Mason biraderlere imtiyaz Demirel’den

Mason biraderlere imtiyaz Demirel’den
“Biz devletten AB yasaları öncesinde de imtiyazlıydık” diye açıklama yapan Mason Locası, bir gerçeği itiraf etmiş oldu. Mason localarına imtiyaz 1991 yılında Demirel’in iktidarında Bakanlar Kurulu kararıyla verilmiş 

Ali EYVAZ'ın haberi...

Türkiye’de yıllardır büyük mağduriyetler yaşayan başta dindar Müslümanlar olmak üzere birçok kesim AB uyum yasaları çerçevesinde temel hak taleplerinde bulunurken, Masonların bu yasalar çıkmadan önce de sadece “kamu yararına dernek-vakıf” statüsünde olan kuruluşlara tanınan ayrıcalıkların pek çoğunu “kamu yararına kurum” vasfı gözetilmeksizin, Bakanlar Kurulu kararlarıyla aldıkları ortaya çıktı. Mason Locası’nın, tarihçesini anlattığı kitapçıkta bu durumu bir iftihar gibi sunarak, “AB yasaları öncesinde de bizim imtiyazlarımız zaten vardı” diye övünmesi dikkat çekti.

İNSANLAR TEMEL HAKLARDAN YOKSUNKEN MASONLAR İMTİYAZ KULLANMIŞ 
Türkiye Büyük Mason Mahfili (Özgür Masonlar Locası), Türkiye’deki örgütlenme ve dünya mason teşkilatlarıyla işbirliği konusunda hazırladığı “Tarihçemiz” adlı kitapçıkta, şu ilginç tarihi bilgiyi ilk defa açıkladı: “Türkiye’de Özgür Masonluk dünya Masonluğuna kapalı değildir. Avrupa Topluluğu’na uyum yasalarının Dernekler Yasası’nda ortaya koyduğu iletişim olanakları öncesinde bile, Büyük Mason Mahfili Derneği, üçlü kararname ile yurt dışında yapılacak mason toplantılarına katılmaya ve yurt içinde uluslararası toplantı yapmaya yetkiliydi. Özgür Türk Masonları özgün ve bilimsel çalışmalarıyla uluslararası ortamda dünya masonlarıyla eşit düzeyde görüşlerini paylaşmaktadırlar. Bu paylaşımlar sadece düşünsel düzeydedir ve yerelden evrensele, öz eleştiriden eleştiriye kadar çeşitli açılımları içermektedir. Bu başı dik, gerçekçi ve onurlu tutumun ülkemize daha çok kazanım sağlayacağından kuşku duyulmamalıdır.” 

1991’DE YETKİ TANINDI 
Uluslararası örgüte üyelik ve uluslararası toplantılara katılma ve düzenleme yetkisinin nasıl elde edildiği konusunda ise şu bilgiler verildi: “1991 yılı Aralık ayında Büyük Mason Mahfili, kısaca CLIPSAS adını taşıyan uluslararası nitelikli bir mason örgütü ile ilişki kurmaya hazırlanıyordu. Loca olarak Bakanlar Kurulu’na onay dileğinde bulunduk. Bakanlar Kurulu kararı ile verilen izin uyarınca da anılan örgüte üye olduk.” 
CLIPSAS, 1961 yılında kurulmuş bir uluslararası mason ilişkileri örgütüydü. Bu uluslararası örgütün, aslı Fransızca olan tam adı şöyle: 

“Centre de Liaison et d'Information des Puissances Maçonnique Signataires de l'Appel de Strasbourg” (Strazburg Çağrısını İmzalayan Masonik Güçlerin Haberleşme Merkezi). 

DEMİREL, İNÖNÜ VE SEZGİN MARİFETİYLE AYRICALIK TANINDI
Büyük Mason Mahfili, o günkü yasalar uyarınca Bakanlar Kurulu'na başvurdu ve bu örgüte üye olabilmek için ayrıcalık talebinde bulundu. Bu onay sadece Kızılay, Yeşilay gibi “kamu yararına çalışan dernek, vakıf vs.” teşkilatlar için veriliyordu. Mason Locaları ise halen olduğu gibi o dönemde de “kamu yararına kuruluş” kisvesine sahip değildi. 

Bu sebeple uluslararası kuruluşlara üye olamaz, uluslararası nitelikli toplantılar düzenleyemez ve katılamazdı. 
Ancak o dönem Büyük Mason Mahfili’ne de bu imtiyaz Bakanlar Kurulu kararıyla tanındı. Söz konusu yetki tanınırken, Loca’nın “kamu yararına kuruluş” statüsüne sahip olması gerekiyordu, ancak Loca’ya bu statü verilmeden, statünün pratik avantajlarının tamamı sağlanmış oldu. 

O dönem DYP ve SHP’nin koalisyonuyla oluşan 49. hükümet iş başında; Süleyman Demirel Başbakan, Erdal İnönü Başbakan Yardımcısı, İsmet Sezgin ise İçişleri Bakanı’ydı. 

HANGİ GEREKÇEYLE LOCA’YA BU YETKİ VERİLDİ? 
Loca’nın hazırladığı kitapçıkta, Masonluğun dünya siyasetine yön veren gizli bir teşkilat olduğu yönündeki “propaganda” eleştirilerek, yurt dışındaki kuruluşlarla işbirliği yapma ve ortak projeler geliştirme konusunda bütün yetkinin mevcut yasal imkanlar kullanılarak elde edildiğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle masonların devletin bilgisi dışında herhangi bir örgütlenme biçimi ve amaç güdüyor olmasının mümkün olmadığı öne sürülerek, 1991’de elde edilmiş olan bir ayrıcalığın buna gösterilecek en iyi örnek olduğu iddia ediliyor. Ancak örnek olarak verilen bu durum, “kamu yararına kuruluş” kisvesi altında olmayan mason locasına hangi gerekçeyle yurt dışında etkinlik düzenleme ve bu etkinliklere katılma, yurt içinde uluslararası nitelikli organizasyonlar yapma yetkisinin tanındığı sorusunu da akıllara getirdi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.