ABD Irak'ta çekilirken bakın geride neler bıraktı

ABD Irak'ta çekilirken bakın geride neler bıraktı
ABD, Irak sokaklarından ardında kan ve gözyaşı bırakarak geri çekiliyor

Irak'ta Mart 2003'ten beri şehir ve kasabalarda görev yapan Amerikan askerleri bugün bu şehir ve kasabaları boşaltıp üslerine çekiliyor. ABD'nin 2003 yılında yeni ve demokratik bir yaşam vaadi ile işgal ettiği Irak'tan geriye ise kan ve gözyaşı kaldı. Ülkeye yeni bir demokrasi vadi ile giren ABD'nin bu söyleminden uzak hareket etmesi nedeniyle ülkede yüz binlerce kişi hayatını kaybetti. İnsanların evsiz, çocukların yetim, bayanların ise dul kalmasına neden oldu. Irak'ta ABD'nin işgal ile birlikte yaklaşık 5 milyon kişi mülteci oldu. Samarra kentinde 2006 yılında Şiilerce kutsal sayılan Askeriye türbesinin bombalanmasının ardından artan mezhep çatışmaları nedeniyle yaklaşık 4 milyon Iraklı yaşadıkları yerlerden başka semtlere, şehirlere ya da yurt dışına göç etmek zorunda kaldı.

Aynı zamanda Irak'ta 89 yıl önce yapılan ihtilalin yıldönümüne de denk gelen bugün Irak'ta resmi tatil ve Milli Egemenlik Günü ilan edildi. İngiltere'nin Irak'tan çıkmak zorunda kalmasına neden olan ihtilalden dolayı bazı Iraklılar bugünü çifte bayram olarak da görüyorlar. Amerikan askerleri, geçen yıl Irak ile imzaladığı 'Status of Forces Agreement (SOFA)' adlı güvenlik anlaşması gereğince çekiliyor. Amerikan askerleri kasaba ve şehirlerden üslerine çekilecekler; ancak Irak makamlarının talebi üzerine bu askerler gerektiğinde yine şehir ve kasabalara dönüp operasyon yapabilecek ve başka görevleri yerine getirebilecekler. Amerikan askerlerinin geri dönüşü, Irak güvenlik güçlerinin güvenliği sağlama kabiliyetine bağlı olacak.

Geri çekilecek Amerikan askerleri, sayıları 460 adetten 320'ye düşen Amerikan üslerinde kalmaya devam edecek. Amerikan askerleri şehir ve kasabaların dışında kurdukları güvenlik kuşaklarında da faal olacaklar ve dolaylı olarak bu şehirler ve kasabaların güvenliklerini garanti altına almaya çalışarak Irak güvenlik güçlerine yardımcı olacaklar. Bugün Irak ordusunda şehir ve kasabalarının güvenliğinden sorumlu 618 bin kişi bulunuyor. Bunlardan 270 bini orduda, 348 bini de polis gücünde görev yapıyor.

Amerikan askerlerinin sokaklardan çekilmesi münasebetiyle Cihan, Iraklı yetkililer ve Irak halkının düşüncelerini aldı. Amerikan askerlerinin şehirlerden geri çekilmesi halk arasında memnuniyetle karşılanırken, ülkede bulunan etnik gruplarda ise endişeye yol açıyor. Güven açığı oluşacağını düşünen etnik grup temsilcileri, Irak hükümetini duyarlı ve kanunları uygulaması gerektiğini vurguluyor. Kentlerde görev yapan güvenlik güçleri ise görevi devralamaya hazır olduklarını ifade ediyorlar.


KERKÜK'Ü TÜM GÜÇLERİMİZLE KORUMAYA HAZIRIZ

Kerkük Polis Müdür Yetkilisi General Turan Abdurrahman, ABD'lilerin geri çekilmeleri ile kentte emniyeti tüm güçleri ile sağlamaya çalışacaklarını söylüyor. Şehrin güvenliğini tüm güçleri ile korumaya hazır olduklarını ifade eden Abdurrahman, Cihan'a açıklamasında "ABD kuvvetleri yaklaşık 6 aydır kentin güvenliği bize vermişlerdi. Onlar Kerkük etrafındaki ilçelere çekildiler. Bizim için çok büyük bir değişiklik olmayacak. Çok büyük bir olay olursa onlar bizim talebimiz üzerine gelecekler. Bizimle birlikte hareket ederek o zaman görevi paylaşırlar." diye konuşuyor.

Vatandaşların desteği ile güvenliği en iyi şekilde sağlayacaklarını ifade eden Abdurrahman, "Irak ordusuna ait 12'inci tugayla beraber inşallah güvenliği sağlayacağız. Temennimiz odur ki bugün tüm Iraklılar için hayırlı olur. Bizim ABD kuvvetlerinden en çok istediğimiz şey uçaktır. Çünkü bizim uçağımız yok. Büyük bir operasyon olduğunda orta derece silahlarımız var. Ancak bu silahlar içinde büyük silah diye tabir ettiğimiz silahlar yoktur. İsteğimiz hava desteğini sağlayan uçak ve mühimmattır." diye belirtiyor.


