Baykal, 1 trilyonun hesabını verdi

Baykal, 1 trilyonun hesabını verdi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada yine Başbakan Erdoğan'a yönelik ağır sözleriyle dikkat çekti. Baykal, AYM'nin CHP'ye yönelik 1 rilyon kararıyla ilgili olarak da hesap verdi...

Baykal, konuşmasına hükümetin ekonomi politikalarına yönelik sert eleştirilerle başladı.

İşte Baykal'ın konuşmasının ayrıntıları: 

TEŞVİK PAKETİ AÇIKLANDI AMA...

Hükümet ilginç bir teşvik paketi açıkladı. Bu proje henüz bir kanun tasarısına dönüşmüş değil. Bir süre önce iddialı olarak ilan edilen teşvik politikası ile ilgili bir yasal hazırlığın yürümekte olduğuna dair bir bilgi yok. Konu meclise ve komisyonlara gelmiş değil. Komisyon konuşması yapılmamış. Meclis 1 Haziran'da tatile girecek. Bir yasal çerçeve tasavvur edilmiş, ne konuşuyor bu hükümet. Ortada bir hazırlık yok, sadece insanlara umut vermeye yönelik boş açıklamalar... KDV ve ÖTV indirimini yeniden uzattılar ama eğer aklını kullansalarda o günden itibaren bu adımı atacaklardı, CHP'nin önerisi olan projeyi uzatma kararı almışlardır. 

KREDİ KARTLARI İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Kredi kartları ile ilgil olarak da bir düzenleme yaptık. Bunu seçim  döneminde yine biz gündeme getirdik. Kredi kartı faizlerinin yüksek olduğunu, borçlularda artış olduğunu aylarca anlattık. Bütün seçim sürecinde bunu söyledik. Erdoğan ne dedi, dürüst insanlar değil demişti. Aylarca dil döktük yapın dedik. Ama anlatamadık. Şimdi gerçekler kendini dayattı. Borçlar kaygı verici noktaya ulaştı. CHP'nin tezi ortada duruyor. İki defa kanun teklifi verdik kabul edilmedi. Bu millete neden bu kadar eziyet ediyorsunuz. Niye sizin ampulünüz bu kadar geç yanıyor. Kolbastı mı oynuyor, çökertme mi oynuyor, bir karar verse de ne onun adı bir anlasak. 

GETİRİLEN DÜZENLEMEYİ BEĞENMEDİ

Getirilen düzenlemenin de ciddi sorunları ve zaafiyetleri vardır. Dikkat çekeyim de gelecekte belki işlerine yarar. Yeni mağdurlar yaratılmasını önleme imkanı yoktur. Gecikme faizini yüzde 20'ye indirmek lazım. Bizim önerimiz budur. Kredi kartı mağdurları doğrudan banka ile muhatap olmalı. Avukatlarla muhatap edilmemelidir. Bankalarla muhatap olsunlar ve o yükten korunsunlar. Bi çerçevede getirilen düzenleme hayırlı olsun. Ekonomiye vurulması gereken nejter istihdam üzerindeki vergi ve prim yükünün kaldırılmasıdır. Yüzde 40'ın üzerinde bir yük var yüzde 25'e indirilmelidir. Bu her konu için gereklidir. 

VERGİ YÖNETİMİ TARAFSIZ OLMALI

Kayıtdışını azaltmaya, azalan vergi gelirlerini arttırmaya bunun için de güvenilir, etkin bir vergi idaresi sistemini ortaya koymaya ihtiyaç var. IMF ile tartışma konusunun bu olduğu ortaya çıktı, Başbakan siyasi dedi ama bunlar tarafsız bir vergi dairesi istiyorlarmış, olur mu öyle bir şey, tabi ki olur. Vergi ile ilgili yükümlülüğü tarafsız bir kamu yönetimi yürütmelidir. Vergi idareleri siyasetin baskısında olmamalı. 

TERÖRLE MÜCEDELE POLİTİKALARI

Kamu düzeni, bir siyasi otorite problemidir. Yargısıyla, okullarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla... kamu düzeni çok atkörlü, çok yönlü gelişir. Diktatoryal toplumlar kamu düzeninin merkezi bir otorite tarafından sağlanmasını isterler. Türkiye'de terörle mücadele problemi var. Tasarının isimlendirilmesinde ortaya çıkan yeni zihniyete dikkat çekmek istiyorum. Bu bir temel noktadır. Terörle mücadeleyi yönlendirecek, stratejiyi belirleyecek kuruluşun persoleni sözleşmeli personel oluyor. Usül erkan bilen insanların dışında kimbilir nerelerden insanları getirerek, devlet yapamadı diyerek gelin adam edin diyerek sözleşmeli personel adı altında deneyim aranmaksızın bu işi götürün denecek. Kamu güvenliği konusu böyle bir bürokratik yapılanmaya teslim edilecek. Sadece planlama çalmışası ile yetinmeyip, operasyon yapacak olanlara plan verir şunu uygulayın buraya vurun der gibi operasyonel bir görev verileceği de açıktır. Türkiye'deki en önemli konunun emanet edileceği kadrolar arasında yabancı personeller de istihdam edilecek. Bütün bunları önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak gelişmelerle ilgili ipucu versin diye söylüyorum. 

YASAMA ÇALIŞMALARI VE AK PARTİ'Lİ VEKİLLERİN ÖNERİSİ

AKP'nin yasama çalışmaları... AKP'li vekiller sahil bölgelerindeki belediyelere ait imar yetkilerini Kültür Bakanlığı'na verilmesinin uygun olacağını düşünmüşler. Ne zaman, sahiller ellerinden çıktığı zaman. Bunlar kendilerini çok akıllı sanıyorlar. Ama millet bunlardan daha akıllı. 

