İşte katliamın asıl sebebi

İşte katliamın asıl sebebi
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır Şubesi, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde yaşanan katliamla ilgili hazırladıkları raporu açıkladı. Raporu hazırlayan heyet, katliamın şüphelileri olarak tutuklanan Mehm

Rapora göre Çelebi, diğer aileleri kötüleyerek, katliamın petrol ve muhtarlık yüzünden çıkarıldığını söylüyor. Çelebi, "Cemil Çelebi muhtar iken 1 ay önce, Osman, Fesih, Mehdin köy imamını kalaşnikofla taradılar. Askerler orda olayı kapattılar. Gelin adayı Cemil'in kızıdır. Ferman Arı karşı çıkıyordu. Bütün bu pislikler petrol ve muhtarlık içindir. İlk asfalttan köye doğru 1. Balık Tesisi Osman'ın balık tesisidir. 2. Ömer ustanındır. 3. Abdurahman Çelebi'nindir. 4. Cemil'indir. Ahmet Çelebi ve Mustafa Çelebi nöbette olduğu halde Osman Çelebi bunlar bu olayı yapıp karakola geri gitmişler diyor." ifadelerine yer verdi.

MAZLUMDER Diyarbakır yöneticileri, olayın zanlıları olarak tutuklanan ve mağdurlarla görüşerek bir raporu hazırladı. Raporunu kamuoyuna açıklayan MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Çoban, zanlıların olayı hiç bir şekilde üstlenmediklerini ifade ederek, "Tabi ki gözlemlerimiz arasında en dikkat çekici unsurlardan birisi soğukkanlı tavırlarıydı. Özellikle olay anında nerede olduklarına dahil hepsine tek tek soru sorduk. İlginçtir ki hepsi Ömer Çelebi'nin evinde olduklarını ifade ettiler. Sadece Abdulkadir Çelebi namazda olduğunu ve ailesi ile birlikte evde olduğunu ifade etti. Diğer şahıslar Ömer Çelebi'nin evinde olduğunu ifade etti. Sadece Mehmet Şirin Çelebi, keçileri getirdiğinde silah sesi duyup duymadığını sorduğumuzda silah sesi duymadığını söyledi. Bu çok dikkat çekiciydi. Gözaltına alındıklarında darp edilip edilmediklerini sorduk. 8 kişiden sadece Mehmet Şirin Çelebi ciddi şekilde darp edildiğini hem kolluktan hem de tüm aşamalarda köy içerisinde Ferhat Çelebi tarafından sen yaptın denilerek dövülerek darp edildiğini söyledi." diye konuştu.

Selahattin Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Köyde her akşam 6 kişi Şeyhan karakolunda nöbet tutmaya gitmektedir. Dönüşümlü olarak. Bugünkü nöbette olan kişilerin de listesi bize verildi. Tabi ki duyar duymaz mevzilendiklerini söylediler. Zaten sonrasında komutan tarafından gelip mevziden toplandıklarını ifade ediyorlar. Sait Çelebi'nin ifadelerine göre teröristler köyü bastılar." diye konuştu.


MAZLUMDER'in hazırladığı raporda dikkat çeken başlıklar

Tutuklu Şüpheli Mehmet Çelebi: "Akbaş, Akyüz, Altaş, Baş, Alkış aileleri ile olan düşmanlığımız nedeni ile babam Şeyhmus 1985'te düşmanlarımız tarafından öldürüldü. Osman Çelebi benim öz dayımdır bana iftira ediyor. Biz öldürülen kişilerle birlikte korucu idik. Beraber operasyonlara gidiyorduk. Namazımı evde kıldım bitirdim. Kurşun sesleri geldi. Nişan vardı. Zaten köy korucu köyüdür. Komşum Sait "Telebeler(Teröristler)" köye baskın yaptılar dedi. Ben baskın var diye silahıma üç kurşun doldurup kimseyi görmeden havaya doğru üç el ateş ettim, baskını bertaraf etmek için. İlkin terör dediler, sonra kan davalılarımız dediler. Sonra da bizim üstümüze attılar. Karakol köyümüze 5-6 km uzaklıktadır. 1,5-2 saat sonra geldiler. Geç geldiler. Her gece 6 korucu nöbet için bizim köyden isteniyordu. Sırayla gidiyorduk. Ahmet, Mustafa, Burhan, Erdal, Ramazan, Şeyhmus Çelebi (Ramazan'ın oğlu) karakolda nöbet tutuyorlardı. Herkes bana Şeyh diyor, Şeyh Muhammed, her şeyi Ömer'e sorun o size anlatır. Osman Çelebi bizim attığımız kurşunların boş kovanlarını toplayıp cesetlerin üstüne atacak. Bütün bu pislikleri yapan Osman'dır. Cemil Çelebi muhtar iken 1 ay önce, Osman, Fesih, Mehdin köy imamını keleşnikofla taradılar. Askerler orda olayı kapattılar. Gelin adayı Cemil'in kızıdır. Ferman Arı karşı çıkıyordu. Bütün bu pislikler petrol ve muhtarlık içindir. Ben kır çeşmeye bakıyorum. İlk asfalttan köye doğru 1. Balık Tesisi Osman'ın balık tesisidir. 2. Ömer ustanındır. 3. Abdurahman Çelebi'nindir. 4. Cemil'indir. Ahmet Çelebi ve Mustafa Çelebi nöbette olduğu halde Osman Çelebi bunlar bu olayı yapıp karakola geri gitmişler diyor."


