Kıbrıslı gençler: 'Bizi bu hale zi getirdiniz'

Kıbrıslı gençler: 'Bizi bu hale zi getirdiniz'
KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs meselesinin karanlığa gittiğini, bu yolda vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye için Kıbrıs davasının bitmeyeceğini vurgulayan Denktaş, "Kıbrıs'ta tek bir Türk olmamış olsa bile Kıbrıs davası bitmez. Kıbrıs,

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şubesi tarafından düzenlenen 'Kıbrıs'ta Son Durum' konulu konferansa katıldı. Denktaş, Kıbrıs'ta milli çizginin, 'iki eşit egemen halk, iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasi' olduğunu ve Türkiye'nin garantörlüğünün devamının esas olduğunu kaydetti. Türk hükümetinin de aynı şekilde 'iki devlet, iki halk, iki demokrasi' demeye başladığını ifade eden Denktaş, şöyle devam etti: "Bugünlerde sayın Mehmet Ali Talat'a soruyoruz. 'Ya kardeşim niye tek devlete, tek halka evet dedin' o da 'demeseydim Hristofyas masaya gelmeyecekti' diyor. Türk hükümeti de aldatılmışlığın dördüncü yılında 'iki devlet, iki halk, iki demokrasi' demeye başladı. ama bunu size, Türk milletine bunu söylüyor. Sayın Talat'ın tek devlet, tek halk ve tek egemenlik' görüşmelerini sonuna kadar destekliyoruz. Sakın ola bozmayın diyoruz. Kaç defadır soruyorum. Yazıyla da soruyorum. Sözlü de. 'Tek mi? çift mi?' bilelim."

Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a görüşmeleri derhal askıya alması çağrısında bulunarak "Hristofyas'ı çağırıp gel bakayım buraya meseleyi 'ya mahkeme yoluyla halledeceksin ya da benimle' Mahkeme yoluyla halledeceksen buyur devam et, görüşmeler kapanmıştır demesi lazım." ifadelerini kullandı. "Mal mülk meselesi halledilmezse, Kıbrıs meselesi halledilemez." diyen Denktaş, görüşmelerin de bu çerçevede sürdürülmesini istedi. Denktaş şöyle devam etti: "Loizidu diye bir kadın 'Türk askerinin adaya gelmesinden sonra evime gidemedim.' diyor. 1963'ten bu yana 103 Türk köyüne evine gidememiştir. Bahçesine gidememiştir. 203 kayıp insanımız var. Şimdi kemiklerini kuyularda buluyoruz. Onların tazminatı yok mu?"

Denktaş, Kıbrıs'ta uzlaşma istediklerini, ama bunun kalıcı olması gerektiğini dile getirdi. Denktaş, "Rum'un yırtıp atamayacağı bir uzlaşma istiyoruz. Yine 1960 anlaşması gibi kağıt üstünde bir anlaşma yaparsan, adam yine bunun işlevi yoktur diye yırtıp atar." dedi.

KKTC'deki son seçimlere de değinen Denktaş, şu değerlendirmede bulundu: "Son seçimlerde halkımız akılını başına aldı. 'Türkiye'nin garantörlüğünün devamı egemenliğim' diyen partilere oy verdi. Onları kazandırdılar. Başta Ulusal Birlik Partisi, tek başına hükümet olacak duruma geldi." 

Gençlerin TV'lerde 'bizi bu duruma siz getirdiniz' şeklindeki suçlamalara da maruz kaldıklarını aktaran Denktaş, "Be kardeşim sen bu duruma gelmeseydin, anan bile savunmayacaktı. Sen doğmayacaktın. Türk askeri hudutlarda seni korumayacaktı. Bu güveni dünyanın hiçbir yerinde göremezsin, bulamazsın. Güven içinde yaşıyorsun. Eskiden kerpiç evlerden geçerek giderdin Girne'ye şimdi saraylardan geçerek gidiyorsun. İyi ki sizi bu duruma getirmişiz. Kıymetini bilin." şeklinde konuştu.

Denktaş, Kıbrıs'ın AB yolunda Türkiye'ye engel olduğuna yönelik düşüncelerin, olduğunu, buna inanmanın saflık olacağını ifade etti. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.