Şiddetin anası 28 Şubat

Şiddetin anası 28 Şubat
Son dönemlerde okul çağındaki çocuklarda görülen şiddet eğiliminin; 28 Şubat süreciyle dayatılan kesintisiz eğitimden kaynaklandığı görüşünde birleşen uzmanlar, manevi eğitimin artırılması gerektiğinde birleşiyor.

Giderek toplumsal bir travma haline dönüşen ve en çok da aile ve okul çevresinde görülmeye başlayan çocuk suçları, 28 Şubat dayatması olan 8 yıllık kesintisiz eğitim sisteminden besleniyor. Üç yıl önce toplanan 17. Milli Eğitim Şurası’nda bin 300 eğitimcinin ortaklaşa hazırladığı raporda, “8 yıllık kesintisiz eğitim sonucu aralarında çok yaş farkı olan öğrencilerin bir arada bulunması, küçüklerin şiddet görmesine, büyüklerin ise şiddet eğilimlerini kontrol edememesine yol açıyor” denilmesine rağmen, kademeli sisteme geçilmemesi tepki topluyor.

BÜYÜK KÜÇÜĞÜ EZİYOR, ŞİDDET SIRADANLAŞIYOR
Şura öncesi Milli Eğitim müdürlüklerinde çalışan bin 300 eğitimci ve akademisyenin şura hazırlık dokümanı şeklinde oluşturulan metinlerde, 8 yıllık kesintisiz eğitimin pek çok sakıncasının yanısıra, öğrenciler arasında şiddetin artması açısından da zararlı olduğu kaydedildi. Raporda 8 yıllık kesintisiz eğitim ile birlikte aralarında büyük yaş farkı bulunan öğrencilerin kantin, tuvalet, bahçe gibi mekânları ortak kullanmalarından kaynaklanan sorunlar ortaya çıktığı vurgulandı. Rapora temel teşkil eden gözlem notlarında sıklıkla, yaş farkı sebebiyle büyük öğrencilerin küçüklere baskı uyguladığı, bunun da yaşça büyük öğrencilerde şiddet eğilimini körüklediği, şiddeti içselleştirmeye yol açtığı, küçük öğrencilerin ise üst sınıfları örnek alarak rol modellerini şiddete karışanlardan benimsedikleri kaydedildi. Raporda, “İlköğretimlerde 1-5 ve 6-8. sınıfların aynı mekânı paylaşmaları psikososyal açıdan sakıncalıdır. Öğrenciler arasındaki yaş farkının büyük olması, ortak mekânı kullanan küçük çocuklar ile yetişkin öğrenciler arasında problemlere sebebiyet veriyor” ifadesi kullanıldı. Okullardaki güvenlik sorununun ekip ve teçhizat önlemleri ile aşılması da raporda dile getirildi.

KUR’AN SEÇMELİ DERS OLSUN
Hazırlık dokümanlarında, manevi eğitimin şiddeti önlemede etkili olacağı da vurgulanarak, Kur’an-ı Kerim’in ortaöğretim kurumlarında seçmeli ders olarak okutulması, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ders saatlerinin de artırılması önerildi. Üç yıl önce toplanan 17. Milli Eğitim Şurası raporlarında, sorunun çözümü için ortaöğretimde 5+3 veya 4+4 sisteminin uygulanması istendi. Raporda, “Zorunlu eğitim kesintisiz değil, kademeli olarak 12 yıla çıkarılmalı, 5+3+4 ya da diğer alternatiflerdeki gibi ama mutlaka kademeli şekilde olmalıdır. Buna bağlı olarak kademeler arası geçişler kolaylaştırılmalı ve öğrencilere seçenek tanınarak hatadan dönme fırsatı verilmelidir” görüşüne yer verildi. İlköğretimlerde zorunlu eğitimin kesintisiz olmasının yönlendirmede sorunlara sebep olduğu da belirtilen raporda, bu durumun meslekî eğitimi olumsuz etkilediği de kaydedildi.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 75’İ ŞİDDET UYGULUYOR
Öte yandan Türk Eğitim-Sen tarafından bir süre önce yapılan araştırmada okullardaki şiddet yaygınlığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 74.9’u şiddet uygularken, öğretmenlerin yüzde 23’ü de öğrencilerinden şiddet görüyor. Yine öğretmenlerin yüzde 3.6’sı öğrencisi tarafından “cinsel şiddete” maruz kalıyor. Öğrencilerin yüzde 83.8’i atari salonlarına ya da internet kafelere gidiyor. Ankete katılan öğretmenler, öğrenciler arasında en fazla fiziksel şiddetin yaygın olduğunu belirtiyor. Ankete göre, öğrencilerin yüzde 47.8’i fiziksel, yüzde 44.1’i sözlü, yüzde 5.8’i psikolojik, yüzde 2.3’ü de cinsel şiddet uyguluyor. Öğrencilerin yüzde 84’ü şiddeti arkadaşlarına, yüzde 13.6’sı herkese, yüzde 2.1’i ise öğretmenlerine uyguluyor.
Tarikat dediler, satanist çıktı!
ADANA- Adana'da SBS'ye girmesini engellediği iddiasıyla annesini tabancayla vurarak öldürdüğü iddia edilen ve SHÇEK'e bağlı yurtta koruma altına alınan R.A.'nın (12), pedagog ve psikolog gözlemlerine göre, “satanist yaklaşım”ları bulunduğu öğrenildi.
Alınan bilgiye göre, dün Çukurova Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nin “13997” karantina numaralı “Tıbbi Muayene ve Müşahede Formu”na göre 7 Ağustos 1997 doğumlu R.A.'nın, Nöbetçi 2. Çocuk Mahkemesi kararıyla 1 ay süreyle devlet korumasına alındığı bilgisine yer verildi.
Bu karara esas olan psikolog ve pedagog raporunda, R.A.'nın 2 yaşından 9 yaşına kadar teyzesi ve babaannesi tarafından büyütülmesini kabullenemediği ifade edilirken, raporda “satanist yaklaşımlar” içinde olduğu kaydedildi.

Baba Ali A.'nın da gazetecilere kızı R.A.’nın, olaydan bir gün önce evinin duvarına satanistlikle ilgili yazı yazıp, işaretler çizdiğini söylediği öğrenildi.

MEHMET YILDIZ / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.