Türkiye’yi uyutup İran’a vurma planı!

Türkiye’yi uyutup İran’a vurma planı!
Filistin topraklarındaki işgal ve etnik temizlik politikalarını sürdüren İsrail'in, İran’a yönelik olarak yapmayı düşündüğü saldırıyla ilgili ilginç bir plan ortaya atıldı. İsrail’e yakınlığıyla bilinen Amerika’daki Center for Strat

YAHUDİ GAZETECİDEN TÜRKİYE'YE KOMİK TEHDİT-TIKLAYINIZ

SALDIRI, BÜYÜK RİSKLER TAŞIYACAK

Abdullah Toukan ve Anthony Cordesman tarafından hazırlanan ve İsrail’in İran saldırısının başarı olasılığı ve taşıyacağı risklerin ele alındığı 114 sayfalık detaylı çalışmada, İran’ın askeri ve nükleer kapasitesi ile İran’ın nükleer çalışmaları ve hava savunma sistemi ele alındı. Çalışmada, İsrail’in İran’ın nükleer merkezlerine yönelik bir saldırının mümkün olduğu ancak böyle bir saldırının komplike ve büyük riskler taşıyacağı belirtilerek, saldırının yüksek bir başarı oranı elde edeceğine dair garantisinin bulunmadığı kaydedildi. 

İRAN’IN GİZLİ NÜKLERE MERKEZLERİ BİLİNMİYOR
İsrail’in Haaretz gazetesinin yayınladığı çalışmaya göre, İran’a yönelik saldırıyla ilgili en önemli problemin istihbarat olduğu kaydedilerek, İran’ın gizli nükleer merkezlere sahip olup olmadığının bilinmediği ve Batılı istihbarat organlarınca bilinmeyen merkezlerin var olması halinde, İran’ın, nükleer programını rahatlıkla devam ettirebileceği belirtildi. İran’ın nükleer bir silaha sahip olabileceği konusunda istihbarat örgütlerinin bölündüğünü ancak İsrail istihbaratının İran’ın 2009 ile 2012 yılları arasında nükleer bombaya sahip olacağını tahmin ettiği belirtilen çalışmada, “İran nükleer silahlara sahip olduğu zaman, kimse bu ülkeye saldırmaya cesaret edemeyecek” denildi. 

EN KULLANIŞLI YOL SURİYE-TÜRKİYE GEÇİŞİ
İsrail’in olası saldırısında kullanacağı hava sahalarıyla ilgili olarak detaylar da içeren çalışmada, en önemli seçeneğin Suriye-Türkiye sınırı olacağı kaydedildi. Ürdün üzerindeki hava yolunun daha kısa olmasına rağmen, Ürdün’le siyasi çatışma yaşanabileceği endişesinin bu yolu kapattığı kaydedilen çalışmada, Ürdün, Suudi Arabistan ve Irak üzerinden giden hava yolunun kullanılmasının ise aynı şekilde siyasi çıkmazlar içerdiği belirtildi. 

TÜRKİYE’NİN RADAR SİSTEMİ ELE GEÇİRİLECEK
İsrail Hava Kuvvetleri’nin Suriye-Türkiye sınırından İran’a yapabilecekleri saldırıda ileri teknoloji kullanarak, her iki ülkenin radar mekanizmasını devre dışı bırakacağı, iletişim ağlarını ele geçirebileceği kaydedilerek, İsrail’in bu şekilde Suriye ve Türkiye’nin hava sahasını kullanabileceği belirtildi. İsrail’in radar mekanizmalarını devre dışı bırakan teknolojiyi 2007 yılında Suriye’nin Dayr az Zawr nükleer reaktörünü vururken de kullandığı kaydedilen çalışmada, uçakların radarlara yakalanmasını önleyen hacker sisteminin satın alınarak Gulfstream G550 uçaklarına monte edildiği bildirildi. 

90 SAVAŞ UÇAĞIYLA SALDIRI YAPILACAK…
İsrail’in İran’a yönelik olası saldırısında 90 savaş uçağının gerekli olduğu belirtilen çalışmada, bunların 25’inin İsrail’in ürettiği F-15Es, 65’inin ise F-16I/cs ifade edilerek, bunun yanı sıra 5 KC-130Hs ve 4 B-707s yakıt uçaklarının da hazır olması gerektiği kaydedildi. İsrail’in savaş uçaklarıyla yapacağı hazırlıkların burada bitmediği ve İran’ın sahip olduğu savunma sistemiyle de yüzleşeceği kaydedilen çalışmada, İran’ın yerden havaya fırlatılan SA-5 ve SA-2 füzelerine Hawk bataryaları yerleştirdiği, bunun yanı sıra SA-7, Sa-15, Rapier, Crotale ve Stinger gibi savaş uçaklarına karşı koyabilecek füzelere sahip olduğu belirtildi. 