TÜRKMENLER, ABD'LİLERİN ÇEKİLMESİNDEN DE VE KALMASINDAN DA RAHATSIZ

Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Temsilcisi Erşad Salihi de Cihan'a değerlendirmesinde Iraklı Türkmenler olarak ABD'lilerin ülkeden çekilmelerine hem de kalmasında rahatsız olduklarını dile getiriyor. ABD'lilerin geri çekilmesi ile güvenliğin daha kötüye gideceğine dikkat çeken Salihi, "ABD'lilerin buradan çekilmeleri ile burada bir boşluk olacak. Bu boşluk polis güçleri tarafından da doldurulmuş olursa da yine asayiş Peşmergeler tarafından kontrol edilecek. Bu da bizim için bir rahatsızlık demek. Emniyet daha çok kötüye gider. Çünkü Kerkük polis teşkilatı siyasi partiler tarafından yönetiliyor." ifadelerini kullanıyor.

Kerkük'ün emniyetinin sağlanması için Irak ordusuna bağlı bir gücün kentte olması gerektiğini de kaydeden Salihi, "Merkezi hükümet burayı dört koldan koruyacak askeri güç göndermesi gerekiyor. Kentte yasa dışı eylemler sürekli oluyor. Hükümetten ve Başbakan Maliki'den isteğimiz kanunları uygulasınlar. ABD'lilerin buradan çekilmeleri ile oluşacak boşluğu Peşmerge ve asayiş güçleri alırsa güvenlik çok daha kötüye gidecek. Kerkük'ün her zaman özel bir statüye ve duruma ihtiyacı var. Kerkük için özel kanun ve yasalar çıkarılması gerekmektedir." şeklinde konuşuyor.


ABD'LİLER KEŞKE DAHA ÖNCE ÇEKİLSEYDİ

Kerkük'te yaşayan Arap asıllı Irak vatandaşı Helef El Cuburi ise ABD askerlerinin çekilmesinin iyi olduğunu belirterek zamanın birlik zamanı olduğuna işaret ediyor. Cuburi, ABD askerlerinin yerine polis gücün geçmesi gerektiğini ifade ederek, "Çünkü bu durum ne zaman kadar devam edecek. Onlar hep burada mı kalacaklar. Safları bir tutalım. El ele verelim. Birbirimize sadık olalım. Ta ki bu memlekete hizmet edelim. Yeniden imarını yapalım. Keşke ABD'liler daha önce çekilseydiler. Onların çekilmesini çok iyi görüyorum." vurgusunda bulunuyor.


BUGÜN DÜĞÜN GÜNÜMÜZDÜR

ABD'lilerin çekilmesi ile bu günün düğün günü ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Felah El Hesnavi, bugün kendileri için çok sevinçli bir gün olduğunu söylüyor. Hesnavi, "Bugün sevinç günüdür. Her şerefli Irak vatandaşı dünyanın neresinde olursa olsun oynasın şarkılar söylesin. Çünkü ABD'liler ülkemizde çekiliyor. Onlar bize tüm dertleri ve musibetleri birlikte getirdi. Onların çekilmesi bizim için düğün günüdür. Bugün her Irak'lının sevinmesi gerekiyor. Allah tüm Iraklıları terörden ve ayrımcılıktan korusun." şeklinde konuşuyor.


GÖREVE HAZIRIZ

Kerkük'te Polis Acil Müdahale görevlisi polis memuru Adil Hasan ise ABD'lilerin çekilmesi ile görevi en iyi şekilde yapacaklarını ifade ediyor. Polis memuru, "ABD'lilerin çekilmesi ile bu boşluğu biz tutacağız. Biz buna hazırız. Bu çekilmeyi bir fırsat olarak görüyorum. Çünkü bu emniyeti Irak güçleri devralarak görevlerini en iyi şekilde yapacaklardır." diye konuşuyor.


ABD ASKERLERİ SORUNLU BÖLGELERDE IRAK ASKERLERİ İLE BİRLİKTE KALACAK

Öte yandan ABD kuvvetleri ile Irak Savunma Bakanlığı arasında bir toplantıda ABD'li bazı askerleri Diyala, Musul, Bağdat'ın Taç, Beled ve Tarık bölgelerinde kalacağını yönünde kararlar aldığını ifade edildi. Irak Ordusu yetkilileri, bu anlaşma gereği 350 civarındaki ABD askeri Diyala ve Musul kentinde Iraklı askerlerle birlikte kalacağı belirtildi.


