurum içinde kendisi aleyhine hazırlanan denetim raporuna karşı üniversitenin rektörü Mehmet Haberal'a gönderdiği savunma yazısında, çok ilginç ifadelere yer veriyor. Vakıf üniversitesi ve hastanenin içini boşaltmak suçundan yargılanan ve hapis yatan Sibel Akyel’in, Haberal’a gönderdiği imzalı yazı, yolsuzluğu ortaya çıkardıktan sonra işine son verilen Başkent Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Mahmut Akın tarafından, yakın bir zamanda İzmir Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunuldu. Bu belge üzerine Mehmet Haberal’ın da içinde bulunduğu yeni bir soruşturmanın başlatılması bekleniyor.

5 TRİLYONLUK HEDİYELERİN NEDENLERİ
18.10.2003 tarihli, "Sayın Rektörüm" diye başlayan Prof. Dr. Haberal’a hitaben kaleme alınmış olan imzalı yazıda Sibel Akyel, denetim raporunda dile getirilen astronomik harcamaların her birinin hesabını tek tek vermeye hazır olduğunu belirterek, özellikle "hediyeler" konusunda şu ilginç ifadeleri kullanıyor: "Ekteki raporda şaibe oluşturulan ya da oluşturulmak istenen hasuslarla ilgili açıklamaları (sözlü olarak zaten size yaptım), yazılı olarak da takdim ediyoruz... Vakko ile ilgili harcamalara gelince, sizin onayınızla ve icazetinizle oluşturduğumuz bu hediye ve promosyon fonu... Bu gruba, ödeme ve bürokratik işlemde bize kolaylık sağlayan, resmi kurum ve kuruluşlarda görevli insanlara motivasyon ve iyi ilişki kurmak, ödeme çıkartmak amaçlı hediyeler, artı yılbaşı hediyeleri; hastane yönetimimizdeki bazı insanların özel günleri veya artı bir çalışma veya başarıları sebebiyle, yargı, asayiş, emniyet, adliye, resmi daireler; başımızın bir türlü kurtulamadığı adli vakalar ve hukuki süreçler ertesinde onore amaçlı hediyeler.”

“HARCAMA LİSTELERİNİ SİZE ARZ EDİYORDUK”
Akyel, Haberal’a çeşitli kişi ve kurumlara yönelik “hediye almalar” konusunda bundan sonraki planlarını da şöyle açıklıyor: “Her ay başında birçok imzadan geçerek benim de imzaladığım mizan ekinde, bir de o ay içinde yapılan harcamaları içeren ek bir listeyi de tarafınıza arz edeceğim (zaten ediyorduk da).”

ALİ ŞİNASİ-VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.