Olaya ilişkin birçok iddia ileri sürülmektedir. Bunlar arasında en çok göze çarpanlar: 

Kan davası: Köyden ve köyün dışından bazı şahıslarla yapılan görüşmeler neticesinde 1985 yılında bu aileden bir kişinin öldürüldüğü (cezaevinde olayla ilgili tutuklanan 7 kardeşin babası Şeyhmus) ve bir kişinin de halen felçli olduğu (Velo) anlaşılmıştır.

PKK Baskını: 1994 yılında 04 Mayıs 2009 tarihinde öldürülen şahıslarla aynı aileden olan 6 kişinin bir çatışma sonucu öldürüldüğü anlaşılmıştır. O dönemde bu olayın PKK tarafından yapıldığı belirtilerek olay örtbas edilmiştir. Ve hemen sonrasında köye koruculuk sistemi getirilmiştir. 

Rant Kavgası: Ekonomik Nedenler: Muhtarlık konusundaki anlaşmazlıklar, Canlı Alabalık Tesislerinin Varlığı, Arazi ve Toprak kavgası, Köyde bulunan piknik alanının paylaşılamaması, BOTAŞ petrol boru hattından yapılan petrol hırsızlıklarında anlaşamama. 

Kız Meselesi: Yine aynı köyde taziyede bulunulduğu sırada ve köyde incelemeler yapmak amacıyla köyün bazı yerlerinde karşılaşılan şahıslarla yapılan görüşmeler neticesinde dile getirilen bazı iddialarda şerbeti yapılan Sevgi ÇELEBİ 'nin daha önce olayın şüphelileri tarafından kendi çocukları ile evlenmek maksadıyla istendiği, Cemil ÇELEBİ'nin buna olumsuz yanıt verdiği, bununla da kalmayıp kızı Sevgi'yi isteyen ve daha önce olayın şüphelileri ile aralarında husumet bulunan şahıslardan birinin oğluna vermesi iddiası bulunmaktadır. Bu iddia damat adayının kız kardeşleri tarafından kesin bir dille yalanlanmaktadır. (Anadolu Ajansı, Bir çok medya kuruluşunda yer alan beyanlar) 

Namus Meselesi : Yine ortaya atılan bir iddiaya göre olayın oluşunda ve planlanmasında yer alan ve şu an olayın şüphelisi olarak tutuklu bulunan Mehmet Çelebi'nin (Şeyh Mehmet veya Hemo olarak da bilinir) eşi ile olayda öldürülen şahıslardan biri arasında uzun süredir devam eden bir yasak ilişkinin varlığının kısa bir süre önce öğrenilmesi, bu konuyla alakalı olarak dedikoduların köy içerisinde yayılması ve bu şekilde arada bir husumetin oluşması iddiası. (07/05/2009 tarihli Sabah Gazetesinin 15. sayfasındaki Mardin Valisi ile Savaş Ay görüşmesi) Bir iddiaya göre de hem kız hem de namus meselesini içine alacak şekilde daha önce ölen aile fertlerinden birinin şüphelilerin ailesinden bir kıza tecavüz etmesi, tecavüz edilen kızın hamile kaldığı, araya birçok insanın girmesiyle (hatta devlet görevlilerinin de olduğu söylenmektedir.) olayın üstünün örtüldüğü, ancak bunun karşılığında kendilerine bedel olarak olayın olduğu gece şerbeti yapılan gelin adayı Sevgi'nin istendiği ancak bu talebin olumsuz karşılandığı, iddiasıdır. Bu iddia da damat adayının kızkardeşleri tarafından kesin bir dille yalanlanmaktadır. 