ABD'LİLERİN ÇEKİLMESİ RESMİ TATİL İLE İLAN EDİLDİ

Irak hükümeti ABD'lilerin ülkeden çekilmesi nedeniyle tüm ülkede bugünü resmi tatil ilan etti. Irak hükümeti aldığı kararla, 30 Haziran'ı Milli Egemenlik günü olarak ilan etti. Bugün nedeniyle ülke genelinde resmi tatil ilan edilerek tüm bakanlıkların günün anlamı nedeniyle kutlama yapması istenildi.

IRAKLI KÜRTLER, ABD'NİN ÇEKİLMESİNİ ERKEN BULUYOR  

Irak genelinde bulunan ABD askerleri bugün sokaklardan geri çekilmeleri ülkede kimileri tarafından sevinçle karşılanırken kimileri de çekilmeyi erken olarak değerlendiriyor. Irak'lı Kürtler, Mart 2003'ten beri şehir ve kasabalarda görev yapan Amerikan askerleri bugün bu şehir ve kasabaları boşaltıp üslerine çekilmesini erken buluyor. Özellikle de Irak'ın kuzeyinde bulunan Kürt vatandaşlar, ABD'nin çekilmesinin güvenlik boşluğu oluşturacağına inandıklarını dile getiriyorlar.

ABD'nin çekilmesini iyi bulmadığını belirten Sefhin Abdulaziz isimli vatandaş, ABD'lilerin bir iki yıl daha kalması gerektiğini düşünüyor. Irak güvenlik güçlerinin durumunun zayıf olduğunu ifade eden Abdulaziz, "ABD'lilerin çekilmesini iyi görmüyorum. Çünkü askerlerimizin durumu zayıf. ABD güçleri daha çıkmamalıydı. Bir, iki yıl daha kalmalı onlara kurs ve eğitim vermeliydiler." diye konuşuyor. Irak askerilerini zayıf gördüğünü kaydeden Abdülaziz, "Bağdat ve diğer bölgelerinde görüyoruz durumlarını. Şu anda ABD askerleri olmasına rağmen bu kadar terör olayları var. Acaba onlar olmasa ne kadar olur olaylar merak ediyorum. Bunun düzenlemesi için zamana ihtiyaç var. Irak askerlerin güçlenmesi için uzun bir zamana ihtiyaç var." ifadelerini kullanıyor.

ABD askerlerinin çekilmesinin erken olduğunu düşünen başk bir Kuzey Iraklı olan Behzat Rauf İsmail ise "Ben ABD'lilerin Irak'tan çekilmesinden hoşlanmadım. Ben ABD'lilerin çekilmesini istemiyorum. Çünkü Irak'ın güneyinde ve Sünni bölgelerin bir direniş ve iç savaş çıkabilir. Musul ve Kerkük'ün durumu ortada. ABD'lerin çekilmesinde bence çok büyük bir emniyet boşluğu oluşturacak. Çünkü Irak ordusu Irak'ın şehir işi ve dışı korumasına hala hazır değil." diye konuşuyor.

Bağdatlı Ali Elmas ise bugünün Irak için tarihî bir gün olduğunu söylüyor. Elmas, düşüncelerini şöyle özetliyor: "Ben Bağdatlıyım. Ama güvenlik sorunu nedeniyle Erbil'de yaşıyorum. Bugün tarihi bir gün bizim için. Allah'tan dileğim tüm Irak'ta barış ve kardeşlik olsun. Irak'ta işgal bu son olur. Bir daha bu yaşanmaz. Allah Irak'ı korusun. Allah tan dileğim bu çekilme bizim için hayır olur."

ABD güçleri Kuzey Irak'ta Kerkük ve Musul bölgesi ile Türkiye Halil İbrahim sınır kapısında bulunurken; Süleymaniye, Erbil ve Dohuk'ta ise Peşmerge güçleri şehirlerin iç ve dış güvenliği sağlıyordu.


ABD'LİLER IRAK'TAN ÇEKİLMEKTEN MEMNUN 

Amerikalıların dörtte üçünün, Irak şehirlerindeki Amerikan askerlerinin çekilmesine destek verdiği ortaya çıktı.

CNN'de bugün yayımlanan kamuoyu yoklaması, Amerikalıların yüzde 73'ünün şehirlerdeki askerlerin çekilmesini desteklediğini, yüzde 26'lık kesiminse buna karşı çıktığını gösterdi. 

Yoklamaya göre, halkın yüzde 52'si de askerlerin çekilmesinden sonra şehirlerde şiddet olaylarının artacağını düşünüyor. Hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 32, şiddetin azalacağına inananların oranı ise yüzde 15 çıktı.

Yoklama, hafta sonunda telefonla 1026 yetişkin arasında yapıldı.

Amerikan askerlerinin şehirlerden çekilme işlemi bugün tamamlanıyor. Şehirlerde artık asayişten Irak emniyet kuvvetleri sorumlu olacak.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.