Fitne odakları!

Fitne odakları!
Ergenekon soruşturması kapsamında ev, işyeri ve bürolarında arama yapılan ve çok sayıda üyesi gözaltına alınan ÇYDD ve ÇEV’in misyonerlik faaliyetlerinden, bölücülüğe, hatta dış destekli fonlardan burs verdiği öğrencileri fişlemeye kad

İŞTE BİR ÖĞRENCİNİN AĞZINDAN ÇYDD: KARMA EVLER, İNCİL, CUMA YASAĞI

Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası kapsamında merkezlerine baskınlar yapılan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), kartel gazetelerinin çizdiği “eğitim melekleri” tablosunun aksine, devletin istihbarat raporlarına misyonerlik ve bölücülük yaptıkları yönündeki faaliyetleri ile girmişler. MİT tarafından 24 Nisan 2001 tarihinde hazırlanan dönemin İstihbarat Başkanı Cemal Uzgören imzalı raporda, ÇYDD ve ÇEV hakkında skandal bilgiler bulunuyor.

Rapora göre ÇYDD ve ÇEV misyonerlik faaliyetlerinin Türkiye ayağını oluşturuyor. Bu iki vakıf, dünya çapında misyonerlik faaliyetlerini organize eden Amerikan Board isimli şirket tarafından destekleniyor ve finanse ediliyor. 

BAŞKA BİR MİT YAZISI
2005’te mahkemeye gönderilen ve başka MİT yazısında ise başkanlığını Profesör Türkan Saylan'ın yaptığı ÇYDD hakkında, Atatürk ilke ve inkılâplarını kalkan olarak kullanıp, birçok kişi ve kuruluştan yardım adı altında para topladığı, ilgili bakanlıklardan izin almaksızın yurtdışından yardım aldığı, hiçbir yasal dayanağı olmadan kamuoyuna kendisini Sivil Toplum Kuruluşları Birliği olarak tanıtan çeşitli dernek ve vakıflarla işbirliği içerisinde oldukları yönünde yapılan ihbarlar sonucu denetime tabi tutulduğu belirtiliyor. Bu örgütlenmenin, depremzedeleri suiistimal ederek misyonerlik faaliyetlerinde bulunduklarına özellikle dikkat çekiliyor. Çünkü insanların zor hallerinden yararlanarak yürütülen misyonerlik faaliyetleri de kanuni açıdan yasaklar kapsamına giriyor.

MİSYONERLİK DAVASINA GÖNDERİLEN MİT YAZISI
ÇEV ve ÇYDD’nin faaliyetleri ile ilgili MİT raporu ilk olarak 2005 yılında ‘misyonerlik’ haberi yapan Üsküdar Gazetesi’nin sahibi Adnan Odabaş’ın davalık olmasıyla gündeme gelmişti. Türkiye’de Protestan Misyonerliği yapan ve Türkan Saylan’la işbirliği yaptığı ileri sürülen Sağlık Eğitim Vakfı (SEV), haberle ilgili Üsküdar Adliyesi’ne tazminat davası açtı. Dava sürerken Odabaş, SEV’in Dünya Kiliseler Birliği’ne bağlı Amerikan Board ile ilişkili olduğunu ve Türkiye’de faaliyet gösterdiğini savundu. Bu iddialar üzerine Üsküdar 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, MİT’ten bilgi istedi.
2 Mayıs 2005 tarihinde MİT Hukuk Müşaviri Başyardımcısı Kemal Yardımsever imzasıyla mahkemeye cevap veren MİT, Odabaş’ın iddialarını doğruladı. MİT’in verdiği bilgileri değerlendiren mahkeme, SEV’in tazminat talebini reddetti. Adnan Odabaş, Nisan 2005’te yayınlanan ‘Dikkat Misyoner Geliyor’ isimli kitapta, SEV, ÇEV ve ÇYDD’nin işbirliği içerisinde çalıştığını anlatırken de ÇEV’in 2. başkanının Ergenekon davasından tutuklu Orgeneral Şener Eruygur olduğuna dikkat çekmişti.

ÖĞRENCİLERİ FİŞLEMİŞLER
ÇYDD ve ÇEV’in yalnız misyonerlik yapmadıkları burs verdiği öğrencileri “İmam Hatipli” ve “başı kapalı” diye fişlediği de denetimine takıldı. Gülseven Yaşer’in Genel Başkanlığını yaptığı ÇEV, İstanbul İl Dernekler Müdürlüğü tarafından 14 Ocak 2008 tarihinde denetimden geçirildi. Denetim neticesinde, ÇEV’in burs başvurularını yanlı bir şekilde reddettikleri belgelendi. İl Dernekler Müdürlüğü’nün Denetim Raporu’nda, ÇEV’e burs almak için müracaat eden bazı öğrencilerin müracaat formlarına; “İmam Hatipli”, “Başı kapalı”, “Çok ihtiyacı var ama gerici görünüyor”, “Kürt ve akıllı bir çocuk”, “K.Alemdaroğlu’nu çok haklı bulduğunu ve ona yardımcı olmak istediğini söylüyor.” “Takip edilecek, fikirleri şüpheli”, “Resmen takiye yapıyor” gibi notların düşüldüğü görüldü. Dini yaşamdan uzaklaşmalarının telkin edildiğine de dikkat çekilen raporda, doğu ve güneydoğu illerinden gelen öğrencilerin batı illerinde açılan evlere yerleştirdikleri ve bu evlerde kız-erkek birlikte kalmalarının sağlandığı vurgulandı.

KIZI HIRİSTİYAN OLMUŞ
Öte yandan, Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası kapsamında yurtdışına kaçtığı belirlenen ÇEV Genel Başkanı Gülseven Yaşer’in kızının 3 sene önce din değiştirerek Hıristiyanlığı seçtiği belirlendi. Hakkında arama emri çıkarılan Gülseven Yaşer’in Ergenekon operasyonu öncesi Amerika’da yaşayan Hıristiyan kızının yanına gittiği açıklandı. Ayrıca Yaşar Yaşer, kızının doğum yapacak olduğunu, eşinin bu nedenle Amerika’ya gittiğini savundu. Bilindiği gibi ÇYDD Başkanı Türkan Saylan’ın annesinin de Katolik olduğu ve 1936 yılında Lilia olan adını Leyla yaptığı belirlenmişti.

HAKAN GÜNDÜZ-VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.