AYDINLATILMASI GEREKEN NOKTALAR

1- Olay sonrası Karakolun 5-6 km gibi oldukça yakın bir mesafede olmasına rağmen ve bu mesafenin araçla 5-8 dk. Süreceği dikkate alındığında, ayrıca korucuların ve diğer kişilerin olaydan hemen sonra karakolu aramasının mutlak olduğu dikkate alındığında neden- 1,5-2 saat sonra olay yerine gelmiştir.

2- Olay sonrasında ambulansların çok geç geldiği ve ağır yaralı bazı hastaların tıbbi müdahalesizlikten öldükleri dikkate alındığında bu gecikmenin sebebi aydınlatılmalıdır.

3- Bilge köyünde geçmişte yaşanmış bazı faili meçhul olayların ve faillerinin bulunması yönünde özel bir araştırma yapılmalıdır. Bu olayların faili meçhul kalmasında köyde bulunan kolluk kuvvetlerinin bir katkısı / menfaati olup olmadığı araştırılmalıdır.

4- Köyde bulunan tüm korucuların silahlarının, bu olay ve geçmişte bir olaya karışıp karışmadığı yönünde balistiktik incelemeden geçmesi gerekmektedir.

5- Köyde yaşayan ve ölenler arasında fertleri bulunmayan ailelerin bu olayın gerçekleşebileceği yönünde bir bilgi veya duyumlarının olup olmadığı araştırılmalıdır.

6- Köyde geçmişte yaşanmış ve husumet konusu olan fiillerin ek bir araştırmayla hakikatinin ortaya çıkartılması ve olayla bağlantısı aydınlatılmalıdır.

7- Olayda kullanılan silahlar korucu silahları olabileceği gibi, daha önce operasyonlarda elde edilip kayıtlara geçirilen/geçirilmeyen silahlardan olup olmadıkları tespit edilmesi gerekir.

8- Olay sonrası, köy korucuları ile karakol arasında veya 3. kişiler arasında yapılan telefon ve telsiz görüşmelerinin kayıtları/ görüşme nokta ve mesafelerinin aydınlatılması gerekmektedir

9- Olay esnasında köyde bulunan tüm kişilerden ve maktül/ yaralılardan kan örnekleri elde edilerek, (hazırlık soruşturması esnasında bir kısmı alınmış olabilir) köydeki giysilerle ( yıkanmış olsa da ) teknik testler yapılarak failler araştırılmalıdır.

10- Olay sonrasında köydeki tüm erkeklerden atış sonrası elde kalan barut atıklarının tespiti yönünde "el svap" incelemesi yapılıp yapılmadığı, yapılmamış ise neden yapılmadığı araştırılmalıdır.

11- Olay sonrası faillerin kaçış istikameti olarak bildirilen güzergahta havanın yağışlı - tozlu olduğu dikkate alındığında, ayak izlerinin tespit edilmesinin kolaylaştığı da dikkate alınarak, bu tür bir tespitin yapılıp yapılmadığı ve köydeki tüm yetişkin erkeklerin ayakkabılarıyla karşılaştırmaya gidilip gidilmediği araştırılmalıdır.

12- Tanık ve şüpheli anlatımlarının çoğunda sözü geçen ve aynı köyde işlendiği ifade edilen eski olayların aydınlatılması hayati önem arz etmektir. 1994'te işlendiği, 6 kişinin ölümüne yol açtığı ifade edilen olayın ilgili dönemde yeterli soruşturulamadığı gerçeğinin yeni olayda ne kadar tetikleyici bir unsur taşıdığı kamu makamlarınca etkili bir şekilde araştırılmalıdır.

13- Salt korucu köyü olduğu için, düğünde silah sıkılmasının jandarma kuvvetlerince neden meşru sayılarak müdahale gereği hissedilmediği araştırılmalıdır. Eğer aksi bir uygulama söz konusu ise bir başka deyişle korucu köyü dahi olsa düğünlerde silah sıkılmasının meşru sayılmadığı savı varsa, güvenlik güçlerinin neden olaydan 1,5 saat sonra müdahale ettiği konusu aydınlatılmalıdır. 

14- Kimi tanık ve şüphelilerce iddia edilen eski kan davası sebebinin varlığı ve olay tarihine kadar devam edip etmediği hususu araştırılmalıdır. Ayrıca 1994 yılındaki 6 kişinin katledilmesi hususu yeniden araştırılarak kapsamlı bir soruşturma yapılmalıdır. İddia olunan husumetin olası varlığı karşısında, olası tehlikeye rağmen taraflara neden silah verildiği ve koruculuk yaptırıldığı gerçeği aydınlatılarak sorumlular araştırılmalıdır. (CİHAN) 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.