Mukaddes avluda şarap küstahlığı

Mukaddes avluda şarap küstahlığı
Osmanlı’da cülûs bahşişi törenlerinin ve askerlerin cepheye uğurlanmasının Kur’an-ı Kerim okunarak yapıldığı Topkapı Sarayı I. Avlusunda Cumartesi akşamı caz konseri gerçekleştirilecek.

Fahrettin DEDE'nin haberi...

Hakan Erdoğan Prodüksiyon tarafından organize edilen konserin reklamlarında ‘Şarabını al gel mehtabı seyredelim’ teması işleniyor. Piyanoda İdil Biret ve The Whitehall Orchestra tarafından verilecek konserin duyurusunda “Minder ve sandalyeleriyle Topkapı Sarayı’nın I. Avlusuna yayılmış, tarihi yarımadada günbatımına karşı şaraplarını yudumlayan izleyiciler 2009’un en çarpıcı klasik müzik konserini izleyecekler” ifadeleri kullanılıyor. Duyuruda kullanılan bir başka slogan ise, “Çaykovski, Şarap ve Günbatımı... Başka söze gerek var mı?”

MUKADDES YERDE İÇKİ SU GİBİ AKACAK
Kayra isimli şarap firmasının sponsor olduğu konserde seyircilere ücretsiz şarap da ikram edilecek. İçki reklamlarının yapıldığı duyurularda reklam duyurusunda “Fransa, İtalya, Kaliforniya ve Anadolu’nun belli başlı bağ bölgelerinde üretilen Terra şarapları tadılacak” ifadeleri kullanılıyor.
Sınırlı sayıda numaralı sandalye düzeni ile numarasız minder düzeninin yer alacağı İdil Biret-The Whitehall Orchestra konserinin bilet fiyatları ise sandalye 70 TL, minder 50 TL, öğrenci indirimli minder 30 TL.

REZALETE D TİPİ SPONSORLUK
7 yaşından küçük çocukların konser alanına giremeyeceğinin duyurulduğu konserin düzenleyicisi Hakan Erdoğan’ın sponsorları arasında Hürriyet ve Milliyet gazeteleri de bulunuyor.

İLBER ORTAYLI ELEŞTİRDİ, KÜLTÜR MÜDÜRÜ İNCELETME KARARI ALDI
Topkapı Sarayı Müdürü İlber Ortaylı, prodüksiyon şirketinin İdil Biret ve The Whitehall Orchestrası’nın şarapla özdeşleştirilerek konserin reklamının yapılmasının çok yanlış olduğunu söyledi. Ortaylı, “Şirketin yöneticilerinin Milli Virtüözümüzün sarayın önündeki Çaykovski konserinden anladıkları demek ki sadece şarapmış. Şarabı alıp çayıra yayılacaklar. O zaman mangal yapanları niye eleştiriyoruz ki” dedi. Ortaylı, prodüksiyon şirketinin sahipleri ile görüşeceklerini ifade etti. İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili ise Topkapı Sarayı’nın 1. Avlusu’nun Kültür Bakanlığı’nın belirlediği şartlar altında çeşitli konserler için kiralandığını kaydederek, “Şarap servisinden haberim yok. Biz kiralarken etkinliğin içeriğini çok irdelemiyoruz, bizden konser diye izin alınmış. Olayı inceleteceğim” diye konuştu. Hakan Erdoğan Prodüksiyon sahibi Hakan Erdoğan ise kutsal emanetlerin ve Osmanlı eserlerinin yer aldığı sarayda şarap ikramının normal olduğunu savunmaya kalktı. Konser alanının kutsal emanetlere yakınlığını da anlatmaya çalıştığımız Erdoğan, “Kutsalmetre ölçer mi var. Bu yakınlığı neye göre hesaplıyorsunuz” şeklinde konuştu. Erdoğan, klasik müziğin zor dinlenen bir müzik olduğunu, insanları rahatlatmak için şarap ikramı yapılacağını kaydetti.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.