İngiliz Ergenekon'u mu bombaladı?

İngiliz Ergenekon'u mu bombaladı?
İngiltere’de 2005 yılındaki metro ve otobüs bombalamalarını gerçekleştirdiği söylenen Müslüman asıllı dört kişinin, bu olayları gerçekleştirdiğinin kesin olmadığı iddia edildi. İngiliz BBC televizyonunun 2. Kanalında yayınlanan bir belgeselde, 7 Tem

MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA

BLAIR’İN SÖZLERİNİ POLİS YALANLADI

Belgeselde, olayın meydana gelmesinin üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen, dönemin Başbakanı Tony Blair’in “Bu trajik olaylar İslam adına yapılmıştır” sözlerini söylediği ifade edildi. Blair’in bu sözleri söylerken, polis biriminin olayın kim tarafından ve hangi amaçla yapıldığının henüz tam olarak ortaya çıkmadığını bildirdiğine dikkat çekilen belgeselde, bombalama olaylarıyla ilgili araştırma yapan bir gazetecinin “7 Temmuz 2005’te gerçekleştirilen bombalama olayları kullanıldı ve Irak’ın işgaliyle birlikte zor durumda kalan hükümet, kamuoyunu terörizmle savaşında ikna etmeye çalıştı” sözlerine yer verildi.

OLAYLARDAN SONRA HÜKÜMETİN ELİ RAHATLADI

İngiltere’de 7 Temmuz 2005 yılında Londra’nın kalbinde gerçekleştirilen tren ve otobüs bombalamalarında 52 kişi hayatını kaybetmiş 700’den fazla kişi de yaralanmıştı. Muhammed Sıddık Khan, Şehzad Tanvir, Hasip Hüseyin ve Germaine Lindsay’ın Irak’ın işgalini bahane ederek bu bombalamaları gerçekleştirdiği iddia edilirken, İngiliz hükümeti olaylardan sonra terörizmle savaş bahanesiyle bir dizi sert önlemler aldı ve parlamentodan yasalar çıkardı.

DANIŞTAY CİNAYETİ VE DERİN DEVLET

Irak’ın işgaline dahil olduğu için kamuoyu tarafından eleştirilen dönemin Başbakanı Tony Blair, bombalamaların ardından olayların İslam adına gerçekleştirdiğini ifade etmiş ve bu sözlerden sonra İngiltere’deki Müslüman topluma şüpheyle yaklaşılmaya başlanmıştı.

BBC’nin belgeselinde ortaya konan “7/7 olayları hükümet tarafından kamuoyunu terörizmle mücadele politikasında ikna etmek için kullanıldı” iddiası, Türkiye’de 2006 yılında gerçekleştirilen Danıştay cinayetiyle bazı benzerlikler taşıyor. Ergenekon iddianamesine giren Danıştay cinayetinde, devletin içindeki bazı derin yapılanmaların bu olayı kullanarak hükümeti devirmeyi ve Cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemeyi amaçladığı belirtiliyor. 

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.