BUŞEHR’E SALDIRI OLURSA, BİNLERCE İRANLI ANINDA HAYATINI KAYBEDER
İran’ın sahip olduğu 158 savaş uçağının eski olmasına rağmen, İsrail uçaklarını durdurmaya çalışacağı kaydedilerek, İran’ın Rusya’dan S-300V füzelerini gizlice almış olabileceğine dikkat çekildi. İsrail’in 90 uçağından en az 20-25’inin düşürülebileceği ve bunun da bu ülkenin kabul edemeyeceği büyük bir kayıp olacağı kaydedilen çalışmada, “Eğer İsrail Buşehr’deki nükleer reaktöre saldırmaya karar verirse, saldırı hem büyük bir ekolojik felaket hem de toplu ölümlerle sonuçlanacak. Binlerce İranlı hemen ölebilir. Bunun yanı sıra binlercesi de kanserden ölebilir. Bunun yanı sıra kuzey rüzgarlarının etkisiyle güneye doğru gidecek nükleer gazın Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de etkileyecektir” denildi. 

NÜKLEER BAŞLIKLI JERICHO FÜZELERİ
İsrail’in hava saldırısı yerine balistik füze kullanması karşısında İran’ın savunmasız kalabileceği kaydedilen çalışmada ayrıca, İsrail’in geliştirdiği balistik füzelerin gücü hakkında şu bilgilere yer verildi. Jericho I: 500 kilometre uzaklık -20 kiloton nükleer başlık, Jericho II:1500 km uzaklık-1 megaton nükleer başlık- Jericho III: 4000-6500 km uzaklık-multi megaton nükleer başlık. Çalışmada İran’ın nükleer merkezlerinin imha edilmesi için 42 Jericho III füzesinin gerekli olabileceği belirtilirken, İran’ın olası saldırıya karşılık nasıl karşılık vereceği de hesaplandı. 

İSRAİL SALDIRIRSA, İRAN NE YAPACAK?
İsrail’in olası bir saldırısının, İran’ın nükleer programına daha hızlı bir şekilde devam etmesiyle sonuçlanacağı belirtilen çalışmada, İran’ın Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’ndan geri çekilebileceği, uluslar arası toplumun İran’ın nükleer çalışmalarından vazgeçmesi yaptığı çağrının da son bulacağı kaydedildi. İran’ın aynı zamanda İsrail’e karşı direk bir karşılık verebileceği belirtilen çalışmada, Şahap 3 füzelerinin İsrail’e kadar ulaşacağı ve bunların birkaçında kimyasal başlık olabileceği de kaydedildi. İran’ın aynı zamanda Hizbullah ve HAMAS’ı kullanarak İsrail’de intihar eylemleri düzenleyeceği kaydedilen araştırmada, 2006 yılındaki Lübnan savaşından sonra Hizbullah’ın füze kapasitesinin daha geliştiği bildirildi. İran’ın, İsrail’e yeşil ışık yakan Amerikan hedeflerine de saldırılarda bulunabileceği belirtilen araştırmada, Irak’taki Şiilerin yanı sıra, Afganistan’da Taliban’ın Amerika’ya karşı kullanılabileceği ve Batı’ya akan petrolü kesebileceği ifade edildi. 

AMAÇ; SAVUNMA SEKTÖRÜNÜ GÜÇLENDİRMEK
Araştırmada tüm bu saldırı planlarının başarısız olabileceği kaydedilirken, ortaya konan olası saldırı senaryolarının yanı sıra İsrail’in nasıl bir politikaya ihtiyaç olduğu konusunda da değerlendirmelerde bulunuldu. Obama’nın İran’la girdiği diyalogun sonuç vermemesi halinde İran’ın kısa sürede nükleer silahlara sahip olacağı kaydedilen araştırmada, nükleer bir İran’a karşı İsrail’in yeni bir politika geliştirmesi gerektiği belirtildi. İsrail’in İran tehdidini vurgulamasının yanlış olduğu ifade edilen çalışmada, İran’ın nükleer silahlara sahip olması halinde bile, İsrail’in önleyici gücü karşısında bu silahları kullanmasının mümkün olmadığı kaydedildi. 
İsrail’in İran’a karşı tehditkar söylemine son vermesi gerektiği belirtilen araştırmada, İran tehdidinin sürekli gündemde tutulmasının İsrail’in iç politikasından kaynaklandığı ve güvenlik sektöründe yatırımları arttırma amacı taşıdığı da bildirildi. 

BÖLGEDEKİ STRATEJİK OYUNUN KURALLARI DEĞİŞECEK
İran’ın nükleer silahlara sahip olması halinde, bölgedeki stratejik oyunun kurallarının değişeceği ve bu yüzden İsrail’in de nükleer tehdide karşı yeni bir politika izlemesi gerektiği belirtilirken, İsrail’e, İran’ın nükleer bir saldırı düzenlemesi halinde bunun bedelinin ağır olacağına dair önleyici bir çalışmanın içerisinde olunması tavsiye edildi. İsrail’in artık sert açıklamalar ve boş tehditler yerine dikkatli bir şekilde düşünülmüş bir stratejiye dönmesi istenen çalışmada, “Multi-nükleer bir Ortadoğu’da, gerginliği düşürmek tüm tarafların menfaatlerine olacaktır” denildi.

Mehmet Nedim Aslan-habervaktim.com



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.