İsrail’in Taliban’la ilgilenmesinin şifresi

İsrail’in Taliban’la ilgilenmesinin şifresi
ABD’nin Afganistan’daki güçleri ile Pakistan ordusunun Taliban’a yönelik başlattığı saldırının arkasında, Pakistan’ın Taliban yönetimine geçmesinden duyulan endişe bulunuyor.

TALİBAN KARARGAHINDAN ÇOK ÖZEL GÖRÜNTÜLER-FOTO GALERİ

Taliban’ın etkin olduğu Svat vadisi bölgesine havadan ve karadan saldırı düzenleyen Pakistan ordusunun yanı sıra, ABD güçleri de Afganistan sınırındaki bu bölgeyi aralıklı şekilde bombalıyor. Şu ana kadar binlerce sivilin öldürüldüğü saldırılar, Taliban ve El Kaide güçlerine karşı yapıldığı iddia edilirken, ABD ve İsrail’in İran’dan ziyade Pakistan’ı ‘öncelikli tehdit’ olarak algılamasının altında bu ülkenin sahip olduğu nükleer silahların Taliban’ın eline geçebileceği endişesi yatıyor.

ORTADOĞU’DA DİYALOG, AFGANİSTAN’DA SAVAŞ
Eski Başkan George Bush döneminde, İran’ın nükleer çalışmaları ve Irak’taki gelişmeler öncelikli dış politika konuları arasında yer alırken, yeni Başkan Barack Hüseyin Obama dış politika önceliğini Pakistan ve Afganistan’a vereceğini Beyaz Saray’a seçilmeden aylar öncesinde kamuoyuna açıklamıştı. Seçim kampanyası sırasında Irak’taki Amerikan güçlerinin bir kısmını Afganistan’a yerleştireceğini belirten Obama, başa geldikten sonra ilk işi Bush’un atadığı Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye sırt çevirmek oldu. Taliban güçlerine karşı yeterli önlem almadığı gerekçesiyle Karzai’yi hükümetten düşürmek isteyen Obama, Ortadoğu ve İran konusunda verdiği diyalog mesajlarına karşılık, Afganistan’daki Amerikan askeri varlığını güçlendirmek ve Pakistan’ın nükleer silahlarının Taliban’ın eline geçmemesi gerekçesiyle çalışmalar yürütüyor. 

Obama'nın bu gerekçelerine rağmen, Pakistan'daki istikrarsızlığın ABD tarafından bilerek çıkarıldığı ve uluslararası toplumun Pakistan'a karşı yapılacak bir müdahale için hazırlandığı da Pakistan basınında yer alan yorumlar arasında yer alıyor.

İSRAİL DE TEHDİT SIRALAMASINI DEĞİŞTİRDİ
Obama’nın öncelikli dış politikası haline gelen Afganistan ve Pakistan, nükleer çalışmaları nedeniyle İran’ı tehdit eden İsrail’in de birinci gündem maddesi olarak yer alıyor. İran’la yaşanan söz düellosu nedeniyle bu ülkenin İsrail’in tehdit algılamasında öncelik teşkil ettiği düşüncesine rağmen, geçtiğimiz haftalarda bir Rus gazetesine yaptığı açıklamada İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, ülkesi için öncelikli tehdidin Afganistan ve Pakistan olduğunu söylemişti. Lieberman, Pakistan’ın nükleer silahların Taliban güçlerinin eline geçmesi durumunda, ülkenin ciddi bir tehlike altında olacağını belirterek, tehdit sıralamasında İran’ı ikinci plana atmıştı. 

MEHMET NEDİM ASLAN/HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.