CHP, şarapçılığın enstitüsünü istedi

CHP, şarapçılığın enstitüsünü istedi
CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Kalecik'te ''Bağcılık ve Şarapçılık Enstitüsü'' kurulmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

Ateş'in TBMM Başkanlığına sunduğu Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, Ankara Üniversitesine bağlı olarak Kalecik Bağcılık ve Şarapçılık Enstitüsü kurulmasını öngörüyor. 

Teklifin gerekçesinde, üzümden elde edilen en yüksek katma değerin, şarap üretiminden sağlanmasına rağmen üretilen üzümün sadece yüzde 3'ünün şarapçılıkta kullanıldığı belirtildi. Avrupa ülkelerinin ise ürettiği üzümün yüzde 80-90'ını şarap üretiminde değerlendirdiği, kuru üzüm ihtiyacını ise Türkiye'den karşıladığı kaydedildi. 

Gerekçede, Türkiye'nin şarap üretiminin resmi olarak yaklaşık 30 milyon litre görünmesine rağmen gayri resmi rakamların 100 milyon olduğu ifade edilerek, ''1904'te Avrupa'ya 340 milyon litre şarap ihraç eden Türkiye, bugün sadece 3-4 milyon litre şarap ihraç edebilmektedir. Ülkemiz, sahip olduğu bağ alanları, iklim yapısı ile üzüm üretiminde, dolayısıyla şarap üretiminde çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak uygulanan yanlış politikalar, şarap üretimine, tüketimine yönelik bürokratik engeller, ağır vergi yükü, bu avantajı, dezavantaja çevirmektedir. Dünya şarapçılık sektörü 150 milyar dolar dolayında dış pazara sahiptir. Türkiye'nin bu pazardan elde ettiği gelir ancak 4 milyon dolardır. Dünya şarapçılık pazarındaki payımız yüzde 1'i bile bulmamaktadır.'' 

Gerekçede, üzüm ve şarapçılık konusunda özel bir yere sahip olan ilçelerden birinin Kalecik olduğu, Kalecik Karası üzümlerinin, sadece burada yetiştiği ifade edildi.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.