Erdoğan: Bu vahşete seyirci kalamayız

Erdoğan: Bu vahşete seyirci kalamayız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İtalya'ya hareketi öncesinde bir açıklama yaptı. Erdoğan, Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkanı Rabia Kadir'in, başvuru yapması halinde kendisine vize verileceğini de aktardı. Erdoğan'ın büyük sevince neden olan sözlerinin ard

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, askere sivil yargı yolunu açan yasayla ilgili ek düzenlemeye ilişkin konunun değerlendirileceğini söyledi. Erdoğan, "Konuyu değerlendireceğiz, henüz konuyu arkadaşlarımla değerlendirmiş değilim, değerlendirdikten sonra gerekli adımları atacağız." dedi.

Başbakan Erdoğan, G-8 Zirvesi'ne katılmak üzere İtalya'ya gitti. Erdoğan hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın mensuplarına ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulundu, yöneltilen soruları yanıtladı.

Bir basın mensubunun, askere sivil yargı yolunun açılmasına ilişkin yasada ek düzenlemeler yapılmasına ilişkin bir hazırlık olup olmadığını sorması üzerine, Başbakan Erdoğan, "Konuyu değerlendireceğiz, henüz konuyu arkadaşlarımla değerlendirmiş değilim, değerlendirdikten sonra gerekli adımları atacağız." dedi. 

Sincan Bölgesi'nde yaşanan iç karışıklıkla ilgili Türkiye'nin nasıl bir girişimde bulunduğunun sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, gerekli girişimlerin yapıldığını ve yaşanan vahşetin bir an önce son bulması için Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık düzeyinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Erdoğan şunları söyledi: "Dışişleri Bakanlığımız, konuyla ilgili Çin Büyükelçisi'ni de çağırarak, kendileriyle gerekli görüşmeler yapıldı. Bunun bir vahşet olduğunu söyledik ve bu vahşetin süratle durdurulması gerektiğini söyledik. Çin devlet başkanı da G-8'de olacaktı fakat döndü ve G-8'e katılmadı. Fakat G-8'deki ülkelerle başta Amerika olmak üzere orada kendileriyle bu konuyu ben ayrıca görüşeceğim. Böyle bir vahşete seyirci kalmamız, hele hele Türkiye olarak söz konusu olamaz." 

"Uygurların Annesi" olarak bilinen Rabiya Kadir'in Türkiye'den daha önce vize istediği ancak verilmediği yönündeki bir gazete haberinin sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, dışişlerine bir başvuru yapıldığını gazetelerden öğrendiğini ancak kendi şahsına böyle bir talebin ulaşamadığını gerekli başvurular yapılırsa, vizenin verileceğini belirtti.

Korsanlar tarafından Aden Körfezi'nde kaçırılan Türk gemisinin durumuna ilişkin bir soruya da Başbakan Erdoğan, geminin demirlenmiş bir şekilde bekletildiğini ancak herhangi bir irtibat sağlanamadığını söyledi. Başbakan Erdoğan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Şu anda işin pazarlık boyutu söz konusu değil. Gemi demirlemiş vaziyette, fırkateynlerimiz çevresinde. Burada 23 personel söz konusu, onların hayati durumu bizim için önem arz etmekte. Henüz irtibat kurulmuş değil. İrtibat kurulduğu andan itibaren ne yapılacağı noktasında kararı şüphesiz ki vereceğiz. Hükümet olarak bakanlık vasıtasıyla takip ettiğimiz gibi, silahlı kuvvetlerimiz de hassasiyetle süreci takip etmektedir. İrtibat halindeyiz. Temennim odur ki anlayışla aklı selim hâkim olsun." 

Ruhban okulunun açılmasına ilişkin bir soru üzerine de Başbakan Erdoğan, "Ruhban Okulu konusuyla ilgili bize gelmiş bir teklif talep söz konusu değil, gelirse onu da ayrıca değerlendiririz." cevabını verdi.

İtalya Başbakanı'nın resmi davetlisi olarak İtalya'ya giden Başbakan Erdoğan, bir dizi ikili görüşmeler yapacak. Başbakan Erdoğan ziyaretiyle ilgili olarak ise şöyle konuştu: "Bu sene İtalya ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan çalışmada, küresel ekonomik kriz, gıda güvenliği, iklim değişikliğiyle mücadele ve uluslar arası ticarette kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılması gibi konular ele alınacak. Bunun yanı sıra, başta orta doğu, Afganistan, ırak ve İran'daki durum olmak üzere, son dönemde dünya gündemini işgal eden uluslar arası konuların da görüşülmesi öngörülüyor." 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.