Düzmece belgelere ne yaptınız ki?

Düzmece belgelere ne yaptınız ki?
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, “Darbe Planı' ile ilgili belgeyi ‘Kağıt parçası' olarak nitelerken, kamuoyu “Çevik Bir tarafından hazırlanan ve Şemdin Sakık'ın ifadelerine eklendiği ortaya çıkan düzmece belge hakkında,

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, kağıt parçası olarak nitelediği belgenin Kurmay Kıdemli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlanıp hazırlanmadığına yönelik yargı süreci devam ediyor. 

Genelkurmay Başkanlığı, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı yapan Emekli Orgeneral Çevik Bir tarafından hazırlanan, Çevik Bir ve dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak tarafından talimatıyla basına verilen ve düzmece olduğu yargı kararıyla belgelenen “Andıç” hakkında hiçbir işlem yapmadı. Genelkurmay Başkanlığı, sahte belge hazırlayan Çevik Bir hakkında hiçbir işlem yapmadı ve Çevik Bir'in görevine devam etmesine göz yumdu. Ergenekon Terör Örgütü soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, şüpheli sıfatıyla Çevik Bir'in ifadesini aldı ve 13 sene önce hazırladığı düzmece andıç belgesi hakkında sorular sordu.

SAKIK'IN SÖYLEMEDİĞİ SÖZLERDEN BELGE HAZIRLADI

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, PKK'nın ikinci adamı olarak bilinen ve 13 Nisan 1998'de Özel Kuvvetler Komutanlığı timlerince Kuzey Irak'ta yakalanarak Türkiye'ye getirilen Şemdin Sakık'ın söylemediği sözleri referans alarak andıç belgesi hazırlamıştı. Söz konusu belgede, Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand gibi gazeteci ve yazarların bulunduğu bazı kişilerin PKK'ya hizmet ettiği ima ediliyor, Akit gazetesi ile Milli Gazete'nin PKK aleyhine yazmayacaklarına dair söz verdiklerini yazıyordu.

Hürriyet ve Sabah belgeyi yayınlamış, Birand ve Çandar, işlerini kaybetmişti. Ordunun üst kademesindeki değişikliğin ardından ifadenin sahte olduğu, Çevik Bir ve Erol Özkasnak'ın talimatıyla basına verildiği ortaya çıkmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı da, andıçın varlığını doğrulamış; ancak emir ve uygulama noktasında olmayan ‘karargah içi ve dışı bilgilendirme' amacını taşıyan bir formatı bulunduğunu savunmuştu.

ŞEMDİN SAKIK'IN İMZASI YOK

Andıça dayanak teşkil eden belgede, Sakık'ın imzasının olmadığı belgelenmişti. Bazı kişilerin PKK'ya çalıştığını iddia eden ve düzmece olduğu anlaşılan ‘Ek ifade tutanağını' Sakık'ın imzalamadığı ortaya çıktı. Tarihe ‘andıç olayı' olarak geçen belgenin, 25 Nisan 1998'de basına yansımasından sonra Sakık'ın yaptığı “Ben böyle bir ifade vermedim” açıklamasından 1 gün önce kendisine zorla imzalatılmak istendiği; ancak bundan imtina ettiği basına yansımıştı.



KENAN KIRAN / VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.