Amerikan Ergenekon’u düştü!

Amerikan Ergenekon’u düştü!
Türkiye’de Ergenekon soruşturmasıyla tutuklanan bazı isimlerin İsrail’le bağlantısının ortaya çıkmasıyla birlikte, bu isimlerin İsrail’e hangi bilgi ve belgeleri sızdırdığı tartışılırken, Amerika’da son yılların en önemli casusluk

MUSTAFA BALBAY'DAN İSRAİL'E E-POSTA SERVİSİ

AMERİKAN HÜKÜMETİ BASKILARA DAYANAMADI

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un gizli belgelerini İsrail’e ilettikleri gerekçesiyle yargılanan Yahudi lobisi AIPAC üyesi iki kişiyle ilgili dava düşürüldü. Steve Rosen ve Keith Weissman isimli iki AIPAC üyesi, Pentagon çalışanı Lawrence Franklin’den aldıkları Pentagon’un İran ve El Kaide ilgili belgeleri İsrail Büyükelçiliği’ne vermişti. Amerikan Hükümeti, İsrail lobisinden gelen baskılara daha fazla dayanamayarak, davayı yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle geri çekti.

PENTAGON ÇALIŞANI 12 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİ
Amerika’da İsrail lobisiyle ilgili kuşkuları arttıran dava 2005 yılında başladı ve belgeleri AIPAC üyelerine verdiğini itiraf eden Pentagon çalışan Lawrence Franklin 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Casusluk suçlamasıyla dört yıldır hakim karşısına çıkarılan AIPAC üyeleri Steve Rosen ve Keith Weissman’la ilgili davayı çeken Amerikan Hükümeti, davanın karmaşık olduğunu ve casusluk suçlaması için daha fazla delil gerektirdiğini bildirdi. 

KONGRE ÜYESİNİN İSRAİLLİ AJANLA TELEFON KONUŞMASI
Amerikan yönetiminin ‘daha fazla delil gerekli’ mazeretiyle davayı geri çekmesine rağmen, uzmanlar İsrail lobisinin Amerikan Kongresi üyeleri üzerinde kurduğu baskının etkili olduğu görüşünde. Bush döneminde teknik takibe alınan Kongre üyesi Jane Harman’ın İsrailli bir ajana telefonda davanın düşmesi için adalet sistemine baskı kuracağını söylemesinin ortaya çıkması, skandalın büyüklüğünü de gözler önüne sermişti. 

PARA KARŞILIĞI KOMİTE BAŞKANLIĞI
Harman’ın bu sözlerine karşılık İsrailli ajan ise, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye seçim için finansal yardımda bulunacağı ve bu şekilde kendisine baskı kurarak Harman’ı Kongre’nin İstihbarat Komitesi başkanlığına getirmesini sağlayacağını söylemişti. Amerikan Federal Polis Teşkilatı FBI’nın Harman ile ilgili soruşturması, Bush döneminin Adalet Bakanı Alberto Gonzales tarafından engellenmişti.

RICE, AIPAC ÜZERİNDEN İSRAİL’E BİLGİ GÖNDERİYORMUŞ
Öte yandan haklarındaki casusluk suçlamasını reddeden ancak Pentagon belgelerini İsrail’e verdiklerini kabul eden AIPAC üyeleri Rosen ve Weissman, Washington’da bu tür belgelerin elde edilmesi için diplomatların ve lobicilerin kendi kontaklarını kullandığını ve bunun da normal olduğu şeklinde bir savunma yaptı. AIPAC üyeleri, ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın düzenli bir şekilde AIPAC aracılığıyla İsrail’e bilgi gönderdiğini de söyledi.

OBAMA’NIN ADAYINI İSTİFA ETTİRMİŞLERDİ
Amerikan politikaları üzerinde önemli bir nüfuza sahip olan İsrail lobisi AIPAC, geçtiğimiz aylarda Obama’nın Ulusal İstihbarat Konseyi’nin başına getirmeyi düşündüğü Charles Freeman hakkında karalama kampanyası başlatmış ve Freeman göreve gelmeden istifa etmişti. AIPAC ve diğer Yahudi örgütler, geçtiğimiz ayın sonunda Cenevre’de yapılan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da bir konuşma yaptığı BM Irkçılıkla Mücadele Konferansı’na ABD’nin katılmaması çağrısı yapmış, Obama yönetimi de bu çağrıya uymuştu.

Mehmet Nedim Aslan/habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.