Fırıldak BAYKAL!

Fırıldak BAYKAL!
Baykal’ın, bir zamanlar, “terörü himaye ediyor” dediği, Cenevre’de kürsüye çıktığı için toplantıyı terkettiği Celâl Talabani’nin davetini kabul etmesi ve bunu bir ‘milli görev’ olarak tanımlaması, ilkesizlik

Hasan TOSUN'un haberi...

Günlerdir tartışılan CHP Lideri Deniz Baykal’ın Irak’a gidip gitmeyeceği konusu netleşti. Baykal, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Lideri Celal Talabani’nin davetini kabul ettiğini açıkladı. Ziyaretin çok önemli olduğunu belirten Baykal, daveti memnuniyetle karşıladığını ve uygun bir zamanda Irak’a gideceğini açıkladı. Irak ziyareti ile ilgili takvim üzerinde çalışıldığı belirtilirken, Baykal’ın ziyaretinin Bağdat ile sınırlı kalmayacağı, Kürt yönetiminin denetimindeki Erbil’e de gidebileceği ifade ediliyor.

BAYKAL: TALABANİ İLE GÖRÜŞMEK MİLLİ BİR GÖREV
Baykal, gazetecilerin Talabani’nin daveti ilgili sorularına, davetin zamanlaması ve içeriği konusunda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Talabani’nin davetini çok nazik bir çağrı olarak nitelendiren Baykal, “Gündemdeki konular da belli. Genelde terör, bizi ilgilendiren PKK terörü ve Irak’ın istikrarı, toprak bütünlüğü... Bu açıdan bakınca benim bu görüşmeye gitmem milli bir görev gibi çıkıyor ortaya...” dedi. Talabani’nin son aylarda Türkiye, PKK ve Kürt sorunuyla ilgili değerlendirmelerini önemsediğini kaydeden Baykal, “Yani Iraklı Kürt liderlerin de artık yeni bir aşamaya geldikleri anlaşılıyor. PKK’yı Irak’tan uzaklaştırma konusunda bir kararlılık ifade ediyorlar. Türkiye ile işbirliği yapmaktan söz ediyorlar. Bu çerçeveden bakınca böyle bir çağrı, terörün Irak ve Ortadoğu’dan uzaklaştırılması konusunda varılabilecek işbirliğine bizim bir katkımız olabilecekse, onu vermek de bizim için görevdir...” diye konuştu.

“TALABANİ VAR” DİYE TOPLANTIYI TERKETMİŞTİ
Baykal, dönemin Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı’nın da düşman olarak gördüğü ve randevu vermediği Talabani’yi “aşiret reisi” diye aşağılıyordu. Talabani’nin PKK’ya örtülü destek verdiğini ima eden Baykal, hatta Cenevre’de düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Toplantısı’nda Talabani kürsüye çıktı diye toplantıyı terkederek tepkisini ifade etmişti. Baykal’ın Kuzey Irak’ı da ziyaret ederek, bölge liderleriyle görüşmeler yapacağı bildirildi.

“TALABANİ TERÖRÜ HİMAYE EDİYOR” DEMİŞTİ
Baykal, henüz 1 ay önce yaptığı açıklamada, Talabani’yi “PKK’nın bir terör örgütü olmadığını ilan etmeme fütursuzluğu” içerisinde olmakla suçlamıştı. Talabani’nin “Türkiye’ye meydan okuduğunu” dile getiren Baykal, Talabani’nin muhatap olarak alınmasını bile istemiyordu. Talabani’nin davranışlarının kabul edilemez olduğunu belirten Baykal, şu değerlendirmeleri yapmıştı: “Türkiye’ye küstahça meydan okumalar yapılır hale gelmiştir. Bu tablo karşısında bizim Türkiye olarak terörle mücadele zihniyetimizi, terörle mücadele politikamızın temellerini, varsayımlarını, hedeflerini kısacası Türkiye’nin terörle mücadele politikasını yeniden tartışmaya, irdelemeye ve değerlendirmeye ihtiyacı vardır. Açıkça terörü himaye eden oluşumlar, ülkeler, çevremizde bulunurken, bizim onları yok sayarak, onların bu çabalarına göz yumarak teröristleri etkisizleştirecek bir mücadeleyi başarıya ulaştırmamız mümkün değildir. Terörü himaye etmenin ağır bir bedeli olduğunu ortaya koymak zorundayız.”

IRAK’TAN SONRA ABD’YE GİDECEK
CHP yönetimi, Irak'ın ardından ABD gezisini gündemine alacak. Baykal’ın Obama’nın programına uyması halinde 2009 yılı sonunda ABD’ye gitmeyi planladığı öğrenildi. Baykal’ın Irak ziyaretinden sonra ABD’ye gideceği belirtiliyor. 6 Nisan 2009 tarihinde Türkiye’yi ziyaret eden ABD Başkanı Obama, Meclis’te bir araya geldiği Baykal’a, “Sizi ABD’de görmek isteriz. Neden gelmiyorsunuz?” demişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Baykal’ın ABD’den bir davet aldığını doğruladı ve “Irak ziyaretinin ardından ABD Başkanı Obama’nın davetine de icabet edebilir” dedi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.