Haberal'in hastanesinde 7 bin 797 yolsuzluk!

Haberal'in hastanesinde 7 bin 797 yolsuzluk!
SGK raporu: Haberal'ın hastanesi 7 bin 797 yolsuzlukla devleti 994 bin lira zarara uğrattı

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin 7 bin 797 yolsuzlukla devleti zarara uğrattığı ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 14 hastanede yaptığı denetimlerde tespit edilen Başkent Hastanesi'ndeki usulsüzlüklerle devletin 994 bin 748 lira zarara uğratıldığı kaydedildi. SGK'nın raporlarına göre, Haberal'ın hastanesi Hepatit C taşımayan 16 yaşındaki bir kız çocuğunu Hepatit C taşıyan hastalarla aynı salonda diyalize sokmuş. Normal hastalara sağlığı tehdit edecek şekilde Hepatit B hastalarına ayrılan salonda diyaliz tedavisi verilmiş. 

SGK'nın geçtiğimiz aylarda Ankara'da aralarında üniversite ve özel hastanelerin bulunduğu 14 sağlık kuruluşuna yaptığı incelemelerde ilginç sonuçlar çıktı. Söz konusu hastanelerin hepsinde 2 milyon 250 bin TL değerinde devlet zararı tespit edilirken, bunun 994 bin 748 lirasını Başkent Üniversitesi'nin yaptığı belirlendi. Ergenekon'un 12. dalgasında tutuklanan Prof. Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu hastanede yapılan incelemelerde Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki 234 farklı kuralın 7 bin 797 kez ihlal edildiği müfettiş raporlarına yansıdı. Özellikle ilaç ve sarfa malzemesi alım ve kullanımında devleti zarara uğratacak uygulamalara imza atıldığını belirleyen müfettişler, şu tespitlere yer verdi: "52 adet ilaç ve sarf malzemesinde (9 adet ilaç ve 43 adet sarf malzemesi) dönem başı stok ile dönem içi alışlar toplamının dönem içi satış ile dönem sonu stok toplamından küçük olduğu, 104 adet ilaç ve sarf malzemesinde dönem başı stok ile dönem içi alışlar toplamının dönem içi satış ile dönem sonu stok toplamından büyük olduğu tespit edilmiştir."


NORMAL HASTALAR HEPATİT B'LİLERLE AYNI SALONDA DİYALİZE SOKULMUŞ


Hastane üzerinde yapılan incelemelerde hasta haklarının ihlali yönünde de sonuçlara ulaşıldı. Buna göre; söz konusu hastanede Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliğe aykırı olarak ilgili uzman doktor olmadan hastaların diyalize sokulduğu tespit edildi. Yasak olmasına rağmen pratisyen hekimle hastaların diyalize alındığı belirlendi. 

Hepatit C'li olmayan hastanın Hepatit C'li hastalarla diyalize sokulduğu, Hepatit B taşıyan hastalar için ayrılmış salonda Hepatit B taşımayan normal hastaların tedavi edildiği ortaya çıktı. Vatandaşların sağlığını tehlikeye atan uygulama müfettiş raporlarına şöyle yansıdı: "Nefroloji uzmanı veya çocuk nefrolojsi uzmanı veya sertifikalı iç hastalıkları uzmanı veya sertifikalı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanı veya sertifikalı bir hekimden herhangi birisinin mevcut olmadığı sadece sertifikası olmayan pratisyen bir hekimin bulunduğu seans salonunda, Hepatit C taşımayan, 16 yaşında bir kız çocuğunun da diyaliz tedavisi aldığı Hepatit B taşıyan hastalar için ayrılmış salonda Hepatit B taşımayan normal hastaların diyaliz tedavisi aldığı tespit edilmiştir." 


MÜFETTİŞ: HASTANENİN SGK İLE SÖZLEŞMESİ FESH EDİLSİN


Müfettişler raporun sonuç bölümünde SGK zararının hastaneden tahsilinin yanı sıra hastanenin SGK ile olan sözleşmesinin fesh edilmesini önerdi. 

Müfettişin önerisinin hayata geçmesi halinde Başkent Hastanesi sigortalı hastalara bakamayacak. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.