RTÜK, bu ahlaksızlığa seyirci

RTÜK, bu ahlaksızlığa seyirci
Kanal D’nin toplum değerlerini hedef alan yayınlarına seyirci kalınması tepki çekiyor: Türk Telekom ile İsrail’in Hasharon takımları arasında oynanacak olan basketbol maçı öncesi, ‘İsrail maçının iptali eylemine çağrı metni’ yayınl

Daha önce de ‘Binbir Gece’ adlı dizide 150 bin dolar karşılığında evli kadının tek gecelik ilişkisini özendirme skandalının altına imza atan Kanal D’nin, toplum değerlerini hedef alan yayınlarına seyirci kalınması tepki çekiyor. 

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Aşk-ı Memnu adlı dizide amcasının eşiyle gayrimeşru ilişki yaşayan gencin ahlaksızlığını meşrulaştırarak aylardır ekranlara getiren Kanal D’ye işlem yapmıyor. Türk Telekom ile İsrail’in Hasharon takımları arasında oynanacak olan basketbol maçı öncesi, ‘İsrail maçının iptali eylemine çağrı metni’ yayınlayan Denge Radyo’ya yayın durdurma cezası veren RTÜK, daha önce de ‘Binbir Gece’ adlı dizide 150 bin dolar karşılığında tek gecelik ilişkiyi özendirmesi skandalının altına imza atan kanala inanılmaz bir tolerans gösteriyor.

Kanal D’de haftalık olarak yayınlanan ‘Aşk-ı Memnu’ dizisinin önceki gün yayınlanan sezon finali bölümünde, amcasının eşiyle gizli ilişki yaşayan dizi karakterini canlandıran Kıvanç Tatlıtuğ, dizide yengesini canlandıran Beren Saat’le ahlaksızlığı zirveye çıkardı. Ahlaksızlıkta ölçüyü kaçıran dizi, bugüne kadar yayın durdurma cezası almış değil. Aylardır kanalın yeğen-yenge ilişkisini ekranda yatak odasına kadar taşıyacak düzeylere getirmesi tepkilere sebep oldu. 

ÇOCUKLAR TELEVİZYONDAN UZAK TUTULMALI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzman psikiyatrlar, televizyon ekranlarında yaşanan bu tür çirkin ve özendirici olayların toplum üzerinde de etki oluşturduğunu ve bunun örneklerinin geçmişte yaşandığını belirttiler. 

Psikiyatr Prof. Dr. Özcan Köknel, gençlerin ve özellikle çocukların televizyon ekranlarında bu tarz dizi ve programlardan uzak tutulması gerektiğini söyledi. Psikiyatr Doç. Dr. Sefa Saygılı ise, dizilerdeki zengin aile hayatı yaşantısının gençleri özendirdiğini, zengin hayalleri peşinde koşan gençlerin, hayallerini başaramadıkları zaman toplumda gaspçı, hırsız olarak ortaya çıktığını dile getirdi. Saygılı, bu tür dizilerin toplumumuzdaki gençlerde kin ve nefret duygusunu uyandırdığını, bunun neticesinde de gençlerin topluma ve insanlara karşı güvensiz bir birey olduğunu söyledi.

“AHLAKSIZ DİZİLER TOPLUMU DEJENERE EDİYOR”

Doç. Dr. Sefa Saygılı, insanların bilinçaltında yasağa karşı bir ilginin her zaman var olduğunu, yapılan bu tür ahlaksız dizilerin de bilinçaltındaki dürtüleri uyandırdığını ve sonucunda kötü şeylere sebep olduğunu kaydetti. Saygılı, ekranlarda gösterilen dizilerin toplumumuzun gelenek ve göreneklerine aykırı olarak kabul edilen yargıları normal bir şeymiş gibi göstermesinin toplumsal açıdan tahrip edici olduğunu belirtti. Saygılı, ‘Aşk-ı Memnu’ dizisinde gösterilen aile içi pis ilişkilerin gerçek dünyada büyük bir tahribe sebep olduğunun da altını çizerken, reyting uğruna toplum kaidelerinin de birer birer yıkıldığını vurguladı. 

AHLAKİ AÇIDAN OLUMSUZ BİR DİZİ, BATI YAŞAM TARZI ÖZENDİRİLİYOR

RTÜK eski üyesi Mehmet Doğan ise sözkonusu diziyi ahlaki değerler çerçevesinde olumlu bulmanın mümkün olmadığını söyledi. RTÜK’ün dizilerde belirli bir noktaya kadar etkili ve yetkili olabileceğini belirten Doğan, bu konuda kadın ve aile derneklerini, sivil toplum örgütlerini, özellikle kamuoyunu göreve çağırdı. Diziye tepki gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet Doğan, “Dünyada bu tür olaylara karşı kadın kuruluşları eylem yapar. Ama maalesef bizim ülkede böyle değil. Aile ve kadın kuruluşlarımız dizilerdeki ahlaksızlıklarla uğraşacağına başka şeylerle uğraşıyor” diye konuştu. 

Dizide, aynı adı taşıyan romanın dışına çıkıldığını da dile getiren Mehmet Doğan, şunları söyledi: “İsim eski, olaylar yeni. Romanla hiçbir alakaları yok. 

Ahlaki açıdan çok olumsuz bir dizi. Batı yaşam tarzını özendirmeye çalışan basit bir dizi.”

ÜSAME KARAKIŞ / VAKİT

RTÜK'E ÖNERİ VE ŞİKAYETLERİNİZİ ULAŞTIRMAK İÇİN TIKLAYIN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.