ABD'den siviller saldırı: 120'nin üzerinde ölü var

ABD'den siviller saldırı: 120'nin üzerinde ölü var
Kızılhaç: "Afganistan'daki hava saldırılarında onlarca kadın ve çocuk öldü"

Afganistan'da ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Taliban'a karşı gerçekleştirdiği hava saldırılarında sivillerin öldüğüne dair ilk Batılı teyit Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC)'den geldi. ICRC, ülkenin batısındaki bombardımanda onlarca sivilin öldüğünü duyurdu. 

ICRC Sözcüsü Jessica Barry, pazartesi ve salı günü yaşanan çatışmalar sebebiyle evlere sığınan onlarca kişinin öldüğünü, ölenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu belirtti. 

Farah vilayetine dün öğleden sonra düzenlenen saldırının ardından ekip gönderiklerini kaydeden Barry, yıkılmış evler ve onlarca cesetle karşılaşıldığını ifade etti. Ölenlerin arasında, Afgan Kızılayının bir gönüllü çalışanının ve onun 12 aile üyesinin de bulunduğu aktarıldı. ICRC yetkilileri, iki kamyona konulmuş 20 ceset saydıklarını söyledi. 

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 30 kadar sivilin de hayatını kaybettiği iddiaları üzerine saldırıyla ilgili inceleme başlatılması talimatı verdi. Bazı Afgan yetkililer, saldırılarda ölen sivillerin sayısının 70 ile 100 arasında olabileceğini ifade ediyor. 


Afgan yetkililer: "Amerikan hava saldırısında 100'ün üzerinde sivil öldü"  
 
Afganistan'daki vilayet yetkilileri ve polis şefleri, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin ülkenin batısında haftasonu düzenlediği hava saldırılarında 100'den fazla sivilin öldüğünü bildiriyor. 

Farah vilayeti Rohul Amin, yıkılan evlerin altından çıkarılan sivil erkek, kadın ve çocuk cesetlerinin sayısının 100'ü geçmesinden korktuklarını söyledi. Vilayet polis şefi Abdül Gaffar da sayının giderek arttığını aktardı. 

Vatandar isimli başka bir poli şefi, Amerikan hava saldırısında vurulan Geraani ve Ganj Abad köylerinde 17 evin yıkıldığını ve 120 masum sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Saldırı sırasında Taliban'ın iki köyde sivillerin evlerine saklandığı ve bilançonun boyutunun bu yüzden arttığı ifade ediliyor. Köylerden gelen kamyonların Farah kentine 30 ceset getirdiği öğrenildi. 

Hava saldırılarında sivillerin öldüğüne dair ilk Batılı teyit Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC)'den gelmişti. ICRC, ülkenin batısındaki bombardımanda onlarca sivilin öldüğünü duyurdu. Bir ICRC yetkilisi, bir evde aynı aileden 13 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.