Dünyanın 4. ordusu nasıl olur da mayın temizleyemez!

Dünyanın 4. ordusu nasıl olur da mayın temizleyemez!
Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bugün “Basını Bilgilendirme” toplantısı yapacak ve gazetecilerin sorularını cevaplayacak... Gürak’ın, “mayın temizleme” konusunda bilgi verip vermeyeceği, ya da

Biz “akredite” olmadığımız için, soruyu buradan soruyoruz: “Dünyanın 4. büyük ordusu denilen TSK, döşediği mayını temizlemekten aciz mi?.. TSK, 15 yıl önce istediği mayın temizleme işinden niye vazgeçti?.. Bu işi niye TSK yapmıyor da, NAMSA’yı adres gösteriyor?”... Kamuoyu, bu konularda cevap bekliyor!

UZUN MESAİ SONUNDA KABUL EDİLDİ
Bu arada; TBMM Genel Kurulu, önceki gün saat 11.00'de açıldı. Zaman zaman tartışmaların yaşandığı Genel Kurul’da, TBMM Başkanı Toptan milletvekillerini uyarmak durumunda kaldı. 3 madde üzerinde 7'şer önerge verildi, muhalefet milletvekilleri sık sık yoklama talebinde bulundu. Yasanın görüşmelerini, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de izledi. Mayın Yasası 255 oyla kabul edilirken, 91 milletvekili ret oyu kullandı.

İDARE, HİZMET ALIM YÖNTEMİNİ UYGULAMAKLA YÜKÜMLÜ 
Öte yandan; kanun tasarısının yeniden görüşülen 2. maddesi üzerinde AK Parti'nin verdiği önerge kabul edildi. Yapılan değişiklikle birlikte; mayın temizleme işini Milli Savunma Bakanlığı yaptıracak. Şayet bu usul gerçekleşemezse, Maliye Bakanlığı devreye girecek ve hizmet satın alma yoluyla mayınlı arazi temizlenecek. Şayet bu da gerçekleşemezse son çare olarak yap-işlet-devret modeli devreye sokulacak. Ancak idare ilk iki seçeneği öncelikle yürürlüğe koymak konusunda yasayla bağlanmış oldu. 
Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, yapılan son değişiklikle birlikte kabul edilen yasanın 2. maddesinin ilk fıkrasında hizmet alımı yoluyla işin yapılacağı hükmüne dikkat çekerek, “Yani burada idarenin takdir hakkı kalmamıştır. Hizmet alımı yoluyla işin yapılacağı zaruri hale gelmiştir” dedi. Bozdağ, Milli Savunma Bakanlığı ve arkasından Maliye Bakanlığı’nın hizmet alım yoluyla söz konusu işi yaptıramaması durumunda ancak üçüncü seçenek olan yap-işlet-devret seçeneğine başvurulacağını belirterek, bunun da bir tedbir olarak idarenin elinin güçlendirilmesi için düşünüldüğünü, yoksa esas olanın hizmet alımı yoluyla işin yapılması olduğunu vurguladı. 

CHP, MAYINI DA AYM’YE GÖTÜRÜYOR
Daha önce hükümetin çıkardığı birçok yasayı yargıya taşıyan CHP, mayın yasasını da mahkemeye taşıyor. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle en kısa sürede Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi. Okay, yaptığı açıklamada, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini düzenleyen yasanın, Anayasaya aykırı olarak Meclis’ten geçtiğini iddia ederek, “Yasama tekniğine ve Anayasaya açıkça aykırı olan bu yasa, en kısa sürede Anayasa Mahkemesine götürülecek ve yürürlüğünün durdurulması talep edilecektir” diye konuştu.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.