Irak’taki intihar eylemleri nerede planlanıyor?

Irak’taki intihar eylemleri nerede planlanıyor?
Irak’ta geçtiğimiz hafta düzenlenen intihar eylemlerinde 150’den fazla kişinin hayatını kaybetmesi ve eylemlerin Şii camilerine yapılması, eylemlerin arkasında kim olduğu sorusunu yeniden gündeme getirdi.

2003 yılından bu yana ABD ve müttefikleri tarafından işgal altında tutulan ve bu süre zarfında 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 3 milyon insanın ise mülteci durumuna düştüğü Irak’ta, son günlerde artan intihar eylemlerinin arkasında hangi güçlerin olduğu sorgulanıyor. 

Irak’ta son iki günde düzenlenen intihar eylemlerinde 150’den fazla kişinin hayatını kaybetmesi ve eylemlerin Şii camilerine yapılması, eylemlerin arkasında kim olduğu sorusunu yeniden gündeme getirdi. 

SALDIRILARIN Şİİ CAMİLERİNE YAPILMASININ AMACI…
2003 yılından bu yana ABD ve müttefikleri tarafından işgal altında tutulan ve bu süre zarfında 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 3 milyon insanın ise mülteci durumuna düştüğü Irak’ta, son günlerde artan intihar eylemlerinin arkasında hangi güçlerin olduğu sorgulanıyor. Saldırıların Şii camilerine yapılması, eylemlerin Irak başta olmak üzere Ortadoğu’da bir Sünni-Şii çatışması başlatma amacı taşıdığına dair iddiaları da güçlendiriyor. Zira, İran’ın nükleer programı nedeniyle bu ülkeye karşı askeri bir hazırlık içerisinde olan İsrail, bölgede çıkabilecek bir Sünni-Şii çatışmasının kendisi açısından önemli bir kazanç olduğunu düşünüyor.

PERES: SÜNNİ-Şİİ ÇATIŞMASI KAÇINILMAZ
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in, Ortadoğu’da Sünni-Şii çatışmasının kaçınılmaz olduğuna dair sözleri, İsrail’in böyle bir çatışmayı provoke etmek için çalışmalar içerisinde olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz hafta İsrail Hahambaşı’nı kabulünde konuşan Peres’in, şimdiye kadar ‘İran’a saldıracağız’ söyleminden vazgeçerek, “İran’ın diplomasiyle durdurulması gerekir” sözlerinin ardından konuyu Sünni-Şii çatışmasına getirmesi dikkat çekmişti. Peres, “Ortadoğu’da Sünni Araplar ile bu bölgeyi ele geçirmek isteyen İran arasında bir çatışma kaçınılmaz. Er ya da geç, dünya İran’ın Ortadoğu’yu kontrol etmek istediğini görecektir” ifadelerinde bulunmuştu.

İRAN’A KARŞI ARAPLARDAN OLUŞAN ÖN CEHPE
Mısır’ın Lübnan’daki Şii Hizbullah’a ait bir grubu çökerttiğini iddia etmesi ve ardından Nasrallah’ı suçlamasının ardından gelen Peres’in ‘Sünni-Şii çatışması’ sözleri, Irak’ta mezhep çatışmasını körükleyecek intihar eylemleriyle daha da önem kazanmaya başladı. İsrail’in aşırı sağcı yeni Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Sünni Arapların liderliği iddiasındaki Mısır’a gidecek olması da, İsrail’in İran’a karşı Arap ülkelerinden oluşan bir ön cephe oluşturmak istediğinin göstergesi sayılıyor. 

IRAK’TA ABD-MOSSAD İŞBİRLİĞİ
Peki İran ve Sünni Arap dünyasının arasını açmak isteyen İsrail, Irak’taki intihar eylemlerinin arkasında olabilir mi? İsrail gizli servisi MOSSAD’ın Irak’taki Amerikan istihbarat yetkilileriyle işbirliği içerisinde olduğu biliniyor. İsrail’in “İran’ı en büyük tehdit” olarak gördüğü göz önüne alındığında, bu işbirliğinin öneminin daha da arttığı yorumlarını yapan uzmanlar, intihar eylemlerinin işgal güçlerince önceden bilindiği ya da planlandığını da iddia ediyorlar. Bu iddiayı gündeme getirenlerden biri ise Iraklı bir milletvekili. 

IRAKLI VEKİL: EYLEMLERİN ARKASINDA İŞGAL GÜÇLERİ VAR
İki hafta önce bir açıklama yapan Iraklı bir milletvekili, ülkedeki bombalama eylemlerinin arkasında işgalci güçlerin olduğunu söyledi. Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr’ın grubundan parlamentoda bulunan Maha al Dori, İran’ın El Alem televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkedeki intihar eylemlerinin amacının mezhep çatışması çıkarmak olduğuna vurgu yaparken, işgalci güçlerin Irak güvenlik güçleriyle ilgili tüm istihbarat bilgilerine sahip olduğunu ve saldırıları gerçekleştirenlerin de bu bilgiyi işgalcilerden aldığını ima etti. Dori, Amerika ve müttefiklerini kast ederek, işgalci güçlerin Irak’ın dış politikasına egemen olmak için bu eylemleri yaptırdığını söylerken, Irak’ın İran’la yakınlaşmasının önüne geçilmek ima etti.

MEHMET NEDİM ASLAN/HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.