Fransa'da burka yasağına sert tepki

Fransa'da burka yasağına sert tepki
Fransa'daki kadınların burka giymesinin yasaklanması için yasa tasarısı hazırlanması yolundaki önerilere Fransa İslam Konseyi'nden sert tepki geldi.

Fransa İslam Konseyi, ülkedeki kadınların burka giymesinin yasaklanması için yasa tasarısı hazırlanması yolundaki önerilere karşı çıktı.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, ''olası bir yasağın, sivil özgürlüklere aykırı olduğu ve toplumda çatlaklıklar yaratacağı'' görüşü dile getirildi.

Açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den bu tür bir girişime karşı çıkması istendi.

Konsey başkanı Muhammed Musavi ise Fransa'da çok az marjinal bir grup kadının burka giydiğini belirterek, ''konunun, Fransa'da İslam ve Müslümanlar'ı yeniden kötü gösterme riski taşıyabileceği'' uyarısında bulundu.

Fransa'da insan haklarından sorumlu bakan Rama Yade, Europe-1 Radyosu'na yaptığı açıklamada, ''laiklik ve kadınların haysiyetini korumak için bu tür bir yasa tasarısına destek verebileceğini'' söylemişti.

Hükümet sözcüsü Luc Chatel de böyle bir yasa tasarısının hazırlanmasının gözden geçirileceğini bildirmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin bu konudaki görüşlerini 22 Haziran Pazartesi günü açıklaması bekleniyor.

Farklı siyasal gruplardan 63 milletvekili, çarşamba günü, kadınların baş ve vücutlarının tamamını örten burkayla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasını istemişti.

Fransa'da, son yıllarda burka giyen kadın sayısında önemli artış olduğunu belirten milletvekilleri, soruşturma komisyonunun bu konuyla ilgili araştırma yapıp, meclisi bilgilendirmesini talep etmişlerdi.

Fransa Danıştayı, geçen yıl burka giyen Faslı bir kadına vatandaşlık verilmesine karşı çıkan idari mahkemenin kararını onamıştı.

Fransız basını, dinsel simge ve objelerin orta dereceli okullarda yasaklanmasıyla ilgili 2004 yılında kabul edilen yasanın ardından laiklikle ilgili yeni bir tartışmanın yeniden alevleneceği görüşünü dile getiriyor.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.