Türkiye'ye AB sürecinde, en büyük desteği veren ülke

Türkiye'ye AB sürecinde, en büyük desteği veren ülke
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AB sürecinde Türkiye'ye en büyük ve en gerçek desteğin İtalya'dan gelmekte olduğunu belirterek, bu desteği çok önemsediklerini bildirdi.

İtalya Milli Günü nedeniyle İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili'nin evsahipliğinde düzenlenen törene hükümeti temsilen katılan Bülent Arınç, bir de konuşma yaptı. Türk hükümeti adına İtalya'yı kutlayan Arınç, iki ülke arasındaki dostluğun sürmesini diledi. Arınç, ''İtalya, büyük bir medeniyet ülkesi, kültürüyle, tarihiyle dünyaya damgasını vurmuş çok önemli eserleriyle bütün dünyanın takdirini kazanmış büyük bir medeniyetin beşiği'' diye konuştu. 
 
Arınç, iki ülkenin hükümetler ve parlamentolararası ilişkilerinin çoke güçlü olduğunu, iki ülke arasında her düzeyde karşılık ziyaretler yapıldığını, ticaret hacminin giderek arttığını ve İtalyan yatırımcılarının pek çok alanda çok büyük işler yaptıklarını bildirdi. 
 
Bu yatırımlardan en önemlilerinden birinin kendi seçim bölgesi Manisa'da olduğunu belirten Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
 
''AB sürecinde Türkiye'ye en büyük ve en gerçek destek İtalya'dan gelmektedir. Biz bu desteği çok önemsiyoruz. Türkiye'nin geçmişten bu yana büyük bir projesi olan AB ile bütünleşmek ve tam üyelik hedefimizde İtalya'nın samimi desteğini her zaman yanımızda hissettik ve müzakere sürecinde de bu desteğin her zaman devam ettiğini görüyoruz.'' 
 
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Marsili de Türkçe yaptığı konuşmasında, Arınç'a katılımı nedeniyle teşekkür ederek, ''Engin tarihsel mirasların varisleri olan Türkiye ile İtalya arasındaki kadim dostluğun kökleri ortak Akdeniz kültürüne dayanmaktadır'' dedi. İki ülkenin bu dostluğunun sadece orta geçmiş ve mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerle sınırlı olmadığını ifade eden Marsili, İtalya ile Türkiye'nin Akdeniz havzasının geleceği için örnek oluşturduğunu kaydetti. Marsili, ''İtalya, Türkiye'nin AB üyeliğini güçlü bir şekilde desteklemektedir. Biz gerçek bir AB'nin Türkiye'siz olamayacağını biliyoruz. Müzakere sürecinin sonunda daha iyi bir AB bünyesinde, daha iyi bir Türkiye'ye kavuşacağımıza inanıyoruz'' diye konuştu. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.