Azerbaycan’dan İsrail’e ‘tehlikeli’ yaklaşım!

Azerbaycan’dan İsrail’e ‘tehlikeli’ yaklaşım!
Son olarak Gazze’deki katliamdan sonra Ortadoğu’da iyice yalnızlaşan İsrail, gözünü Orta Asya Türk cumhuriyetlerine dikti. Geçtiğimiz Mayıs ayında Prag’da bir araya gelen Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve İsrail’in ırkçı Ev

ŞİMON PERES, BAKÜ’YE GİDİYOR
İsrail’in Jerusalem Post gazetesinde İsrail-Azerbaycan ilişkileri üzerine bir makale yazan Alexander Murinson, İsrail’in Azerbaycan ve Kazakistan’la olan iyi ilişkiler içerisinde olduğuna dikkat çekti. Murinson, İsrail’in Azerbaycan ve eski Sovyetlerdeki Müslüman ülkelerle dostluk arayışında olduğunu belirterek, geçtiğimiz ay Prag’da bir araya gelen Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in Bakü’yü Haziran sonunda ziyaret etmesi konusunda anlaştıklarını yazdı. 

İSRAİL, AZERBAYCAN’LA BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİNE GİDİYOR
Avigdor Lieberman’ın eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Moldovalı olduğunu hatırlatan Murinson, Lieberman’ın Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir isim olduğunu belirtti. Lieberman’ın 2007 yılında Bakü’yü ziyaret ettiğini belirten Murinson, iki ülke arasındaki en önemli işbirliğinin enerji güvenliği alanında olduğunu kaydetti. Azerbaycan’ın İsrail’in petrol ihtiyacının yüzde 20’sini karşıladığını ve 2008 yılında Azerbaycan’ın İsrail’e 3,5 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini yazan Murinson, iki ülkenin tarım, tıp ve teknoloji alanında işbirliği yapmak istediklerini belirtti. 

İSRAİL, BÖLGENİN LAİK ELİTLERİYLE BİRLEŞMELİ
Azerbaycan’ın 2008 Eylül’ünde İsrail’den askeri mühimmat ve silah satın almayı kabul ettiğini belirten Murinson, bu durumun Azerbaycan’ın Moskova ve Tahran’dan bağımsız bir şekilde Batı’ya yönelmek istediğinin göstergesi olduğunu öne sürdü. İsrail’in bu bölgedeki ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olması gerektiğini yazan Murinson, “Hazar bölgesi İslami radikalizmin ve nükleer yarışın olduğu bir alana dönebilir. Bu tehditler hem İsrail’i hem de bu ülkelerdeki orta sınıf ve laik elitleri birleştirebilir. Bölgenin doğal zenginliği bu ülkelerle işbirliğini daha çekici kılıyor” diye yazdı. 

OBAMA’YA ‘İSRAİL’İ ARACI OLARAK KULLAN’ ÇAĞRISI
Obama yönetiminin akıllı davranarak Netanyahu yönetimindeki İsrail’i Avrasya ve Güney Kafkasya’ya ulaşmada bir aracı olarak kullanabileceğini yazan Murinson, İsrail’in eski Sovyet cumhuriyetleri ve Rusya üzerindeki nüfuzu Lieberman döneminde de artacağını, Lieberman’ın bu ülkelerin elitleriyle iyi ilişkiler içerisinde olduğunu yazdı. 

MEHMET NEDİM ASLAN/HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.