‘Demirel, Özal’ı harcamak istedi’

‘Demirel, Özal’ı harcamak istedi’
SP eski Genel Başkanı Recai Kutan, Vakit’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Cindoruk ile DP’nin bölündüğünü belirten Kutan, Demirel’in de bir dönem Özal’ı harcamak istediğini ancak başarılı olamadığını söyledi.

Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan, Vakit’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yener Dönmez’e konuşan Kutan, Milli Görüş lideri Erbakan’ın aktif siyasete dönüp dönmeyeceğinden, Demirel ve Özal’ın hayatı ile Cindoruk’un DP Genel Başkanı seçilmesinden, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazi konusuna kadar çok önemli açıklamalar yaptı. 

“ERBAKAN DÖNEMİNDE İSRAİL İLE ANLAŞMA YAPILMADI”

¥ Başbakan Erdoğan, “Bizi eleştirenler kendileri İsrail ile anlaşma yapmışlardı” hatırlatmasında bulunuyor. Bu konuda siz ne diyorsunuz?

- Buna benzer iddialar çok yapıldı. Sayın Erbakan döneminde İsrail ile anlaşma yapıldı diye. Şevket Kazan arkadaşımız kitabında anlaşmaları tek tek açıkladı. Bunlardan sadece 2 tanesi imzalanmış ancak Erbakan hükümeti zamanında Meclis’ten geçmiş. Niye engellenmedi? Saadet Partili arkadaşlarımız mayın konusundaki endişelerini Meclis’e gidip gerekli uyarıları yapacaklar.

“ERBAKAN’IN AKLINDA GENEL BAŞKANLIK YOK”

¥ Sayın Erbakan’ın siyasete dönüşünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Erbakan’ın partinin başına geleceği iddiaları olacak iş değil. Şunun net olarak bilinmesinde fayda var. Milli Görüş bir zihniyettir. 1960’lardan beri bu hareket var. Bunun lideri de Erbakan’dır. Partinin kongresi var. Genel başkanını seçti. Numan Bey’i genel başkan yaptı. Nasıl olacak da Erbakan gelecek. Erbakan Hocanın aklında böyle bir şey yok. Erbakan hepimizin büyüğü ve Türkiye’nin yetiştirdiği bir beyindir. Ona danışmadan daha doğal bir şey yok. Emin olun bugüne kadar Erbakan Hoca, Numan Bey’e ‘şunu niye böyle yaptın, bunu niye böyle yaptın’ diye bir şey söylememiştir.

“DEMİREL’İN DİNDARLIĞI SÖZDE”

¥ Demirel’in siyasi çizgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Erbakan Hocamızın konuşmasını hatırlatmak istiyorum. Demirel, Meclis’te “Müslümanlar inandıklarını yaşayamıyor. İsteyen mevlüt okutamıyor ve dinini özgürce yaşayamıyor” şeklindeki yakınmalara “nerden çıktı bunlar” diye feryat etmişti. Erbakan Hoca o zaman kürsüden cevap verdi. Erbakan Hoca, “Ben ilkokuldayken laboratuvarda bir renkli renkli tüyleri olan kuş vardı. Dış görünüşünden çok güzel bir kuştu ancak içinde saman vardı. Biz bunun canlısını istiyoruz derdik” dedi. Bunun gibi Demirel’in dindarlığı sözde var özde yok. Demirel’in, en azından Erbakan ölçüsünde dindarlığı olduğunu söylemek mümkün değil.

“DEMİREL, ÖZAL’I HARCAMAK İSTEDİ”

¥ Peki Özal ve Demirel’i karşılaştırdığınız zaman?

- İslâm’ı tatbikat yönünden Özal daha ilerdeydi. Özal halk adamıydı. Cuma namazlarına giderdi. Vatandaşların dertlerini dinlerdi. Özal ile evimiz karşı karşıyaydı. Çocukluk arkadaşımdır. Çok kavgalarımız oldu. Özal, çok başarılı bir bürokrattı. Özal, DPT Müsteşarlığı yaptı. ESAM’ın kurucuları arasında yer aldı. ESAM’a büyük destek verdi. Özal yerinde duracak birisi değildi. Çok başarılıydı. Demirel, Özal’ın başarılarını görünce onun altındaki bir ismi Özal’ın yerine genel müdür yaptı. Büyük reaksiyonlar oldu kabine içinde. Demirel, Özal’ı harcamak istedi. Ama başarılı olamadı.

