Değişmeyen eziyet!

Değişmeyen eziyet!
Başörtülü kız çocuklarına karşı ÖSS’de sürdürülen yasak ve baskı, AK Parti’nin 7 yıllık iktidarında da değiştirilemedi.Dün gerçekleştirilen ÖSS de, yine başörtülü öğrenciler için zulme dönüştü. Sınav merkezleri önünde başörtüsü yasağ

SÜLEYMAN TEMURHAN'ın haberi...

Türkiye’de 1 milyon 451 bin 6 adayın katıldığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) dün sabah 09.30’da başlayıp 12.45’de sona erdi. Sınav için sabahın erken saatlerinden itibaren öğrenciler okulların yolunu tutarken, hukuksuz başörtüsü yasağı, yine birçok öğrenciyi mağdur etti. Yasak sebebiyle sınav yerlerine başlarını açarak girmek zorunda kalan başörtülü öğrencilerden bazıları peruk takmayı tercih etti. Başörtülü kız çocuklarına karşı yasak ve baskının, AK Parti’nin 7 yıllık iktidarında da değiştirilemediği gözlendi.

BAŞÖRTÜLÜLERİN STRESİ KATBEKAT ARTTI
Sınavların simgesi haline gelen İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusü girişi de, başörtülü öğrencilerin mağduriyetlerine sahne oldu. Hiçbir başörtülü öğrenci, başlarını açmadan okul kapısından içeri sokulmadı. Bazı öğrenciler peruk takmayı tercih ederken, başlarını açmak için kendilerine güvenlik kulübeleri gösterilen başörtülüler ise burada sıkıntılı anlar yaşadı.
Sırf başörtülü öğrencilerin örtülerini açmaları için görevlendirilen erkek güvenlik görevlileri nezaretinde başlarını açmak zorunda kalan başörtülü adaylar, özellikle gazetecilerin görüntü almak için uğraşmaları sebebiyle de zor anlar yaşadı. Başlarını açarak zaten yeterince strese giren başörtülüler, gazetecilerin de başlarına üşüşmesi sebebiyle daha çok rahatsız oldu ve sınav stresleri katbekat arttı. Bazı öğrencilerin görüntü almak isteyen gazetecilere yönelik tepkileri, yaşadıkları stresi gözler önüne serdi. İstanbul Üniversitesi güvenlik görevlilerinin başörtülülere yönelik keskin tavrı dikkatlerden kaçmadı.

VELİLER İSYAN ETTİ
Çocuklarının bu sınav için bütün yıl çalışıp didindiğini belirten veliler, başörtüsü yasağı sebebiyle okul girişinde yapılan işkence gibi muameleye adeta isyan ettiler. Başörtüsü yasağı ve meslek liselerinin katsayı adaletsizliğinden dolayı eğitim ve öğrenim özgürlükleri kısıtlanan gençlerin mağduriyetinin hâlâ giderilmediğini vurgulayan bir öğrenci annesi Sevim Gürsoy, “Benim kızım da başörtülü. Ona da bu zulmü uyguluyorlar, bu nasıl bir ülke, bu işkence çok utanç verici. Bu yasak hiçbir yerde uygulanmazken, halkın yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede bunun uygulanması büyük bir talihsizliktir” dedi.

Gürsoy sözlerini şu şekilde tamamladı: “Milletin iradesiyle koltuğa gelenler, milletin iradesine kulak versinler artık. Bir yıldır bütün zorluklara katlanıp sınava hazırlanan kızlarımız, başörtülü olmaları sebebiyle ikinci sınıf insan uygulamasına tabi tutulmasın artık. Kızlarımızın psikolojileri bozuldu. Bırakın herkes kendi inançlarını rahatça yaşasın bu ülkede. Bütün kamu alanında bu uygulama var. Hani o söyledikleri hukuk devleti, hani o demokrasi ve eşitlik nerede?!! Bu devlet bizim, bu makamlar hepimizin. Irkına, din ve diline bakılmaksızın her kesimden insana eşit haklar tanınmalıdır.”

ÖSS notları
¥ Adana’da ÖSS’ye girecek bir genç kız, heyecan ve stresten baygınlık geçirdi. 
¥ Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde ÖSS sırasında kolunda kene olduğunu fark eden öğrenci, sağlık görevlilerinin keneyi çıkartmasından sonra sınavını tamamlayabildi. 
¥ Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nce, sınavda sahtecilik olaylarına karıştığı iddia edilen 10 kişi gözaltına alındı. 
¥ ÖSYM, ÖSS’ye girecek adaylar arasındaki Ömer Kaymak’a farklı sınav salonu adreslerinin yazıldığı iki ayrı “Sınava giriş ve kimlik belgesi” gönderdi. Elinde iki ayrı belge ve iki ayrı sınav adresi bulunan Kaymak ise ne yapacağını şaşırdı. 
¥ Adana’da Emniyet Müdürlüğü, sınav dolayısıyla telsizle bütün ekiplerden, okul çevrelerindeki inşaatlarda çalışmaların durdurulması ve seyyar satıcıların satış yapmasının engellenmesini istedi. Ayrıca ekiplere sınava geç kalan öğrencileri okullarına yetiştirmeleri konusunda da talimat verildi. Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis merkezi ise ekiplerini sınavın bitimine kadar olaylara müdahale sırasında sirenlerini kullanmamaları, yalnızca ışıklı ikazla yol istemeleri konusunda uyardı.
¥ Sınava Şanlıurfa Siverek’ten katılan Katur Karabulut adlı meslek lisesi mezunu bir genç, arkasında “ÖSS Mağduru” yazılı Beşiktaş formasıyla çevredekilerin ilgi odağı oldu. 
¥ Ankara’da ÖSS’ye giren Pelin D, sınavı kötü geçti diye okulun 3. katından atlayarak intihar girişiminde bulundu. Pelin D’nin ayak ve bacaklarında kırıklar oluştuğu, hayati tehlikesinin bulunmadığı bildirildi.
¥ Engelli adaylardan bazıları Ankara Altındağ Çağdaş Eğitim ve Uygulama Okulu'nda sınava girdi. Ailelerinin ve yakınlarının yardımıyla sınav yerlerine gelen ortopedik ve görme ve işitme engelli adaylar, görevlilerin yardımıyla salonlara yerleştirildi. Ortopedik engelliler de görevlilerin yardımıyla sınavlarını tamamlayabildiler.

***

Yarımağan: “Sonuçları bir ay içinde açıklarız”

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS sonuçlarını bir ay içinde açıklayacaklarını söyledi. 2009 ÖSS'de, sınav güvenliğini tehdit eden herhangi bir olay olmadığını, sınavın başarı ile tamamlandığını belirten Yarımağan, bazı yerlerde cep telefonu ile kopya teşebbüsü olduğunu aktardı. ÖSS’nin bu sene son defa yapıldığını hatırlatan Yarımağan, şunları söyledi: “Gelecek sene bugün yaptığımız sınavı, üç parçada gerçekleştireceğiz. Tamamını bir oturumda yapmak yerine, bir kısmını Nisan ayında yapacağız, sonra herkes kendini ilgilendiren kısmına girecek. Sınav sonuçlarını aksilik olmazsa bir ay içinde açıklarız. Sonuçları açıklamamız için yalnızca bizim çalışmamız yetmiyor. Okulların diploma notlarını doğru ve eksiksiz bir şekilde bildirmeleri gerekiyor. Bu bizi her sene çok uğraştırır. Diploma notlarını zamanında alırsak, bir ay içinde sonuçları açıklarız.”

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.