Eurovision nasıl soytarılığa dönüştü?

Eurovision nasıl soytarılığa dönüştü?
Eurovision yarışmasına çok sert tepkiler geliyor. Yarışmada klas şarkılar yıllardır kazanamıyor. İşte sistemin isyan ettiren noktaları ve tepkiler...

Eurovision Şarkı Yarışması’nda komşu ülkeler yine birbirlerine oy verdi. Oylamaya tepki gösteren müzik otoriteleri, yarışmanın ciddiyetini kaybettiğini belirterek “Bu soytarılığa artık son verilmeli” dedi

Bu yıl Moskova’da 54.’sü düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması bitti ama tartışmaları bitmedi. Her yıl komşu ülkelerin birbirine oy vermesi yüzünden eleştirilen yarışmaya bu yıl, yayıncı kuruluş Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) ısrarıyla jüri sistemi getirildi. 
Oylama sonuçları yüzde 50 jüri ve yüzde 50 halktan gelen SMS oylarının ortalamasıyla belirlendi. EBU’nun özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin birbine oy vermesiyle ilgili yaşanan rahatsızlığa çözüm getirmek için başlattığı jürili sistem de bu yıl işe yaramadı. Komşu ülkeler yine birbirine oy attı, 12 tam puanı komşularına verdi. Yarışma iyice “en iyi komşuculuk” yarışmasına döndü. Türkiye’deki müzik otoriteleri ise bu duruma bir an önce çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası bir jüri kurulmalı

Garo Mafyan: Eurovision komşuvizyon oldu. En yakın komşular birbirini ağırladı. Komşular birbirini ağırlar programına döndü. Şarkımız Eurovision için seçilmiş çok güzel bir şarkıydı ve Hadise de güzel söyledi. Uluslararası bir müzik yarışması gayri ciddi olmamalı. Bu soytarılığa artık son vermek lazım. Oy sistemi değiştirilmeli 20 - 30 kişilik uluslararası bir jüri kurulmalı.

Ciddiyetini kaybetti

Atilla Özdemiroğlu: Yarışmanın sonucunu iyi buldum. Çocuk şarkısı gibi bir şarkı ama insanlar hoşlanıyorlar öyle şarkılardan... Kazanan çocuk hoş tatlı bir çocuk, ‘Kazandım, çünkü anlatacak bir hikâyem var’ dedi. Bu çok önemli bir laf. Keman çalması da avantaj ama Eurovision’un çirkin tarafı bu komşuluk meselesi... Bu çirkinlik artık ayyuka çıkmış vaziyette... Bence Eurovision’un bütün güzelliklerine gölge düşürdü. Artık göz göre göre herkes komşusuna oy veriyor. Buna hemen toplanıp bir çözüm yolu bulunması gerek. Türkiye bu konuda artık üzerine düşeni yapmalı... Yoksa gittikçe Eurovision ciddiyetinden uzaklaşıyor. Birbiriyle siyasi anlamda problem yaşayan ülkeler birbirine oy vermiyor. 

Sanatta bunun olmaması gerek. Bütün bu tablo Eurovision’u bir sanat olayı olma ağırlığından uzaklaştırıyor. Buna derhal bir çare bulamazlarsa insanların alay konusu haline gelecekler. İzleyen herkes de benim gibi “Artık bu kadar da olmaz” diyordur kesinlikle... Eurovision’un amacı kardeşlik ama burada düşmanlık yaratılıyor. Orası politikanın olmaması gereken yer. ‘Sana oy vermiyorum. Çünkü seni sevmiyorum’ ne demek yani.

Böyle geldi, böyle gider

İzzet Öz: Eurovision’da komşuların birbirine oy vermesi artık klasikleşmiş bir durum ve bunu herhangi bir kimsenin değiştirmesi mümkün değil. Böyle geldi, böyle gidecek. Bugüne kadar bir sürü oy verme sistemi denendi ama bu durum değişmedi. Herkes kendi iyi geçindiği komşusu ya da o vatandaşlarının yoğun yaşadığı ülkeden oy alacak. Nasıl Belçika’dan Türkiye’ye 12 tam puan geldiyse, başkaları da kendi ülkelerine oy verecek. Jüri sistemi getirildi ama sonuç pek değişmedi. 

Bir kişi bir oy vermeli

Ali Kocatepe: Her yıl aynı durum yaşanıyor. Mesela Eurovision’un başından beri G. Kıbrıs, Yunanistan’a Yunanistan G. Kıbrıs’a tam puan verir. Kuzey ülkeleri ve Balkan ülkelerinin birbirine oy vermeleri bir gelenek halinde her yıl yaşanır. Bu durumu Bulgaristan’da bile gördük. Bulgaristan oyunu iki komşusu Türkiye ve Yunanistan’a verdi. Çok komşusu olan ülkeler bu konuda sanırım daha şanslı... Neticede herkes bu komşuluktan nasibini alıyor. Jürinin olması bu oy sistemini biraz dengeliyor. Çünkü SMS de tam bir çılgınlık, bir kişinin 20 oy hakkının olmasını kesinlikle kabul edemiyorum. Bir kişi ancak bir kez oy kullanmalı. Burada parayı veren düdüğü çalıyor.

Hangi komşu ülkeler birbirine tam puan verdi?

Türkiye - Azerbaycan’a
Azerbaycan - Türkiye’ye
G. Kıbrıs - Yunanistan’a
Yunanistan - G. Kıbrıs’a
Andora - İspanya’ya

İskandinav ülkeleri:
İsveç - Norveç’e
Danimarka - Norveç’e
İzlanda - Norveç’e 
Finlandiya - Estonya
İrlanda - İzlanda’ya
Hollanda - Norveç’e

Balkan Ülkeleri:
Bulgaristan - Yunanistan’a
Makedonya - Türkiye’ye
Sırbistan - Bosna Hersek’e
Bosna-Hersek - Hırvatistan’a
Romanya - Moldovya’ya
Moldovya - Romanya’ya
Arnavutluk - Yunanistan’a
Karadağ - Bosna Hersek’e
Hırvatistan - Bosna Hersek’e

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.