MAYINLI ARAZİLER İÇİN GÜL'E BASKI

Cumhurbaşkanı'nın üzerndedir gözümüz. Mayınlı arazi ile ilgili yasa tasarısı anayasaya aykırıdır. Dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir uygulama yoktur. İlk kez Türkiye bunu yapmaya kalkışıyor. Bizim arazi üstelik sınır boyundaki arazi. Sen kullanıver diye bir başka ülkeye emanet etmenin ekonomik, mali, hukuki, anayasal bir dayanağı olabilir mi? Bu bambaşka bir mesele. Dediğim dedik anlayışına Türkiye'nin teslem olmayacağını kanıtlamalıdır. Bu bir vesile olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına yakışan bir davranış bekliyorum. 

BAKIN 1 TRİLYON NEREYE HARCANMIŞ

Başbakan, CHP 1 trilyonun hesabını versin diye bağırıyor. Herkes bunu biliyor. Kimse ciddiye almıyor ama bunu aydınlatmak görevimizdir. AYM bütün siyasi partileri  geçmiş dönemler dahil olmak üzere harcamaları ile ilgili değerlendirmeler yapar, bidirimlerde bulunur. Bizimle ilgili son zamanlarda bazı harcamalarımızın AYM'nin ölçülerine göre belgelendirilmediği iddiasıyla, bizim yeni öğrendiğimiz, iddiasıyla geçmişte yaptığımız bazı harcamaların hazine yardımından kısılmasına karar vermiştir. 

İŞTE CHP'NİN HARCAMALARI!

Neymiş bu harcamalar, partimizin seçim çalışmaları için görevlendirdiği uçak, otobüs, otel gibi bazı masraflarla ilgili faturalarını, otobüs biletlerini AYM kabul etmemiştir. Canım burada milletvekili falan kişi diye kesilmiştir, CHP diye kesilmeliydi. Fatura falan milletvekilinin adına kesilmiştir, ama CHP genel merkezi adıma kesilmelidir denilmiştir. Ama biz dedik ki, bu kişiler görevlendirilmiştir. Parti kayıtlarında siyasi görevlendirme var, faturası var. Hayır ödeyemezsin diyor AYM, neden çünkü CHP Genel Merkezi adına fatura keseceksin. Tasdikli fotokopisi olan faturaları da kabul etmemiştir. Bunların  banka dekontları var, ihbar tazminatı ödemediniz demiştir. Emekli personelin bir kısmı sözleşmeli olarak istihdam ediliyor. Vergisi de kesiliyor. Hayır yapamazsın diyor. CHP zel harcama yapmamıştır. Başbakan şimdi gelsin ben ona bir hesap sorayım. 

BAŞBAKAN'A AĞIR HAKARET...

Ben 5 keçiyi yönetir miyim yönetemezmiyim bunu denemedim bilmiyorum ama görüyorum ki Başbakan, keçileri yöretme konusunda iddilı. Ben insanları yönetirim. Başbakan'ın bu iddiasına saygı duyuyorum. Şimdi de Baykal Efendi diyor. Ben ona Recep efendi diyeceğim ama bakıyorum olmuyor. Recep olmaya Recep de efendi değil. Hakaret etmeye çalışarak, küçük düşürmeye çalışarak konuşmaya çalışmak yakışmıyor...

ÇİRKİN KOMPLO İDDİALARI...

Genelkurmay'da yazıldığı iddia edilen belge konusu. Dikkatle izliyoruz. Ortaya çıkmasını bekliyoruz. Hala bu konunun netliğe kavuşmamış olmasını hayretle izliyorum. Bundan sonra da hiç gecikmeden gerçeğin tam olarak ortaya çıkmasına ihtiyaç vardır. Bu konuda üç ihtimal var. Birincisi Genelkurmay böyle bir begle hazırlatılmıştır, ikincisi emir komuta zinciri dışında habersiz hazırlanmıştır, üçüncüsü sahte bir belge imal edilmiştir. Bu üç ihtimalden hangisi doğrudur diye bir cevapa ihtiyaç var. Biz bu konuda dikkatli davranıyoruz. Genelkurmay'ın açıklamasında birimlerin hiç birinde böyle bir belgenin hazırlanmadığı kanaati bildirildi, buna da teşekkür ederiz. Ama Genelkurmay dışında TSK mensuplarının böyle bir belge hazırlayıp hazırlamadığı gerçeğini merak ediyoruz. Bu olmuşsa cezalandırılmalıdır diyor buna da teşekkür ederiz. Ama bu olmamalıdır. Olusa da gereği yapılmalıdır. Böyle bir belgenin hiç olmadığı net olarak ortaya çıkarsa, Türkiye'de demokrasinin yeni bir aşamaya gelmesi için yeni bir fırsat olur. Her şeyin yeniden değerlendirilmesi gerektiği ortaya çıkacaktır. Herkes kendini ona göre hazırlasın. Türkiye'deki gidişin, rotanın temelden değişmesi anlamına gelecek. Ya sıyrılarak kendine gelecek, oynanan oyunların hesabı sorulabilecektir, sorulamasa dahi kimin ne için sorgulamadığını biz bileceğiz, sorulması gereken bir hesap varsa bunun gereğini hep beraber yapmalıyız. Tarihi bir dönüm noktasında olduğumuzu söylüyorum. Bir gün bile fazladır, derhal aydınlanmalı. Belge neredeyse gelmelidir. Altındaki imzanın doğru olup olmadığı derhal tespit edilmelidir.

HABERVAKTİM.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.