'Tanrı uludur' mu Menderes'i astırdı?

'Tanrı uludur' mu Menderes'i astırdı?
27 Mayıs 1960 darbesiyle 10 yıllık iktidarı sona eren Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes'i 'Arapça ezan' mı astırdı?

TÜRKÇE EZANI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

ORİJİNAL EZAN İÇİN TIKLAYIN 

TANSEL ÇÖLAŞAN'IN EZANA HAKARET SÖZLERİ


1932 yılından başlayarak tam 18 yıl aslından koparılarak, köy, kasaba ve şehirlerde imamların başında birer hafiye tutularak okutulan Türkçe ezan, 1950 yılında Demokrat Parti’nin başa gelmesiyle orijinal hali olan Arapça’ya dönmüştü.

Millete verdiği vaadini yerine getirerek ezanı yeniden orijinal halinde okutturan Başbakan Menderes, belki de ‘Arapça ezanı geri getirerek’ idamının da fermanını imzaladı. Zira, orijinal haline geri getirilen ezanı, Anadolu’daki halk büyük bir sevinç ve coşkuyla karşılarken, Osmanlı’yı yıkan ‘darbeci’ ve ‘mason’ güdümlü İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin uzantıları, Menderes’e diş bilemişlerdi. 

İşte, darbecilerin 1950’den 1960 kadar tam 10 yıl bekledikleri an 27 Mayıs’la geldi ve Başbakan Menderes tutuklanarak Yassıadaya götürüldü. 17 Eylül 1961’de idam edilen Menderes, ‘masonik’ İttihat ve Terakki zihniyetinin temsilcileri tarafından ağır bir cezaya çarptırıldı. Menderes, 10 yıllık iktidarı boyunca gerçekleştirdiği en önemli icraat olan ‘Arapça ezana geri dönüş’ bir anlamda, idam fermanının imzalanması oldu. 

Darbeyi gerçekleştiren komitenin başında olan Orgeneral Cemal Gürsel’in o dönemde söylediği sözler, Menderes’in de ne için asıldığına ilişkin önemli ip uçları veriyor. Gürsel, çarşaf ve Türkçe Kuran hakkında: “Çarşaf, Türk kadını için bir yüz karasıdır. Türk kadınının güzel yüzünü saklaması için bir alın karası bulunduğunu sanmıyorum. Dünya önüne temiz yüzü ile çıkmak onun hakkıdır. Türk halkının Kuran-ı kendi dilinde bilmesi önemlidir.” Gürsel’in ‘Türk halkının Kuran-ı kendi dilinde bilmesi önemlidir’ sözleri, düşünüldüğünde çok mantıklı gelse de, arkasında yatan anlam, İslam’ın tamamen Türkçeleştirilerek ‘güdük’ bir hale sokulmasıdır.

Bugün, üniversitelerde başörtüsüne özgürlük getiren Anayasa değişikliği gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a diş bileyenler (bunların mason biraderler ve medyadaki uzantıları olduğu söyleniyor), Menderes’e de ezana özgürlük getirdiği için diş bilemişlerdi. 

Habervaktim, aslından kopartılarak Türkçeleştirilen ve bu yüzden semantik bütünlüğünü kaybeden ezanın Türkçesini sizler için hazırladı. Siz dinleyin ve karar verin. 

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.