“CİNDORUK’LA BİRLİKTE DP BÖLÜNDÜ”

¥ Cindoruk’un siyasete geri dönmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Gelişi hep emanetçi olarak değerlendirildi. Arkasında hep Demirel var diyorlar. Bir ara Numan Kurtulmuş için de aynı şeyleri söylediler. Bundan bir netice çıkacağını düşünmüyorum. Sağı birleştirme gibi misyondan bahsediyor. ANAP’la birleşeceğiz diyor. Peki ANAP ne diyor? Net bir açıklamaları olmadı. DP bölündü artık. Birlik ve bütünlük tesis edebilseydi belki bazı şeyler olabilirdi. Ancak şu an istifa eden edene. Cindoruk’un gelişi DP içindeki bir grubun iktidara gelişidir. Aydın Menderes gerçeğini kabul etmek gerekir. Menderes istifa ettiğine göre bir netice çıkacağına kani değilim. Demirel’in etkinliği olacaksa bizzat Demirel kendisi ortaya çıkmalıdır.

¥ Ergenekoncular, DP’yi ele geçirmek istiyorlar deniliyor?

- Demirel ve Cindoruk’un, Ergenekoncular hakkında müspet beyanları oldu. Ergenekoncular partiyi ele geçirdi demek için erken. Soylu, çok sevdiğimiz ve saydığımız bir kişilikti. Bakalım ne yapacaklar. Hep beraber görelim.

“MAYINLI ALANLARDA PETROL VE DOĞALGAZ VAR”

¥ Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazinin bölge halkına dağıtılacağı söyleniyor. Mayınla ilgili tartışmalara ne diyorsunuz?

- Zaten bu topraklar ordaki fakir halka dağıtılmayacak. Bakın Nusaybin’in karşısında Kamışlı var. Suriye, Kamışlı’da petrol ve doğalgaz tespiti yaptı. Benim Enerji Bakanı olduğum dönemde Şam’da bir toplantı vardı. Tansu Çiller bu toplantıya gitmemiz gerektiğini söylemesine rağmen ben gittim. Konu Mısır-Ürdün-Suriye ve Irak arasındaki enerji hatları arasında enterkoneksiyon temin etmekti. Yani iklim şartları birbirinden farklı. Mesela bazı dönemlerde Mısır’ın elektrik talebi fazla. O sırada Türkiye’de elektrik talebi az. Türkiye’nin fazlası Mısır’a gidecek veya tersi. Petrol Bakanları, ‘Kamışlı’da doğalgaz var. Bunu boru hattıyla Halep’ten Antep’e taşıyalım ve dünya piyasasının çok altında bir fiyatla doğalgaz verelim’ dedi. Çok makul dedik. Ortağımız şiddetle muhalefet etti. Bu nedenle bu mayınlı alanlarda gayet zengin petrol olduğu kanaatine vardık. Mayınlar temizlenip, petrol ve doğalgaz araştırması yapılmalıdır. Mayın temizleme işi, İsrail’e verilmemelidir.

“MAYIN DÖŞEMENİN BİR MANTIĞI YOK”

¥ Irak, Suriye ve Türkiye arasında çok ciddi doğal kaynakların olduğu söyleniyor? Bu bölgeye mayınlar ne amaçla döşendi?

- Bu ülkeler bizim dost ve kardeş ülkelerimiz. Bu nedenle mayın döşemenin bir mantığı yok. Ben o bölgede görev yaptım. Bütün hudut boyunca mayın döşediler. Niye döşüyorsunuz? Hayvan kaçakçılığı için. Sadece kaçakçılığı önlemek için. O bölgede yanımıza gelen görevliler şu bölgeden geçmeyin dediler. Biz hayvan geçişlerini kontrol ediyoruz dediler. Kaçakçılık yapılsın ne var ki sonuçta altın olarak geliyor. Bu nedenle o kadar araziyi üretimden mahrum ettik. Ancak hiçbir şartta bu mayın temizle işi İsrail veya yabancı bir kuruma verilmemelidir.

HASAN TOSUN /VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.