Askeri personel için yeni düzenleme

Askeri personel için yeni düzenleme
TBMM Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapan kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya göre, sözleşmeli subay kaynaklarını, en az 4 yıllık fakülte veya yüksekokulları bitiren, 27 yaşını geçmemiş olanlar oluşturacak. Lisansüstü eğitim yapanlar için yaş sınırı 32 olacak. 
 
Genelkurmay Başkanlığı tarafından tespit edilecek bölüm veya branşlarda, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarını bitirenler de sözleşmeli astsubay olabilecek. Sözleşmeli astsubaylıkta üniversitelerin 4 yıllık bölümünü bitirenler için yaş sınırı 27, iki yıllık yüksekokul mezunları içinse 25 olacak. 
 
Askeri okullardan ve TSK'dan her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilen personel, TSK'ya sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubay olarak alınmayacak. Ancak, halen askerliğini yedek subay veya kısa dönem erbaş olarak yapanlar ile terhis edilenler, sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubay olabilecek. 
 
-ARANAN ŞARTLAR- 
   
Sözleşmeli subaylık ve astsubaylık için şu şartlar aranacak: 
 
''Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak. Öğrenim ve sağlık ile ilgili şartları taşımak. 
 
Cezaları ertelenmiş, af kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi; devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türklüğü ve cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama ile zimmet, irtikap, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan yere tanıklık ve yemin, suç uydurmak, cinsel saldırı ve taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, devletin sırlarını açığa vurma suçlarından mahkum olmamak. 
 
Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, isyan suçları ile Askeri Ceza Kanununa göre siyasi faaliyette bulunma suçundan ceza almamak. Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak ve sınavlarda başarılı olmak.'' 
 
Askeri hakim sınıfına, sözleşmeli subay statüsünde personel alınmayacak. 
   
-RÜTBE BEKLEME SÜRELERİ- 
   
Sözleşmeli subayların harp okulu öğrenim süresinden, sözleşmeli astsubayların ise Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrenim süresinden yıl olarak daha fazla okudukları süreler ve muvazzaf askerlik hizmetinde geçen hizmet süreleri, rütbe bekleme süresinden düşülmeyecek. Ancak, bunlardan, muvazzaf subaylığa geçirilenlerin harp okulu, muvazzaf astsubaylığa geçirilenlerin ise Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrenim sürelerinden, hazırlık sınıfı ile normal öğrenim süresinden fazla okunan süreler hariç, yıl olarak fazla okudukları süreler, rütbe bekleme sürelerinden düşülecek. 
 
Sözleşme süresi sona ermeden sözleşmesi feshedilenler hariç, sözleşmeli tabip subaylar, devlet hizmet yükümlülüğüne tabi olmayacak. Bunlardan, tıpta uzmanlık sınavını kazananlar, kıta, kurum ve karargahlarda 3 yıllık hizmetini tamamladıktan sonra uzmanlık eğitimine başlayabilecek. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.