Askeri yargının sicili bozuk

Askeri yargının sicili bozuk
Genelkurmay Harekât Başkanlığı’nda hazırlandığı iddia edilen ve Kıdemli Deniz Albay Dursun Çiçek imzalı ‘AK Parti ve Gülen’i Bitirme Planı’nın soruşturması askeri yargı tarafından sivil yargıdan kaçırılmaya çalışılırke

Kemal GÜMÜŞ'ün haberi...

Susurluk davası, Şemdinli davası, Dağlıca saldırısı, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi, Darbe Günlükleri ile Şırnak’ta köylülerin kurşuna dizilmesi davası gibi birçok davaya delil yetersizliği gibi gerekçeler gösterilerek örtbas edildi ya da ağır suçlamalara rağmen sanıklar bir bir tahliye ettirildi. 

DARBE GÜNLÜKLERİ
2004 yılında ortaya çıkarılan ve gerçek olduğu tescillenen darbe planlarını yapanlar hakkında henüz bir işlem yapılmadı. Üstelik darbe planlarını ortaya çıkaran Nokta dergisi kapandı ve Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş yargılandığı davada beraat etti, ancak darbeciler halen yargılanmadı.

SİVİL MAHKEMEDE 39 YIL HAPİS ANCAK... 
Şemdinli Davası sanıkları hakkında Van. 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “çete oluşturmak ve adam öldürmek” suçlamalarından 39’ar yıl hapis cezası verildi. Yargıtay 9. Daire’nin kararı bozarak dosyayı gönderdiği Van Askeri Ceza Mahkemesi, sanıkları daha ilk duruşmada tahliye etti. Ayrıca dava ile ilgili iddianame hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edildi.

“İNCELİYORUZ” DEDİLER...
Şırnak’ın İdil ilçesinde 3 köylünün kurşuna dizilmesi ve sayısız faili meçhul cinayetle ilgili olarak 1998 yılında aralarında Ergenekon tutuklusu Veli Küçük ve Arif Doğan’ın da bulunduğu 17 asker hakkında silahlı çete oluşturma davasıyla ilgili sivil mahkemenin istediği bilgi, aradan geçen 11 yıla rağmen halen verilmedi.

DARBECİLER YERİNE, DARBELERİ ORTAYA ÇIKARANLAR YARGILANDI
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulan illegal Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) Erbakan hükümetine karşı darbe planlarını ve hukuk dışı faaliyetlerini içeren bir belge Temmuz 1997’de ortaya çıkarılmıştı. Planı hazırlayan BÇG'nin kurucusu ve dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya yerine, darbe planlarını sızdırdığı iddia edilen Dönemin Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu ve onbaşı Kadir Sarmusak yargılandı ve beraat etti. Üstelik bu kararda imzası bulunan askeri hakimlerin bazıları Doğu’ya sürgün edilirken, Askerî Hakim Ahmet Karamanlı, Yüksek Askeri Şura kararıyla ordudan atılmıştı. Ergenekon sanığı emekli Binbaşı Fikret Emek, Ankara’daki kendi evinde ve Eskişehir’deki annesinin evinde ele geçirilen el bombaları, patlayıcılar ve suikast silahları ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’ndeki, 25 Aralık 2008 tarihinde sonuçlanan yargılamada, “askeri eşyayı gizlemek” suçundan sadece 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Org. İlker Başbuğ, bu karara “itiraz” etmedi.

TSK KÜÇÜK’Ü DE AKLAMIŞTI
3 Kasım 1996’da Susurluk’ta Türkiye’yi sarsan bir kaza oldu. Kazada ölen kişilerin eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, üzerinden “Mehmet Özbay” adına düzenlenmiş kimlik çıkan Abdullah Çatlı ve sevgilisi Gonca Us, yaralanan kişinin de DYP Milletvekili Sedat Bucak olduğu anlaşılınca olay Türkiye gündemine “bomba gibi” düştü. Bunun üzerine, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” suçundan soruşturma başlattı. Başta emekli Tuğgeneral Veli Küçük olmak üzere, bugün Ergenekon davasında yargılanan bazı sanıkların adları, Susurluk çetesinde de geçti. Olayı soruşturan Savcı Aykut Cengiz Engin, Çatlı'nın o dönem geçen dönemin Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanı Veli Küçük ile bağlantısını tespit edince, Genelkurmay Başkanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Ancak Genelkurmay, Küçük'ü suçsuz buldu. TBMM'ye ifade vermeye bile gitmeyen Küçük, kurmay olmamasına rağmen tuğgeneralliğe terfi ettirildi.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.