Obama açıkladı: Hedefimiz Rusya değil, İran!

Obama açıkladı: Hedefimiz Rusya değil, İran!
Obama: "Füze kalkanı İran için, Rusya için değil"

ABD Başkanı Barack H. Obama, Moskova ziyareti öncesi Kremlin muhalifi Novaya Gazeta'ya demeç verdi. Obama, Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanının hedefinin Rusya olmadığını, İran olduğunu söyledi. 

Yarın yayımlanacak röportajda Obama, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in hukuk ve insan hakları ile ilgili reform girişimlerini desteklediğini belirtti.

ABD Başkanı, hukukun üstünlüğü, demokrasinin güçlenmesi ve insan haklarının korunması ile ilgili çabaların hem Rusya'nın, hem de ABD'nin ortak çıkarına olduğunu ifade etti. Obama'nın, NATO'nun genişlemesi ve füze kalkanı programında yürütülecek çalışmalar nedeniyle Rusya'ya bu konuda müdahil olmaması bekleniyor.

ABD'nin, kurmaya çalıştığı füze kalkanı ile, İran'dan yönelecek nükleer başlıklı balistik bir füze saldırısını önlemeyi hedeflediklerini kaydeden Obama, "ABD, Rusya'dan yönelebilecek muhtemel bir saldırıyı dikkate alarak böyle bir sistem kurmuyor, kurmaz da. Böyle bir gerekçe ancak soğuk savaş dönemi kalıntısı olabilir" dedi.

Washington 2013 yılına kadar, 10 önleyici füzenin Polonya'ya, bir adet radar sisteminin de Çek Cumhuriyeti'ne kurulması konusunda anlaşma sağladı. Obama, eski başkan George W. Bush döneminde alınan kararın inceleneceğini belirtmekle yetinmişti. Rusya, Washington'ın füze kalkanı planına şiddetle karşı çıkıyor.



(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.